AllesRijtesten

Motortest: BMW R18 First Edition

BMW was lang afwezig in het cruiser segment, maar met de R18 First Edition zijn ze helemaal terug om de markt te veroveren! De motor werd al gecustomized door Arjan van den Boom (lees later ook ons interview met hem), maar hoe bevalt de R18 op de weg? 

Redactie: Iris Windmeijer – rijdt zelf: Suzuki GS500e 

Foto’s: Cees van Spijk @ceesvanspijk 

Berlin Built

De R18 springt in het oog. Een fraai detail op het stuur valt meteen op: onder andere op de kilometerteller staat aangegeven dat de motor Berlin Built is. Sinds 1969 bouwt BMW haar motoren in Berlijn, waar tegenwoordig zo’n 800 motoren per dag van de band af rollen. Dat zijn veel motoren, maar dat is ook niet gek: BMW is al meer dan 10 jaar marktleider in Nederland. Dit is voor een groot deel te danken aan de GS familie, maar met de R18 zijn ze van plan om ook het cruiser segment te veroveren. 

Handvatverwarming

Toen ik naar huis reed begon de test meteen in volle glorie: ik belandde in een stromende regenbui. Met het water in m’n motormeidensokken en klappertandend was het meteen tijd voor de eerste fijne optie die deze R18 had: handvatverwarming! Deze is in te stellen op drie standen, waarbij de warmste ook echt flink warm was. Deze en andere opties zijn gemakkelijk te bedienen op het stuur. 

Big beast

De BMW heeft 1800cc en weegt zo’n 350 kilo. Dat is toch wel iets anders dan mijn eigen Suzuki (500cc, 170 kilo). Maar toen ik de BMW zag staan, heb ik niet getwijfeld. Hoe vaak mag je nou zo’n toffe motor rijden? Met een zithoogte van slechts 690mm zou je denken dat de R18 geen grote motor is, maar niets is minder waar. De motor is imposant en een echte eyecatcher. Vooral het grote motorblok en het glimmende chroom, zoals de mooie lange uitlaat, springen in het oog. Wat een beest! 

Krachtig motorblok

De kracht van het 1800cc motorblok begint al wanneer je de motor start. Dit is niet met enorm veel geweld in de vorm van geluid, maar je voelt de cilinder in de tweecilinder viertaktboxermotor goed van links naar rechts schudden. Ook bij het optrekken merk je dat de R18 flink wat in z’n mars heeft. 

 

Rijstanden Rock, Roll & Rain

Hou je wel van zo’n schuddend gevoel? Dan heb je geluk: de R18 heeft 3 rijstanden: Rock, Roll & Rain. De stand Roll is de ‘normale’ stand, en Rain zorgt ervoor dat de gasrespons wat is afgevlakt. Maar zet de motor in de Rock-stand, en je kunt je hele rit van dit machtige gevoel genieten. Ik voelde me wel echt king of the road op de R18. 

Cruisen

Deze jongen is echt gemaakt voor het cruisen! Lekker de weg op, over een dijkje of gewoon onderweg: de R18 rijdt super relaxed. In de bochten voelt hij wat log aan, daar moest ik wel even aan wennen. Maar na een paar bochten begint de wederzijdse liefde te groeien en gaat dit ook steeds soepeler. Maar bijzondere verrichtingen op de R18 uitvoeren is wel echt alleen voor gevorderden! 

Opties

De R18 kun je voor een kleine 30.000 euro zo mee naar huis nemen. BMW kan ‘m tegenwoordig zelfs binnen een dag leveren met de Yours in 24 Hours promotie (bekijk deze actie hier). En daar krijg je veel opties voor: verwarmbare handvatten, achteruitrijhulp, anti diefstal alarm, adaptieve bochtverlichting, Hill Start Control en ga zo maar door. 

Eindoordeel

Ik was onder de indruk van de R18. Voor mij persoonlijk was hij iets te groot, maar het rijdt heerlijk. Het krachtige boxerblok heeft een stoere kant, maar rijdt relaxed en met finesse. Met deze eyecatcher voel je je king of the road! 

 

Technische informatie:
  • Prijs: de getestte motor kost € 29.566,21
  • Gewicht: 345 kg rijklaar 
  • Lucht-/oliegekoelde tweecilinder viertaktboxermotor met twee boven de krukas liggende nokkenassen met kettingaandrijving
  • Nominaal vermogen: 67 kW bij 4750 omw/min
  • Max koppel: 158 Nm bij 3000 omw/min
  • Verbruik per 100 km: 5.6 l/100km
  • Tankinhoud: 16 liter
  • Aandrijving: versnellingsbak met 6 versnellingen en klauwschakeling in afzonderlijke versnellingsbakbehuizing
  • Remmen: Rem voor: Dubbele schijfrem, diameter 300 mm, vaste remklauw met 4 zuigers Rem achter: Enkele schijfrem, diameter 300 mm, vaste remklauw met 4 zuigers

Meer technische informatie kun je vinden op: https://www.bmw-motorrad.be/nl/models/heritage/r18/technicaldata.html#/section-technische-gegevens 

 

Lees ook de motortest van de BMW R nineT Urban G/S – Limited Edition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *