AllesMotorkleding

Review: Deze elektrisch verwarmde onderkleding van Macna geeft kou geen kans

Stopt jouw motorseizoen wanneer de temperatuur onder een graad of 15 daalt? Zonde en ook echt niet nodig met een groeiend aanbod in verwarmde onderkleding. Macna heeft verschillende varianten in het assortiment, waarmee je je van top tot teen elektrisch kunt verwarmen. Motormeiden mocht de Macna Ascent Ladies onderjas en een paar Azra RTX verwarmde handschoenen testen. Lekker warm de winter door!

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn | Instagram – Sonyamaha1

Macna Ascent

Oog voor detail

Wat meteen opvalt zijn de details en het moderne design. De Macna Ascent onderjas ziet er bijna uit als een gewone jas, waardoor je deze eigenlijk altijd wel kunt dragen. Er zit geen protectie in, dus het is de bedoeling dat je hem tijdens je rit onder je gewone motorjas draagt. Om te voorkomen dat je mouwen omhoog stropen wanneer je je motorjas er overheen aantrekt, zitten er duimgaten in de mouwen van de onderjas. Met een vulling van dons is de jas licht van gewicht en dun, zodat je je niet als een Michelinpoppetje voelt.

De duimgaten zitten wel vrij strak, terwijl ik niet de langste armen heb. Tijdens je rit is het niet aan te raden de onderjas zo te dragen.

Draag je de jas bijvoorbeeld tijdens een wandeling? Dan zorgen de reflecterende opdrukken er voor dat je makkelijker gezien wordt. Links en rechts heb je diepe zakken, die met een rits afsluitbaar zijn. Aan de binnenzijde vind je de kabel waarmee je de jas op een draagbare accu of rechtstreeks op je motor aan kunt sluiten. De draagbare accu kun je in een met rits afsluitbare binnenzak kwijt.

The heat is on

De Macna Ascent is rondom uitgerust met flexibele elektrische draden, er zitten zelfs draden in de kraag van de jas zodat ook je nek lekker warm wordt. Je hoeft niet bang te zijn dat de draden breken, dus je kunt vrijuit bewegen of de jas opgevouwen meenemen in een koffer of tas.

Persoonlijk was ik erg benieuwd naar deze verwarmde onderjas. Normaal gesproken heb ik tijdens een rit bij ongeveer 15 graden al snel koude schouders en een koud bovenlijf, waardoor ik verkramp en minder ontspannen rijd. De lol is er voor mij dan wel een beetje af. Met de Macna Ascent heb ik heerlijk gereden bij ten minste 2 graden Celsius en was level 4 bij rustiger rijden eigenlijk nog te warm. Het is dat ik mijn motor niet aan pekel bloot wil stellen, anders zou ik prima ook bij temperaturen onder 0 graden Celsius de weg op willen gaan. De jas maakt dus absoluut de belofte waar!

De Macna Ascent is uitgerust met kabels waarmee je de jas aan andere verwarmde kleding kunt koppelen, zoals bijvoorbeeld de Azra RTX handschoenen! De kabels zijn eenvoudig te verbergen wanneer je ze niet nodig hebt.

Azra RTX

Slim ontwerp

De Azra RTX bestaat uit een combinatie van leer en textiel en heeft knokkelbescherming. De handschoenen zijn waterdicht en super zacht gevoerd waardoor ze zelfs onverwarmd fijn aanvoelen. Ook hebben de designers van Macna nog een aantal super handige eigenschappen toegevoegd, zoals een ruitenwisser voor je vizier en touchtip op de wijsvinger zodat je je telefoon of navigatie kunt bedienen met de handschoen aan.

Voor de perfecte pasvorm is de Azra RTX verstelbaar bij de pols door middel van een riempje dat een hoek van 30 graden kan maken. Verder hebben de handschoenen een waterafvoer voor regenwater tussen de buitenste laag en de waterdichte laag, om schimmelvorming te voorkomen.

Smurfenhanden

Zeg die blauwe, koude smurfenhanden maar gedag! De Azra RTX heeft elektrische draden die zelfs in het uiterste puntje van de vingertoppen lopen, zodat zelfs die lekker warm blijven. Het grote voordeel van verwarmde handschoenen ten opzichte van handvatverwarming, is dat je handen rondom lekker warm worden en de handschoenen de warmte vast houden.

Het is even wennen om met een dikke, gevoerde handschoen te rijden. De eerste meters voelden de handschoenen voor mij erg groot aan en was het even zoeken met de hendels en richtingaanwijzer. Gelukkig duurde dat niet lang en kon ik gaan genieten van de warmte. Voor een goede werking van de touchtip is het belangrijk dat je handschoen de juiste maat heeft en goed vast zit. Ik had de handschoen eerst niet strak genoeg gedaan, maar na aanpassing van het polsriempje werkte het perfect.

Macna heated gear

Power

Je kunt de verwarmde kleding van Macna zowel op een draagbare batterij als rechtstreeks op de accu van je motor aansluiten. Hiervoor kun je kiezen voor een 7,4 Volt of 12 Volt batterij. Een 12 Volt batterij is sterker en daarmee wordt de kleding dus nog warmer. De accu van je motor geeft ook minstens 12 Volt.

Ik heb zowel de 12 Volt batterij als rechtstreekse aansluiting op de accu getest. De kabel voor aansluiting op je accu heeft oogjes en een zekering waardoor je deze eenvoudig en veilig zelf kunt bevestigen. Aangesloten op de accu van de motor lijkt de kleding iets warmer en vooral de Macna Ascent jas leek sneller rondom warm te worden. Ook hoef je je met rechtstreekse aansluiting op je motor geen zorgen te maken over de batterijduur. Wel is het vast maken van de kabel aan je motor een extra handeling en moet je met afstappen niet vergeten dat je vast zit aan je motor.

Macna heeft hiervoor nog een spiraalsnoer in het assortiment waarmee je meer bewegingsvrijheid hebt. De kabel die je aan kunt sluiten op je accu is met 140cm lang genoeg, maar je wilt eigenlijk niet zoveel kabel los laten hangen; daarvoor is het spiraalsnoer handig.

Heated app

Zodra je batterij of accu aangekoppeld is zet je de kleding aan door middel van een druk op de knop op de verwarmde onderkleding. Door vaker op de knop te drukken kies je het door jou gewenste level; er zijn vier standen. Daarnaast kun je de kleding bedienen met de Macna Heated app op je telefoon. Je koppelt je kleding eenmalig door middel van Bluetooth en regelt daarna je instellingen via de app.

Voor elk gebruik zal je wel eerst de kleding aan moeten zetten door middel van de knop op het kledingstuk, maar wordt het je onderweg te warm? Dan kun je in de app de instelling veranderen. Als je meerdere verwarmde kledingstukken hebt, kun je ze in de app groeperen, zodat de door jou gekozen instelling voor alle items geldt.

Super handig aan de app is de timer-functie, waarmee je per item kunt aangeven dat de verwarming na een bepaalde tijd uit gaat. Ideaal voor als je weet hoe laat je op de plaats van bestemming zal zijn! Eenmaal warm houdt de kleding de warmte namelijk wel even vast en zo bespaar je bijvoorbeeld batterij door de laatste 20 minuten van je rit onverwarmd te rijden.

Conclusie

Knopjes en kabeltjes en batterijen.. klinkt als een hoop gedoe. Eerlijk is eerlijk, dat is het ook wel een beetje. De volgorde van kabel(s) aansluiten, de kleding aanzetten en daarna verder instellen en aankleden is best even wennen. Het kost daardoor wel wat meer tijd voordat je de weg op kunt. Met enige oefening zal dat best makkelijker worden en de fijne warmte maakt de extra handelingen de moeite waard. 

De aanschafprijs zou een drempel kunnen zijn, vooral omdat je de kleding mogelijk beperkt zal dragen. Door de draagbare batterij is de kleding wel multifunctioneel. Maak optimaal gebruik van je investering bij het uitlaten van de hond, fietsen naar werk of op wintersport. Daarnaast is het grote voordeel natuurlijk dat je met de verwarmde kleding vaker je motor zal pakken en langer door kunt rijden. Er zijn genoeg winterse zonnige dagen waarop je normaal gezien zou balen dat het te koud is om te gaan rijden, maar dat hoeft jou niet langer tegen te houden!