Reisreportage: De mooiste Alpenpassen met de BMW F900 XR 

Het is laat in de avond als we de BMW F900 XR op de aanhanger laden, klaar om 5 dagen de adembenemende Italiaanse en Zwitserse Alpen te verkennen. Met een knalblauwe BMW 330e als onze trouwe metgezel voor de reis er naartoe, zijn we klaar voor een onvergetelijk avontuur dat 900 kilometer verderop in Livingo plaats vindt. Deze keer nemen we geen genoegen met ‘gewoon rijden’; we willen de perfecte mix van mooie bergpassen, haarspelbochten, authentieke Italiaanse gastronomie. Lees hier alle tips van mooie bergpassen en onze ervaring met de BMW F900 XR

Redactie: Tessa Deurloo | Lengte 1.70 | Rijdt zelf: Suzuki GSR600
Organisatie reis: Trip Motorreizen 

De eerste keer motor op een aanhanger 

De BMW F900 XR lijkt ons met zijn allround prestaties en avontuurlijke geest, de perfecte keuze om de mooie ritten en bergpassen mee te rijden.

Nog ‘even’ de motor op een aanhanger rijden en dan kunnen we gaan. Met 219 kilogram is de XR niet echt een motor die je van de rijplaat wil laten sukkelen. Dus geven we flink gas en rijden het voorwiel zo in de klem. We snoeren en krikken de motor goed vast en rijden de volgende dag de eerste 500 kilometer naar het Zwarte Woud.

Rijden met 4 wielen: BMW 330E

We stappen in de auto (BMW 33e) en de eerste 61 km rijden we elektrisch, daarna schakelen we over op de ‘gewone’ motor. Hoe dan ook, het is natuurlijk pure luxe om met de aanhanger en een fijne auto op motorvakantie te gaan. Zo komen we uitgerust aan in de adembenemende Alpen.

De BMW330 is een auto met een automaat en voorzien van een groot langwerpig tft scherm, dat over de hele lengte van het dashboard is ingebouwd. Het ziet er prachtig uit. We connecten de telefoon met de auto en kunnen moeiteloos navigeren naar de eindbestemming Livigno. Zelfs met een aanhanger en 2 motoren snelt deze dikke bak naar de 100 km/h in 5,9 seconden en haalt zonder moeite 230 km/h. Dat laatste hebben we niet kunnen uitproberen omdat je in Duitsland hooguit 80 km/h mag rijden met de aanhanger. Maar hij trekt met gemak ‘de kar’ zelfs door al die haarspeldbochten.

Aankomst in de Alpen

Er is noodweer op komst! En terwijl we, in de vroege ochtend, het Zwarte Woud verlaten, komen de eerste donkergrijze wolken ons al tegemoet. Het water valt met bakken uit de hemel en uiteindelijk nemen we de autotrein en laten de Flüelapas links liggen. We tikken bijna 75 euro neer voor de auto met aanhanger en zijn na 20 minuten aan de andere kant van de berg, waar het nog steeds regent (giet). De motor en auto zijn dus goed schoon als we ermee gaan rijden.

Dag 1 – Gaviapas 

Eindelijk de eerste echte dag rijden in Italië! Het is een frisse start van 4 graden, maar de regen is verdwenen en maakte plaats voor sneeuw (Wat?! In augustus?). We starten de BMW F900 XR, die een heerlijk roffelend geluid maakt. Met zijn 2 cilinderblok een perfecte metgezel om het echte bochtenwerk te rijden. We rijden een prachtige route met als hoogtepunt de Gaviapas. Dat hoogtepunt ligt op maarliefst 2652 meter hoogte.

Lekker blazen met de BMW F900 XR

De F900 XR  trekt zich moeiteloos door de haarspeldbochten en is heel wendbaar. Deze motor houdt ervan om te blazen en hoge toeren te maken. Ik schakel niet hoger dan de 1e en 2e versnelling en rij het lekkerste rond de 5000 toeren. Het windschermpje aan de voorkant zorgt ervoor dat het helemaal comfortabel rijden is.

Bovenop de Passo di Gavia leggen we nog even een sneeuwbal op het bolletje van onze reisbegeleider Rob en dalen dan weer naar beneden. De handvat verwarming zetten we op standje 3 (hot) en zo is het heerlijk rijden, zonder koude handen..  Zet de de Gaviapas maar op je wishlist. Het is een prachtige bergpas waar je aan de buitenkant van de berg rijdt en een adembenemend mooi uitzicht hebt op die hoogte en de kloof.

Dag 2 – bochtenvreter door de Alpen en oeps momentje!

Via de Italiaanse en Zwitserse Alpen, rijden we door schilderachtige bergdorpjes, appel en perzik boomgaarden, prachtige bergpassen en stoppen we ook regelmatig voor een koffie of een leuke foto. Dit is het goede leven!

Een grote kudde schapen en ezels verspert plots de weg, het is een drukte van jewelste, met kleine lammetjes en honden die het gezelschap bij elkaar houden.

Wat is (er met) de ‘standaard’?

Ik zet de BMW  F900 XR op zijn standaard en denk bijna dat de motor op de grond ligt. Dat had ik een week eerder nog met mijn eigen motor, waar ik de standaard vergeten was uit te klappen (en mijn ego van de grond moest rapen). De standaard van de F900 XR is nogal aan de korte kant, waardoor ik telkens een oeps-momentje voel aankomen, het is misschien een kwestie van wennen. Maar ik zou er een ‘langere’ op laten zetten. Of hem gewoon op de middenbok zetten kan ook.

Uitnodiging in het dorpje Vespi 

Tijdens de ‘schapen-stop’ worden we aangesproken door een Italiaanse oma die met haar twee kleinkinderen een rondje aan het lopen is. Of we zin hebben om bij haar op de koffie te komen en een stukje huisgemaakte perziktaart te komen eten. Natuurlijk! We komen aan in een klein berghuisje met schitterend uitzicht, heerlijke Italiaanse koffie en taart en een ervaring rijken! Die Italiaanse gastvrijheid was geweldig!

De rest van de dag vliegen we alle bergpassen door! De XR is heel wendbaar en een echte bochtenvreter, zoals ze in de brochures ook vernoemen.

Dag 3 –  Flüelapas & Julierpas

Vandaag rijden we naar de Flüelapas, yes die lieten we op de heenweg links liggen vanwege de stromende regen en stapten toen de auto trein in, maar die gaan we vandaag natuurlijk lekker rijden! De Flüelapas ligt in Zwitserland, in het kanton Graubünden tussen Davos en Susch. Heerlijk slingerende wegen en prachtige bochten, waar ik met geen enkele moeite doorheen sjees op de F 900. Zet deze twee passen maar op je lijstje!  

 

Extra mechanica en specs BMW F900 XR

Welke extra’s zitten er allemaal op de BMW F900 XR? Nou heb je even? We gaan echt even next level namelijk.  Ik zal je de lijst besparen maar hier alvast puntsgewijs alle extra’s:

  • Handvatverwarmingen (3 standen)
  • Optioneel: handkappen (zaten hier ook op)
  • Cruise control kan vanaf 30 km/u
  • Keyless Ride (ook stuurslot & tankdop)
  • Bandenspanningscontrole RDC
  • Rijmodi Rain/Road/ Dynamic
  • Verlaging vering (SA)
  • Tankinhoud 15.5L
  • 219 kg – rijklaar, volle tank
  • Verbruik: 100 KM = 4.2 L

Zadel Verlaging

Op deze F900 XR is een ander zadel gezet, waardoor dit 2 cm scheelt. Met mijn lengte van 1.70m kan ik goed bij de grond. Dit zadel is wel een stuk harder dan het standaard zadel. Ondanks dat we elke dag meer dan 200 KM rijden, heb ik geen last van zadelpijn gehad.

Dag 4 – Bochten Beheersing op de Stelvio 

Waar krijg je nou 48 kansen achter elkaar om haarspeldbochten te oefenen? Inderdaad de Stelvio! Dit is toch wel het hoogtepunt van bochten rijden en motorbeheersing. En of dat nog niet genoeg is, rijden wij de Stelvio gewoon twee keer (96 krappe bochten!). Laat je vooral niet afschrikken door de vele val-filmpjes want als je een bochtentraining hebt gedaan, dan kun je dit ook gewoon, maar het vergt wel de juiste techniek.

Bochten rijden met de BMW F900 XR

Met de F900 is het een waar genot om al die haarspeldbochten te doen. Hij is zo soepel en wendbaar, je duwt de motor zo de bocht in. Ik schakel het speciale sportdashboard in en kan vervolgens ook zien hoeveel graden (schuin)  ik door de bocht ga. Het wordt bijna een sport om te kijken hoe ver ik hem naar beneden kan duwen. Het record voor rechts blijft bij mij op 41 graden en voor links 39 graden. Volgens het BMW-boekje is de F900 XR is een mix van sportieve prestaties en tourcomfort. Hoewel ik hem eerder een sportieve bochtenvreter zou noemen, want het is heerlijk om met deze motor door al die bergpassen te rijden.

Bovenop de Gavia pass ligt er al sneeuw en is het temperatuurverschil met beneden 15 graden. Wat erg fijn is, zijn de (optionele) handkappen aan de voorkant, deze beschermen je tegen weer en wind. Tel daarbij de handvatverwarming op, die je in drie verschillende warmte standjes kunt zetten en dat maakt het geheel natuurlijk wel erg comfortabel. Niks geen last van koude handen, ik draag gewoon mijn leren handschoenen in de bergen. Ook het windscherm aan de voorkant kun je tijdens het rijden verstellen. Voor langere stukken snelweg zouden we er wel een ander model windscherm op zetten, ik vang nog steeds veel wind namelijk.

SOS – noodgeval

Mocht je onverhoopt toch vallen op de Stelvio of is er een noodgeval? Dan druk je de SOS knop, op je stuur in. Deze verbindt automatisch met de noodcentrale en uit een klein speakertje kun je dan communiceren en zit er letterlijk iemand aan de andere kant van de hulplijn.

Heb je zelf een crash gemaakt en kun je niet meer praten, dan belt hij automatisch naar de centrale om alles in gang te zetten. Via GPS kan heel nauwkeurig gezien worden waar jij en je motor zich bevinden.

Reschenpas, verzonken stad in het water? 

Onderaan de Stelvio rijden we door naar de Reschenpas, ook het eindpunt is de moeite waard. In deze pas zijn mooie lange bochten waar je flink kan gasgeven. Dan komen we aan bij een groot meer, met daarin 1 grote kerktoren die onder water staat. Het werkelijke verhaal van de kerktoren is iets minder spectaculair. Voor de Reschen stuwdam er kwam, moest het uitgestorven dorp geruimd worden en werd met de grond gelijk gemaakt,  de kerktoren hebben ze als enige laten staan. Het is een echte publiekstrekker in het knalblauwe water en zeker een foto waard. We draaien vervolgens rechtsomkeert en gaan de Stelvio (weer) omhoog om de zwieren en zwaaien!

Dag 5 – Albulapas en Splügenpas

Op ruim 2300 meter hoogte bevindt zich de Albulapas. Van oktober tot mei kun je er niet rijden omdat er een dik pak sneeuw ligt. Het is de eerste week september en wij rijden tussen de wolken en kunnen hooguit 5 meter voor ons zien. Ook ligt er al een klein laagje sneeuw.  Bovenaan de bergpas zetten we de motor neer en drinken een warme chocolademelk in de knusse houten berghut. Bij de afdaling naar de Splügenpas klaart het weer een beetje op en de rest van de dag rijden we met de zon op ons bolletje.

Nog 10 mooie haarspeldbochten

Boven op de Splügenpas, waar geen boom meer groeit, kijk je recht naar beneden en heb je een mooi uitzicht over de 10 haarspeldbochten die gaan komen. Tussen Corti en Pianazzo is de weg zeer smal en zijn de haarspeldbochten erg krap, maar als je de Stelvio hebt gedaan dan is dit een makkie.

Hoe hebben wij genavigeerd?

Er zijn twee BMW manieren: via een speciale BMW-navigatie i.s.m. Garmin klik je de navi zo in de houder op je stuur. Of de andere optie is via je telefoon. Via de MyBMW-app koppel je de mobiel met de motor en typ je de route in. Nadeel is dat je hier niet het wegverloop ziet, maar uiteraard nooit verdwaald.

Altijd navigatie: Connect je telefoon met BMW F900 XR

Via de MyBMW app op je telefoon connect je in no-time de motor met je mobiel. Je kunt dan ook de navigatie instellen. Vooral niet vergeten om eerst alle kaarten te downloaden waar je van plan bent te rijden. Anders stuurt hij je om dit land heen. In de app op je telefoon kun je ook aangeven of je bochtige routes wilt of zo snel mogelijk van A naar B. Via het menu op de motor kun je ook scrollen door je favoriete muziek playlist en een communicatiesysteem connecten gaat moeiteloos met de motor. Ook tijdens het rijden kun je deze bedienen.

Nooit meer koude handen

Rijstanden + quickshifter

Er zijn drie verschillende rijstanden: Rain, road en dynamic en je kan er nog eentje helemaal zelf instellen. In de bergen heb ik hem altijd op dynamic gezet. Hij reageert dan net wat scherper dan in de andere rijmodi. De quickshifter heb ik niet zo veel gebruikt. Zodra ik hem omhoog schakel, bokt de motor naar voren, verre van soepel of vloeiend. Bij het terugschakelen is dat geen probleem.

Conclusie: BMW F900 XR 

De BMW F900 XR is een veelzijdige metgezel voor avonturiers die graag de bergen willen verkennen. Ik heb er eindeloos veel bochtenplezier mee gehad en hij is echt super wendbaar. Ook de opties voor handvatverwarming en mogelijkheden tot navigeren, muziek luisteren en connecten met een communicatiesysteem zijn erg fijn. Kortom een hele fijne motor waarmee je kan dansen door de bocht!

Maak binnenkort een proefrit op BMW F900 XR of een andere BMW motor!