Persbericht: Triumph onthult nieuwe Scrambler 1200 line-up voor 2024

Triumph lanceert zijn Scrambler line-up voor 2024 met de introductie van de nieuwe, toegankelijkere Scrambler 1200 X en een verbeterde, rijkelijk uitgeruste Scrambler 1200 XE. 

 • Update voor Scrambler 1200 XE – Voor op de weg, voor adventure touring, voor extreem veel offroad fun  
 • Nieuwe Scrambler 1200 X – Voor op de weg en daarbuiten, nu toegankelijker dan ooit 

Met Triumphs krachtige en koppelrijke 1.200cc Bonneville-motor, het 21-inch voorwiel dat geschikt is voor offroadrijden en Triumphs eersteklas kwaliteit en afwerking, lijken de twee nieuwe modellen de lat nog hoger te leggen qua prestaties en stijl in de Scrambler-categorie. 

 

De nieuwe Scrambler 1200 X biedt dezelfde uitzonderlijke kernkwaliteiten, trotse rijpositie en koppelrijke prestaties waar Scrambler-klanten zo dol op zijn, gecombineerd met een royale uitrusting en technologie. De Scrambler 1200 X is toegankelijker gemaakt en heeft een zithoogte van 820 mm, wat afneemt tot 795 mm met het optionele lage zadel. Een royale uitrusting die uitzonderlijke functionaliteit biedt tegen een scherpere prijs en een onderhoudsinterval van 16.000 km om de kosten te verlagen. 

 

De coole en capabele Scrambler 1200 XE gaat in het nieuwe jaar ook de weg op met updates zoals de nieuwste generatie Brembo Stylema®-remklauwen, nieuwe vering met grotere instelbaarheid, verbeterde stylingdetails en meer touringcapaciteiten. 

 

Steve Sargent, Chief Product Officer: “De nieuwe Scrambler 1200 XE is gebouwd voor zowel onroad- als offroadavonturen en legt de lat nog hoger wat betreft prestaties, vermogen en moderne klassieke stijl. De Scrambler 1200 X is een machine op maat van onze klanten, geoptimaliseerd om de prestaties te leveren waar rijders om gevraagd hebben, met een lagere zithoogte, een nog scherpere prijsstelling en een nog betere wegligging dan de vorige Scrambler 1200 XC.” 

De nieuwe Scrambler 1200 X

De nieuwe Scrambler 1200 X heeft een rijkelijke uitrusting en technologie die klanten waarderen: 

 • Nieuwe MarzocchiTM-ophanging, 45 mm USD-voorvork en RSU met piggyback-reservoirs en instelbare veervoorspanning voor een geoptimaliseerde veerweg van 170 mm op de weg 
 • Geavanceerde rijtechnologie (niet gemonteerd op de vorige Scrambler XC) om de Scrambler X nog beter op de weg te laten rijden, waaronder een nieuw geoptimaliseerd bochten-ABS-systeem en uitschakelbare geoptimaliseerde bochten-tractiecontrole 
 • Multifunctioneel instrumentenpaneel met geïntegreerd tft-scherm 
 • Vijf rijmodi, waaronder Off-road 
 • Volledige ledverlichting, inclusief kenmerkende DRL-koplamp, compact achterlicht en nieuwe slanke hedendaagse richtingaanwijzers (positielicht in plaats van DRL in US, CN, JP) 
 • USB-aansluiting 
 • Door accessoires geactiveerde connectiviteit, turn-by-turn navigatie, Bluetooth telefoon- en muziekbediening. 
De geüpdate Scrambler XE

Updates voor de 2024 Scrambler 1200 XE: 

 • Bijgewerkte Brembo Stylema® radiale monobloc remklauwen van de nieuwste generatie met dubbele, zwevende 320mm-schijven en Nissin-remklauw met enkele zuiger achteraan 
 • Geoptimaliseerde MarzocchiTM 45mm USD-voorvork en RSU’s met dubbele veren en piggyback-reservoirs 
 • Nieuwe geoptimaliseerde MarzocchiTM-vering met een lange veerweg van 250 mm voor en achter, volledig regelbaar – met verbeterde instelbaarheid 
 • Herziene inlaat- en uitlaat headers voor een bredere spreiding van het koppel in het bovenste toerengebied 
 • Verbeterde styling, inclusief stijlvolle nieuwe slanke led-richtingaanwijzers en nieuw compact led-achterlicht 
 • Verbeterde touringcapaciteiten met optioneel een hoog windscherm en een robuust bagagesysteem met optionele zadeltas
   

OPWINDENDE PRESTATIES 

Beide modellen hebben dezelfde 1.200cc Bonneville twin-motor en koppelrijke Scrambler-tuning met een nieuw, enkelvoudig 50 mm gasklephuis en herziene uitlaatbochten, die zorgen voor een betere doorstroming en een bredere spreiding van het koppel in het bovenste toerengebied, van 5.000 tpm tot aan de rode lijn. 

 

De 2024-modellen zijn ook nauwkeurig afgesteld voor de perfecte balans in vermogensafgifte voor zowel on- als offroadrijden. Het piekvermogen komt nu iets eerder in het toerenbereik, tot 90 pk bij 7.000 tpm, terwijl het maximumkoppel van 110 Nm ook eerder arriveert, bij 4.250 tpm. 

 

Het onmiskenbare, hoogwaardige dubbele uitlaatsysteem wordt vervolledigd door geborstelde roestvrijstalen dempers, die zorgen voor die kenmerkende diepe en karaktervolle Scrambler sound. 

 

PREMIUM UITRUSTING  

Beide varianten delen hetzelfde speciale stalen Scrambler-buizenframe, evenals kwaliteitsvolle, zijdelings gelagerde roestvrijstalen spaakwielen met lichtgewicht en duurzame aluminium velgen. De twee modellen bieden belangrijke ergonomische verschillen, waaronder verschillende stuurontwerpen, waarbij de XE 65 mm breder is dan de X voor meer controle op uitdagender offroadterrein. Omkeerbare stuurverhogers stellen rijders in staat om de positie van het stuur aan te passen en de XE heeft ook een verwijderbare spacer, voor een hoogteverstelling van 10 mm. Om de ergonomie nog verder uit te breiden, heeft de XE ook verstelbare voetbedieningen voor verschillende rijstijlen en schoeisel. 

 

Beide motorfietsen hebben een dubbelzijdige, hoogwaardige aluminium swingarm. Met 579 mm heeft de XE een 32 mm langere achterbrug en een langere wielbasis dan de X, voor meer controle en vertrouwen op moeilijk offroadterrein, terwijl de kortere wielbasis van de X bijdraagt aan een wendbare en responsieve rit op de weg. 

 

Deze motorfietsen zijn ook uitgerust met Metzeler-topbanden. De X profiteert van de weggerichte Karoo Street voor twee doeleinden, terwijl de XE-variant rijdt op Metzeler Tourance, wat bijdraagt aan zijn ongeëvenaarde balans tussen weg- en offroadcapaciteiten. Voor nog extremere offroadcapaciteiten is de door Triumph goedgekeurde Michelin Anakee Wild de band bij uitstek. 

 

Beide modellen zijn uitgerust met hoogwaardige vering. De X-variant heeft wegvaste MarzocchiTM 45mm cartridge-voorvorken en ondersteunende veringunits achter. De achtervering is voorzien van piggyback reservoirs en instelbare veervoorspanning, zodat klanten hun rijervaring op de weg en daarbuiten nauwkeurig kunnen afstellen. 

 

De XE heeft een meer offroadgerichte set-up, met geoptimaliseerde MarzocchiTM 45mm vorken en premium, dubbel geveerde MarzocchiTM-veerunits die volledig instelbaar zijn en meer mogelijkheden hebben in de afstelling voor compressie en rebound, voor nog meer controle. Deze geoptimaliseerde vering biedt een aanzienlijke veerweg van 250 mm voor en achter voor ongeëvenaarde offroadcapaciteiten en bodemvrijheid. 

STATE-OF-THE-ART UITRUSTING 

Wat remmen betreft, zijn beide modellen uitgerust met geavanceerde units voor gegarandeerde efficiëntie op de weg en op onverharde wegen. De XE beschikt over krachtige BremboTM Stylema® radiale monoblock-remklauwen met dubbele, zwevende 320mm-schijven, die toonaangevende remprestaties leveren. Achteraan draait een 255mm-schijf met Nissin-remklauw, waardoor de remprestaties nog verder worden geoptimaliseerd. 

 

Het X-model heeft dubbele, zwevende remschijven van 310 mm met axiale remklauwen met dubbele zuigers van Nissin. De achterrem wordt ondersteund door een 255mm-achterschijf en een Nissin-remklauw, voor betrouwbare remprestaties op de weg. Bij beide modellen kan de positie van de remhendel ook worden aangepast aan de voorkeur van de rijder. 

 

NIEUWE EN VERBETERDE TECHNOLOGIE GERICHT OP DE RIJDER 

De Scrambler X en XE zijn beide uitgerust met geoptimaliseerd bochten-ABS en geoptimaliseerde bochten-tractiecontrole, die de interventie regelt om optimale tractie te leveren en te behouden bij elke hellingshoek.  

Er zijn vijf rijmodi beschikbaar voor de Scrambler 1200 X, elk met hun eigen specifieke gasrespons en specifieke instellingen voor ABS en tractiecontrole. Rijders kunnen kiezen uit Sport, Road, Rain, Off-Road en Rider, terwijl de XE ook beschikt over Off-Road Pro om de ervaren rijder volledige, ononderbroken controle te geven over de meest uitdagende offroadritten. 

 

Een betere rijstabiliteit wordt bereikt dankzij een geavanceerde Inertial Measurement Unit (IMU) die is ontwikkeld in samenwerking met Continental. Met dit systeem kunnen ABS en tractiecontrole in bochten worden geoptimaliseerd, waarbij automatisch de juiste instelling wordt geselecteerd door rol-, hellings-, gier- en acceleratiesnelheden te meten om de hellingshoek te berekenen. Met speciale aandacht voor het verbeteren van de algehele rijervaring zijn de X en XE beide uitgerust met een assist koppeling. 

 

De Scrambler 1200 XE heeft een geïntegreerd en aanpasbaar full colour tft-instrumentarium. Er zijn twee minimale en stijlvolle designthema’s voor de informatie-lay-out beschikbaar, elk met nog eens drie opties om het niveau van de weergegeven informatie te wijzigen. De keuze tussen een hoog of laag contrast is ook beschikbaar, evenals een gepersonaliseerd opstartscherm om de nieuwste Scrambler XE meer als je eigen Scrambler te laten voelen. 

 

De Scrambler 1200 X heeft een speciaal hybride multifunctioneel lcd/tft-display, verwerkt in een elegant vormgegeven ronde wijzerplaat. Dit compacte en minimale display is gemakkelijk in één oogopslag af te lezen. 

 

ONMISKENBARE SCRAMBLER CUSTOM STIJL 

Beide modellen beschikken over de belangrijkste elementen die Scramblers zo typisch maken, van hun kenmerkende silhouetten tot de dubbele uitlaat en de fraai vormgegeven brandstoftank. Beide modellen hebben een klassiek, geribbeld zadel uit één stuk, in zwart voor de XE en bruin voor de X, en beide modellen hebben verbeterde stylingdetails in de vorm van een nieuw, slank ontwerp voor de richtingaanwijzers en een compacte behuizing voor de achterlichten. 

 

De motorfietsen zijn compleet met een verscheidenheid aan opvallende afwerkingen en details, waaronder fraai gevormde zijpanelen met een geborsteld aluminium Scrambler 1200 badge, de iconische Triumph driehoekige tankbadge, een geborsteld aluminium Monza-stijl tankdop en geborsteld roestvrijstalen band. De XE is afgewerkt met geborstelde aluminium spatborden, terwijl de X is voorzien van hoogwaardig gespoten spatborden. 

 

Er zijn drie unieke kleurenschema’s beschikbaar voor elk model. De Scrambler 1200 XE is verkrijgbaar in eigentijds Phantom Black & Storm Grey, met rode accenten, het gedurfde nieuwe Baja Orange & Phantom Black, of het immer populaire Sapphire Black. De Scrambler 1200 X is verkrijgbaar in het rijke Carnival Red, het koele Ash Grey of het klassieke Sapphire Black. 

 

MAAK JE SCRAMBLER UNIEK 

Er zijn meer dan 70 originele accessoires verkrijgbaar voor nog meer tourcapaciteiten, variërend van handvatverwarming, een zadeltas met een inhoud van 35 liter en een hoog Dakar-scherm tot een hoog voorspatbord, stuursteunen en roestvrijstalen motorstangen. Het complete robuuste bagagesysteem biedt nu een totale opbergcapaciteit van 102 liter. 

DE ORIGINELE SCRAMBLERS & DE HUIDIGE SCRAMBLER-SCENE 

De wortels van de nieuwe Scrambler 1200 gaan rechtstreeks terug naar de oorspronkelijke Scrambler-scene van de vroege jaren 50, waarin Triumph een centrale rol speelde en de basis legde voor wat een Scrambler geweldig maakte. Triumphs bouwden de toonaangevende motoren van die tijd, gestript met ‘twin pipes’ hoog of laag gemonteerd en afgezaagd – Triumphs waren de originele desert sleds. Deze vormden de inspiratie voor ‘s werelds eerste productie scramblers, met de Bonneville T-120TT en de TR6’SC’. In 2006, met de lancering van de allereerste Scrambler van het ‘moderne tijdperk’, zorgde Triumph opnieuw voor het ontstaan van een nieuwe categorie. Dit bracht de wereld van Scramblers op gang die we vandaag de dag zien en een hele nieuwe wereldwijde schare fans, van stadsrijders tot filmsterren, die zelfs te zien waren in de nieuwste Bondfilm, No Time to Die. 

 

ONDERWEG 

Bestellingen kunnen nu al worden geplaatst bij Triumph-dealers en de motorfietsen zullen vanaf januari 2024 beschikbaar zijn.