AllesRijtesten

Motortest: Suzuki GSX-8S – Spelen in een bochten en haarspelden paradijs

Een jaar geleden introduceerde Suzuki een nieuwkomer op de naked bikes markt: de GSX-8S. Een compleet nieuwe naked bike die de competitie in het middensegment aan gaat. Suzuki zegt zelf het rijplezier opnieuw te hebben uitgevonden met de GSX-8S, maar is dat ook zo? Ik neem de Suzuki GSX-8S mee op Motormeiden reis door Oostenrijk, Italië en Slovenië. Met honderden haarspeldbochten de ideale plek om deze naked streetfighter aan de tand te voelen!

Redactie: Ellen Kox / Lengte: 1.63 m / Instagram: @only1wayup 
Foto’s: Ellen Kox – llnk.media / Instagram @llnk.media 

De looks van de Suzuki GSX-8S

You either love it or hate it. Motorfabrikanten gaan tegenwoordig los met futuristische en agressieve styling op hun naked bikes. Hij valt op, daar is geen ontkomen aan,vooral door de unieke blauwe kleur. Qua looks doet de motor mijn hart nog niet overslaan, totdat ik zie welke GSX-8S ik mee krijg: de luxe sport uitvoering, compleet met blauw/witte stickerset, onderkuip, klein windschermpje en USB-lader. Een extra optie die meteen een ‘wauw’ effect geeft aan deze motor. Oh my god, wat is dit exemplaar vet!

Blok en elektronica van de Suzuki GSX-8S

Voor de GSX-8S heeft Suzuki een compleet nieuw motorblok ontwikkeld. Het kloppend hart bestaat uit een 776 cc parallel tweecilinder blok. Dus lekker veel koppel onderin, heerlijk.

Dit motorblok kan maximaal 83 pk bij 8.500 toeren en 61 Nm koppel bij 6.800 toeren leveren. Dat is misschien iets minder dan de directe concurrenten zoals de Honda CB750 Hornet, maar je komt absoluut niets tekort. Geloof mij maar.

Je vindt standaard een up & down quickshifter, ABS, slipperkoppeling, een 5 inch TFT-scherm, drie rijmodi en aanpasbare tractiecontrole op de motor terug, wat erg netjes is. 

Van Oostenrijk naar Slovenië en weer door naar Italië

Na eerst een paar snelweg kilometers in Nederland te hebben gemaakt is het tijd voor het echte werk: Karinthië. Vijf dagen lang mogen we samen met 20 andere dames en 4 heren van TRIP motorreizen genieten van de mooie (en uitdagende) wegen die deze drie landen te bieden hebben.

Ik begin de eerste dag in rijmodus “B”, wat te vergelijken is met een “road” modus oftewel geschikt onder vrijwel alle omstandigheden. Al gauw zitten we in Slovenië en rijden we een pas met kinderkopjes in de haarspeldbochten. De tractiecontrole staat op “2” (van de 3 mogelijkheden) voor mijn mentale rust. De motor geeft geen kik en rijdt soepel omhoog. Het is veel op- en terugschakelen vanwege langzaam rijdend verkeer en koeien die de weg oversteken.

Voor de smalle Passa de Predil richting de Mangart in Slovenië draait de GXS-8S z’n spreekwoordelijke hand ook niet om. Met het lage gewicht en de korte wielbasis zijn de smalle wegen en korte haarspelden goed te doen.

Vanuit Slovenië rijden we langs mooie heldere meren, prachtige uitzichten en mooie wegen weer Italië in.

Drie rijmodi op de Suzuki GSX-8S

De Suzuki GSX-8S heeft dus drie rijmodi die worden aangeduid met een letter. “A” is de felste stand, ook wel “aggressive”. “B” is de normale modus, oftewel “Basic”. Gelukkig gaat het op de eerste rijdag ook nog even regenen, dus perfect om stand “C”, of “Comfort”, eens uit te proberen. De gasrespons van de motor is hier veel soepeler dus perfect om nu te gebruiken. Voor het gemak zet ik de tractiecontrole ook op stand “3”. Hoe hoger het getal, hoe eerder de TC ingrijpt. Zo, met die regen kan me nu niks overkomen op de GSX-8S. 

Behalve schoonmaken dan… want de zwarte kuipen zijn erg besmettelijk voor het opspattend water en vuil van de bergweggetjes.

Nockalmstrasse, Grossglockner en Sella Massif

De eerste dag was natuurlijk ideaal om de motor een beetje aan te voelen. De volgende dagen doen we grote bekende passen en plekken aan en is het tijd om écht plezier te gaan beleven op de GSX-8S. Hop, ik ga nu in de “A” stand rijden. En wat is dat leuk! De motor is zo responsief en het is nog leuker om door glooiende bochten te rijden en haarspelden te bedwingen. 

Af en toe tik ik ‘m terug in z’n 1 bij een krappe haarspeldbocht omdat ik dat wat fijner vind aanvoelen, maar ook een hairpin in z’n drie aan de binnenkant naar boven lukt prima (oeps…)!

Beste maten met de GSX-8S

Ik voelde me al vrij snel thuis op de Suzuki GSX-8S en die band wordt alleen maar sterker. Met elke dag 250 tot 350 kilometer onder de vleugels leren we elkaar goed kennen. De Suzuki is speels, licht, wendbaar, modern en rijdt ook nog eens lekker comfortabel. 

Zelfs door de smalle Italiaanse bergweggetjes in onwijs slechte staat loodste de Suzuki GSX-8S me perfect heen. En ja, daar heb ik af en toe wel met samengeknepen billetjes gezeten. Gelukkig wel comfortabel, want het zadel is niet te zacht of te hard.

Ook qua afmetingen is het precies mijn maat. De zithoogte is 810mm en ik kan met mijn lengte (1.63m) de motor gewoon achteruit manoeuvreren zonder af te stappen. Dames met dezelfde lengte snappen wel dat dat ontzettend fijn is.

Er is bijzonder weinig wat me niet bevalt aan deze motor. Tsja, het is en blijft een naked bike dus je vangt nu eenmaal wind. Ook met het optionele “windschermpje”, als ik het al zo mag noemen, is een snelwegrit nu eenmaal niet het leukste wat je met de GSX-8S kunt doen. Maar daarvoor is ‘ie ook niet gemaakt. Met deze motor wil je spelen en heel veel bochten rijden.

Ja, die Suzuki GSX-8S is een schot in de roos en past zeker wel tussen het rijtje “Wil ik hebben”. Heel graag!

Mocht je de motor standaard aan willen schaffen, houd er dan rekening mee dat het achterlicht in de kentekenplaathouder/fender verwerkt is. Mijn testmotor had een ‘tail tidy’ van Suzuki en het achterlicht dus netjes in de kontkuip, maar dit is niet standaard.

Benieuwd geworden hoe de Suzuki GSX-8S rijdt? Boek dan een proefrit via een van de Suzuki dealers.

Kleuren en technische specificaties van de Suzuki GSX-8S

De Suzuki GSX-8S is standaard leverbaar in drie kleuren: Metallic Black, Metallic Black/Metallic Silver en Glass Sparkle Black/Pearl Cosmic Blue.

In Nederland is de Suzuki GSX-8S verkrijgbaar vanaf € 9.999 en in België vanaf € 8.999. Er is ook een 35kW variant beschikbaar voor de A2 rijders.

Motor Vloeistofgekoelde tweecilinder lijnmotor viertakt.
Inhoud 776 cc
Max vermogen 84 pk (62 kW) bij 8.500 t/min
Max koppel 78 Nm bij 6.800 t/min
Voorvering KYB 43 mm USD voorvork
Monoshock Dubbelzijdige achterbrug volledig regelbare KYB monoshock
Remmen voor Dubbele 310 mm schijf met Nissin tweezuigerremklauwen
Remmen achter Enkele 240 mm schijf met tweezuigerremklauwen
Zithoogte 810 mm
Tankinhoud 14 liter
Gewicht 202 kg