AllesRijtesten

Motortest: Suzuki V-Strom 1050XT- Dit mag je niet missen over deze krachtpatser…

Ondanks dat Nederland een vrij plat land is, hebben we mooie natuurgebieden en genoeg mooie wegen om te kunnen rijden! En als dat dan ook nog eens mag op de nieuwste krachtpatser van Suzuki, dan kunnen we ons geluk niet op! We hebben het hier over de Suzuki V-Strom 1050XT! Lees onze (h)eerlijke review van deze all-road motor!

Redactie: Sharryl de Jonge / 1,75m / Rijdt zelf: Kawasaki KLE 500/ Instagram @sharryliciouz
Foto credits: Harold Meerveld/Instagram @only.bikelife 

Imposante looks van V-Strom 1050XT

Bij het zien van de Suzuki V-Strom 1050XT was het mij al gelijk duidelijk dat dit écht de krachtpatser van 2021 is. Het is een motor die door zijn grootte erg aanwezig is. Wat mij direct opviel waren de gespaakte wielen en het gekleurde zadel. Het wordt tijd om de V-Strom mee te nemen en die spierballen eens goed te laten rollen.

Een motor met veel technische hoogstandjes

De V-Strom 1050XT zit vol met de nieuwste technieken, waaronder volledig verstelbare voor- en achtervering, tractiecontrole, een gecombineerd remsysteem en zelfs extra assistentie wanneer je vanuit stilstand een helling op wilt rijden!

Tractiecontrole Suzuki V-Strom 1050XT

Vooral van de tractiecontrole word ik erg blij. Dit is een systeem dat tijdens het rijden continue beide banden vergelijkt. Wanneer er verschil in komt, door bijvoorbeeld slippen, zorgt de tractiecontrole dat de aandrijfkrachten op het achterwiel tijdelijk afnemen. De tractiecontrole bestaat uit drie verschillende standen. In stand A reageert de V-Strom het felst op het gas, wat fijn is als je graag sportief wilt rijden. Stand B is mijn persoonlijke favoriet, omdat deze gematigder is bij het gas geven. Voor nu even genoeg technische info, tijd om te gaan rijden!

Ik hou erg van lekker touren over dijken en door dorpjes en dan is het niet fijn als de motor heel fel reageert op het gas. Stand C wordt geadviseerd voor het rijden op natte wegen. De motor reageert hierbij matig op het gas.

En hoe fijn is het, dat je de vering helemaal naar jouw eigen smaak kunt instellen!? Zo kan je de veervoorspanning eenvoudig met de hand verstellen en de achtervering via een bottom-link hevelsysteem bedienen.

Comfortabel rijden!

Het is heerlijk weer, dus besluit ik al snel dat het na een stukje snelweg tijd wordt voor een bezoek aan de dijkjes! En wat een eer is het om hier te kunnen rijden met deze krachtpatser. De V-Strom ligt goed op de weg en rijdt, ondanks de 1039cc, rustig en totaal niet zenuwachtig. Ook bezoekjes aan dorpen is met deze motor goed te doen. Mede door de verschillende tractiecontrole standen zijn de lagere snelheden comfortabel om te rijden, waardoor je ook kunt genieten van de omgeving! Voor mij is het duidelijk dat deze krachtpatser echt heel comfortabel en fijn rijdt, in verschillende omgevingen en verschillende weersomstandigheden.

Van de vette 247 kg die deze spierbundel weegt, merk ik niks tijdens het rijden. De motor stuurt heerlijk door de bochten en dan is die tractiecontrole heel fijn als je wat sportiever wilt rijden.
Het overzicht op de weg is heel duidelijk, omdat je vrij hoog en rechtop zit. Enig minpuntje: ondanks het windscherm zit je toch vrij veel in de wind. Dit valt uiteraard altijd nog op te lossen door een verhoging op het windscherm.

Karakteristiek uiterlijk

Een échte krachtpatser, zowel technisch maar ook zeker het uiterlijk van de Suzuki V-Strom 1050XT. Met de kleurencombinatie zwart, grijs en blauw komt de motor stoer en sportief over! Wat ook erg opvallend is, zijn de gekleurde velgen met spaken en de snavel. De gespaakte wielen heeft de V-Strom 1050 XT, de andere versie, zonder XT, heeft geen gespaakte wielen.

Verder is niet alleen de koplamp voorzien van LED-verlichting, maar ook de richtingaanwijzers. Deze 1050XT is uitgerust met extra valbeugels en een paar mistlampen, wat hem nog net een tikje stoerder maakt.

De snavel…

De snavel is een detail die we terugzien bij de Suzuki DR-Z en de DR-BIG. Net zoals de snavel is ook de tank geïnspireerd op de Suzuki DR-BIG. Ik ben al jaren erg fan van deze modellen, waardoor het uiterlijk van de V-Strom 1050XT mij alleen nog maar gelukkiger maakt!

Rust jouw krachtpatser uit zoals jij dat wil
De Suzuki V-Strom 1050 XT wordt standaard geleverd met een verstelbaar zadel (20 mm). Maar Suzuki levert nog veel meer! Denk aan LED-mistlampen, handvatverwarming, handkappen, topkoffers, zijkoffers, een Arrow slip-on uitlaat of Enduro voetsteunen. Vooral de combinatie handvatverwarming en handkappen vond ik heerlijk. De handvatverwarming wordt écht warm en de handkappen houden de wind goed tegen.

Hoeveel kost het?
De Suzuki V-Strom 1050 XT komt zeker op mijn lijst als potentiele volgende motor! Mede door de hoge en rechte zit, de power, technische opties en extra accessoires bevalt de motor mij echt heel erg goed. Ondanks dat ik 1.75m ben, is de standaard zithoogte van 85 cm net iets te hoog en zal de motor voor mij verlaagd moeten worden, zodat ik veilig met beide voeten op de grond kan staan. Hoe lang ik nog moet sparen? De Suzuki V-Strom 1050XT kost €15.499 en de Suzuki V-Strom 1050 kost €13.999. Suzuki heeft mooie accessoires pakketten dit jaar. Kijk hier voor de meest actuele informatie.

Specificatie

Motor Viertakt, vloeistofgekoeld
Cilinder inhoud 1037cc
Transmissie 6 versnellingen
Tankinhoud 20 liter
Verbruik 1 op 20
Start Elektrisch
Frame Licht aluminium
Voorvering Telescopisch
Achtervering Swingarm-type
Leeggewicht 247 kg
Zithoogte 850mm

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *