Top-25: Bijzondere plaatsnamen rit – van Boerenhol tot Roggel (deel 1)
Aantal KM: 234.71 | Duur: 6h 31m
Waterlandkerkje
Deze route start in het dorpje met de fraaie plaatsnaam: Waterlandkerkje. Dit dorpje bevindt zich in de gemeente Sluis in de provincie Zeeland. In januari 2021 telde Waterlandkerkje ongeveer 480 inwoners.
Het dorpje, dat dicht bij de Nederlands-Belgische grens ligt, is in de regio bekend vanwege de zang- en orgelconcerten die hier jaarlijks in het weekend na Pinksteren plaatsvinden.
Tevens worden in Waterlandkerkje jaarlijks de zogeheten Meerminnefeesten georganiseerd, met onder meer een trekker-race, muziek en een kermis.
Boerenhol
Dan doemt Boerenhol op, dit is een Nederlandse buurtschap in de Zeeuwse gemeente Sluis, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gelegen tussen de dorpen Breskens en Groede. De buurtschap bestaat uit lintbebouwing aan de N 675 en telt circa 100 inwoners. Boerenhol viel achtereenvolgens onder de gemeenten Groede, Oostburg en Sluis.
Nummer Een
Snel door naar Nummer Een! Wie wil er nu niet (in) nummer één zijn? Als je naar het plaatsje Nummer Een in Zeeland verhuist, ben je het: een inwoner van Nummer Een. Wil je in dit gehuchtje wonen, dan zul je moeten verhuizen naar de gemeente Sluis in West-Zeeuws-Vlaanderen. Het plaatsje Nummer Een is aan het einde van de achttiende eeuw ontstaan, toen de zandbank Hooge Plaete drooggelegd werd en na inpoldering de Hoofdplaatpolder ontstond. De landarbeiders plaatsten paaltjes met nummers om het gebied af te bakenen. Paaltje nr.1 kreeg een plek bij het huidige buurtschap Nummer Een; vandaar dus deze bijzondere plaatsnaam. In het buurtschap woonden in 2017 ongeveer 135 personen op een oppervlakte van 0,26 km².
Biervliet
Vervolgens ga je door Biervliet, dit is een stad in Zeeuws-Vlaanderen, het zuidelijk deel van de Nederlandse provincie Zeeland. Biervliet maakt sinds 1970 deel uit van de gemeente Terneuzen; voordien was het een zelfstandige gemeente. Biervliet ontving al voor 1183 stadsrechten en had in 2023 een inwonertal van 1.595.
Via de Westerscheldetunnel, dit is een toltunnel van 6,6 kilometer lang in de N62 onder de Westerschelde tussen Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland en Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen en is daarmee de langste tunnel voor het wegverkeer van Nederland.
Eenmaal in Zuid-Beveland zet je koers naar De Zeelandbrug, dit is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland, en zorgt aldus voor een kortere verbinding met de plaatsen Middelburg en Goes aan de zuidelijke kant, en Zierikzee en Bruinisse aan de noordelijke kant.
Restaurant Grevelingen
Een stop voor koffie, kun je doen op de Grevenlingendam bij Restaurant Grevelingen, dit bevindt zich op een schitterende locatie aan het strand. Gelegen aan de rand van Bruinisse, halverwege de Grevelingendam. Het uitzicht vanaf het terras op de Oosterschelde, is adembenemend. Het zelfbedieningsrestaurant is het hele jaar door 7 dagen per week open.
Na de koffie op naar de De Haringvlietbrug, deze verbindt de Hoeksche Waard via de Hellegatsdam met Goeree-Overflakkee en via de brug over de Volkeraksluizen met het vasteland van Noord-Brabant. Het geheel wordt ook wel Volkerakdam genoemd.
Koedood
Via de Hoeksche Waard steek je de “oude maas” over en al snel kom je aan in Koedood, dit is een buurtschap in het zuidwesten van de gemeente Barendrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is gelegen aan het riviertje de Koedood dat vroeger een verbinding vormde van de Oude Maas met de Nieuwe Maas.
Via de rand van Dordrecht en Papendrecht, ga je richting Schoonhoven, waar je de Lek oversteekt. Voordat je de veerpont opgaat, zou je kunnen lunchen bij “Heeren aan de Lek” of aan de overkant bij “Cafetaria Brasserie de Veerpoort” of bij “Rivero”, keuze genoeg.
Harmelen
Via leuke binnendoor weggetjes ga naar Harmelen, Harmelen is een van de drie dorpskernen van Woerden gelegen in het Groene Hart. Van oudsher is Harmelen een agrarische gemeente en dat is nog goed zichtbaar in het vele natuur rondom het dorp. Het heeft zich gevormd door de voortdurende wijziging van de loop van de Oude Rijn die dwars door het dorp loopt. Als je in ‘Het wapen van Harmelen’ blijft overnachten, ben je ook meteen op de startplaats van de 2e route langs bijzondere plaatsnamen.