Een exclusief kijkje bij team manager Susanna Sola – CFMoto PrüstelGP Team

Voor het eerst in de MotoGP geschiedenis rijdt het Chinese motormerk ‘CFMoto’, mee. Deze nieuwe speler in de MOTO3 klasse doet het verrassend goed! Het Duitse PrüstelGP vertegenwoordigt het Chinese motormerk. Motormeiden krijgt tijdens de TT Assen 2022 een exclusief kijkje in de keuken van CFMoto PrüstelGP team en wordt op sleeptouw genomen door Susanna Sola de team coordinator en pr-dame. Het team bestaat uit 15 mensen, waarvan Xavier Artigas en Carlos Tatay de coureurs zijn.

Redactie: Tessa Deurloo
Uitnodiging: CFMoto op TT ASSEN 2022

Als een van de weinige vrouwen werkt Susi (zo mogen we haar noemen) in het mannenbolwerk van de motorsport: De MotoGP. Ze is veel van huis. Een week thuis en de andere week werkt ze een week op een circuit, ergens ter wereld. Ver van haar Italiaanse thuisstad Bologna.

Ze vindt haar baan geweldig en weet dat het nu ook allemaal kan. ‘Ik doe dit werk nu 4 jaar en heb geen kinderen of een gezin, dat is bijna onmogelijk! Je bent zo veel weg! Wel is er hier op de paddock een vrouw die haar 3-jarige zoon meeneemt, maar dat is eerder een uitzondering.”

We willen meer weten over wat Susi doet en worden op sleeptouw meegenomen bij de paddocks. Ze neemt ons mee naar haar ‘kantoor’. Het is een grote luxe rijdende vrachtwagen, een soort mobile home, dat super geordend is en waaraan, een lang smal bureau en twee stoelen staan. Ze ontvangt haar gasten het liefst in deze ruimte  met een lekkere espresso.. what else… Waar je uiteraard, ook de MotoGP, vanaf verschillende schermen kunt volgen.

Wat doe je precies bij het CFMoto PrüstelGP team?

‘Ik zorg ervoor dat alle hotels, vluchten, circuit-tickets, restaurants en andere zaken geboekt worden. De hele reisplanning verzorg ik van A tot Z. Ik werk veel met schema’s en lijstjes en zorg ervoor dat alles perfect geregeld is. Daarnaast doe ik de Hospitality en PR voor de gasten die op het circuit komen, ik ben hun eerste contact. Ons team is nog niet zo groot dat er een pers-officer is, dus ook die pet heb ik op’

Susi in de Hospitality tent. Zorgt voor de gasten en deelt hier pasjes voor het circuit uit.

Wat heb je zelf met de motorsport?

Ik ben echt gek op motorrijden! Dat is ontstaan in 2007. Op 12-jarige leeftijd ging ik met mijn ouders naar de MotoGP Misano. Toen is bij mij het zaadje gepland. Ook heb je in mijn thuisstad Bologna de Ducati fabriek. Daar ben ik echt mee opgegroeid!’.

Opeens schudt de ‘office wagen’ wild heen en weer. Ik kijk Susi verbaasd aan. Het gaat ook steeds harder! Een wild avontuurtje, waar we beide getuigen van zijn, dacht ik?! Maar niets is minder waar, ‘over een 10 minuten begint de kwalificatie voor de MOTO3 en de coureurs zijn nu aan het touwtje springen.’ Aldus Susi.. ‘Jaja… en we lachen er samen luidt om…’

Wat was jouw grootste uitdaging tot nu toe?

‘Tijdens Covid heb ik veel moeten regelen. Zo heb ik een keer 300 telefoontjes gedaan op 1 dag om de 15 vliegtickets om te boeken en iemand van Lufthansa aan de telefoon te krijgen. Het is me uiteindelijk gelukt, maar vraag niet hoe. We moesten zo veel puzzelen omdat er dingen afgezegd werden. Ik hou niet zo van ‘go with the flow’ het moet bij mij perfect georganiseerd zijn’. Op haar bureau ligt een dikke stapel papierwerk, met gekleurde post-its  en tijdsschema’s. Ik geloof ook wel dat je tot in de puntjes voorbereid moet zijn om een team goed te kunnen laten scoren. Susi is hier een hele belangrijke schakel in!

Ook de vrouwelijke touch is heel belangrijk! ‘Het zijn vaak hele kleine dingen die een verschil maken’. Ze wijst naar een grote fles met luchtverfrisser op de tafel’. We lachen! ‘Dan ruikt het overal lekker fris!’.

Hoe is de band met jou en het team

‘Gezien je zo veel van huis weg bent, is het belangrijk dat je goed in de groep ligt. In oktober ben ik bijvoorbeeld 6 weken van huis, omdat de races dan in Australië en Azië plaats vinden.  De coureurs Xavier Artigas en Carlos Tatay zijn een soort broers voor mij en ik hun zus. We hebben een hele goede band en dat is ook echt heel belangrijk! Tijdens Covid ben ik ook uit voorzorg een keer thuisgebleven omdat mijn moeder ziek was. De jongens hebben mij toen elke dag gebeld en ze miste mij heel erg. Maar ik moest er niet aan denken dat ik het hele team zou besmetten.

Ik maak heel veel mee in het PrüstelGP team. Zo had ik een paar jaar geleden een hele jonge coureur van een jaar of 17, die nogal wat diva-gedrag vertoonde en heel onbehoorlijk was. Die dacht dat de hele wereld om hem draaide. Dat is overigens vaak zo, als ze heel jong zijn. Ik sprak hem 2 jaar later en het was zo’n andere jongen. Hij was volwassen geworden. Dat is ook zo leuk om in dit vak mee te maken, je ziet een coureur echt groeien en daar ben je dan vanaf het begin bij’.

Hebben de coureurs Carlos en Xavier speciale wensen?

‘Als ik hotels boek dan zorg ik er altijd voor dat het niet midden in het centrum is en ook dat het relatief dichtbij het circuit is. Een goede nachtrust is belangrijk. Maar Xavier en Carlos zijn heel makkelijk, geen speciale wensen.

Wat doe je als je vrij bent?

Het liefst helemaal niets! Lekker ontspannen. Als de TT Assen erop zit ga ik samen met een vriendin naar Malta. Lekker vakantie vieren, cocktails drinken en aan het strand hangen. Ik heb dan 6 weken vrij!

Je bent zo veel van huis, wat neem je zelf allemaal mee in je koffer?

‘Altijd te veel haha! We hebben natuurlijk ons werktenue. Dat is een mooie polo of t-shirt en daaronder heb ik meestal een spijkerbroek. In de avond neem ik wel wat leuke kleding mee, maar je zal mij nooit in een jurkje of op hakjes zien lopen hoor, dat is niet zo gepast’.

Dat we nog veel gaan horen van CFMoto, daarvan zijn we overtuigd! Motormeiden heeft al verschillende motoren getest van CFMoto! En deze week kondigde de KTM-partner zelfs aan, de eerste elektrische motoren te leveren aan de Chinese politie. Die rijden dus binnenkort op een muisstille 300GT-E.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *