REVIEW: BMW F 900 XR: Felle rode rakker voor bochtige wegen

We hebben weer een (h)eerlijke review voor je! Motormeid Simone toert met de gloednieuwe BMW F 900 XR langs eeuwenoude kastelen in Brabant. Op haar stalen ros verkent ze de omgeving én natuurlijk de motor. De felrode rakker belooft veel goeds: met zijn sportieve uiterlijk en all road-banden moet hij die kasteelweggetjes aan kunnen. Uitdaging geaccepteerd!

Redacteur: Simone Vos / rijdt zelf een BMW F 650 GS /  lengte 1.70 m
Foto’s: Simone Vos

Met de BMW F 900 XR op pad langs kastelen

Schoon aan de haak weegt deze BMW F 900 XR 219 kilo. Daar merk je weinig van tijdens het rijden en ook bij het draaien op verharde wegen, valt het gewicht reuze mee. Alleen op de onverharde, zanderige wegen, is het een flink bakbeest om te keren. Met enige moeite lukt het, maar dan hebben je armspieren goed werk verricht.

BMW F 900 XR bij Kasteel Heeze

De BMW F 900 XR werd tegelijk gelanceerd met zijn broertje BMW F 900 R. Behalve het grote prijsverschil, XR: vanaf €13.450,- en R: vanaf €9770,- , is de XR een allroader en is de R vooral geschikt voor op de weg (de R van Roadster). Dat de XR een allroad motor is, merk je meteen bij onverharde wegen. Daar kom je er nogal wat van tegen tijdens de kastelentocht, dus lucky us.

Verlaagd zadel: voeten aan de grond

Speciaal voor Motormeiden is het zadel van de motor verlaagd. Dat betekent: een zithoogte van 77,5 cm in plaats van 87 cm. Flink verschil! Ideaal is het verlaagde zadel zeker, want bij het stoplicht stilstaan is op de manier heel relaxed en je hebt het gevoel de motor compleet onder controle te hebben. De felrode kleur racing red uni (hij is er ook nog in Light white en Galvanic gold metallic uni), geeft de motor een sportieve uitstraling die hij zeker waarmaakt.

Comfortabele zithouding

De motor gaat met één druk op de knop van het stuurslot af. Daarna start deze keyless ride in een vloeiende beweging en zit je zo aan de zestig kilometer per uur in de eerste versnelling. Dat hoef je bij de F 650 GS niet te proberen. Deze nieuwe BMW staat bekend om zijn ergonomische zithouding. Na ruim 1,5 uur snelweg rijden, voel je je nog steeds comfortabel en heb je geen last van je onderrug. Erg ergonomisch dus. De handvatverwarming die in drie standen aankan, helpt mee aan het comfortabele gevoel.

Offroad met de rode rakker
Tweecilinder racer

Kastelen vind je niet aan de snelweg, dus regelmatig moet de BMW even offroad, of in ieder geval, de klinkerwegen beproeven. Voor diverse ondergronden zijn er ook verschillende standen van de vering in te stellen. Handig voor als je houdt van binnendoor rijden en snelwegen vermijden. De tweecilinder zoeft met gemak over alle wegsoorten. Tijdens het rijden zie je op de display in welke versnelling je rijdt en of je al moet doorschakelen. Wanneer je richting aangeeft en de afslag hebt genomen, stopt de richtingaanwijzer vanzelf met knipperen. Wat een techniek. De eerste kastelen die de BMW bezoekt, zijn kasteel Geldrop en Heeze. Voor deze oude landhuizen straalt de motor extra klasse uit. Hij straalt.

Op bezoek bij Kasteel Heeze
Dynamische en opvallende motor

Te lang stilstaan, daar doet deze motor niet aan. Hij wil door, gas erop en gaan. Een sportieve motor kan niet anders. De dynamische elementen zoals de hoekige kuippanelen en de korte achterkant, maken ‘m nog sportiever. De racing red kleur is gecombineerd met grey metallic matt en een gouden voorvork. Wanneer je de motor weer start, is ‘ie zo weg. In de bochten gaat hij heel makkelijk plat en in de opvallende LED-koplampen zit adaptieve bochtverlichting. Ideaal in het donker of als je slecht zicht hebt.

Handjes vrij!

De volgende stop is Kasteel Gemert. Voor ritten met langere, rechte stukken is de cruise-control die op de BMW zit handig. Even wennen: want je kunt je rechterhand dus gewoon loslaten. Maar, fijn om die hand ook even te kunnen ontspannen. Het TFT-kleurendisplay geeft precies aan op welke snelheid je cruise-controlt, hoeveel kilometer je nog kunt rijden, hoe lang je aan het rijden bent, wat je bandenspanning is, hoe warm het is en wanneer je moet tanken. Eenmaal bij het kasteel aangekomen, poseert de BMW mooi en is het daarna tijd voor pauze bij een schattig kapelletje.

Tanken: alert

Onderweg terug, verschijnt er een oranje vlak in het display. Tanken! Duidelijk signaal, dus op zoek naar het dichtstbijzijnde tankstation. Na ruim 250 kilometer op de teller krijg je dit bericht. De tank is dan nog niet helemaal leeg. Je kunt er dan zo’n 70 kilometer mee rijden, geeft het scherm aan. Hij heeft een tankinhoud van 15,5 liter, dus hij rijdt ongeveer 1 op 21.

Tankalert
Stalen ros van stal

Nog één kasteel te gaan, voor de stalen ros weer in zijn stal gaat. Kasteel Nemerlaer in Haaren, bij Tilburg. Hier trekt de BMW F 900 XR veel bekijks. In de natuurrijke omgeving valt z’n rode kleur des te meer op. En: je gaat niet iedere dag op bezoek bij een kasteel met een motor. Ook de klinkerwegen en zandpaden bij dit bouwwerk doorstaat de motor goed. Hoe langer je ermee rijdt, hoe makkelijker hij stuurt en inparkeert. Dit is overduidelijk een racemonster, maar wel één met een fijn temperament. Galant en stoer als een ridder en soepel en invoelend als een jonkvrouw. Deze stalenros mag vaker mee op kastelentocht.

Deze BMW is ook met een A2-rijbewijs te berijden. De 95 pk die hij normaal gesproken heeft, krijgt dan een vermogensreductie. Zo kun je ook met een A2-rijbewijs op deze motor. Wil je een weekendje weg met de BMW F 900 XR? Dan kun je er koffers of tassen op laten zetten. Er zit ook een navigatiehouder op, waarin de Navigator VI past. Daarnaast is er een mogelijkheid om via de smartphone cradle in de houder voor het BMW Motorrad navigatiesysteem, je telefoon te gebruiken. 

Bij Kasteel Nemerlaer Haaren

Een gedachte over “REVIEW: BMW F 900 XR: Felle rode rakker voor bochtige wegen

  • 23 mei 2023 om 22:42
    Permalink

    HOI WAT EEN MOOI DUIDELIJK VERHAAL , IK ZELF BEN MAAR 163 CM EN BEN ER NU AAN T ROND KIJKEN NAAR DEZE MOTOR MAAR WEL MET EEN VERLAAGD ZADEL , IK MOET ER NOG OP PROEF RIJDEN . nU HEB IK IETS HEEL ANDERS MAAR DAT BEVALD MIJ NIET IK HEB EEN SUSUKI INTRUDER 800 VL WAAR IK MET DE TREE PLANKEN AAN DE GROND KOM , EN IK HOU WEL VAN BOCHTEN MAKEN .IK MOET EENS PROEF GAAN RIJDEN DAN WEET IK MEER . EN BEN BLIJ MET AL DIE TIPS , MAAR T MOET EEN VERLAAGD ZADEL ZIJN , ANDERS HEB IK ER NIKS AAN . ALVAST SUPER DANK ILSE VAN LEUKEN ILSEVANLEUKEN71@HOTMAIL.COM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *