Alles

World Superbikes: Je kunt de coureurs bijna aanraken op de grid

Het World Superbike (WSBK) is misschien nog niet zo bekend als de MotoGP, maar het doet er echt niet voor onder. Sterker nog, bij de WSBK heb je met een regulier ticket toegang tot de paddock en kun je dus super dicht bij jouw favoriete coureur komen! Op uitnodiging van organisator Dorna kregen Ellen en Sonja een uniek kijkje achter de schermen op het TT circuit in Assen. Weten waarom je er volgend jaar ook (weer) bij moet zijn? Lees dan snel verder!

Redactie: Ellen Kox & Sonja Sinot-de Bruijn

Media Center: het hart van de verslaglegging

Na ontvangst door Romane Brossault, verantwoordelijk voor communicatie en PR voor Dorna WSBK, schoven we aan bij een persmoment in het media center. Hier kwamen de rijders één voor één binnendruppelen om daarna de aanwezige pers te woord te staan. Ellen werd voorgesteld aan Kawasaki Racing Team coureur Alex Lowes, die zich introduceerde als “Hi, I’m Alex and I’m boring”. Wait, what?! 

Kijkje in de keuken van ROKiT BMW team

De WSBK zaterdag trappen we af met een rondleiding door de BMW service trucks en pitbox. We ontmoeten Benedikt Torka, press contact van BMW, die ons uitleg geeft over de M1000RR en laat zien waar het team in het raceweekend aan het werk is en waar ze zoal mee bezig zijn. We zien gloednieuwe motorblokken klaar staan en een ruimte vergelijkbaar met een walk-in closet, waarin banden op temperatuur gehouden worden voor een snelle bandenwissel. Naast het ROKiT BMW team (fabrieksteam) nemen we een kijkje bij het Bonovo Action BMW team (satellietteam).

Het heeft vannacht geregend en de baan is nog nat. We zien Michael van der Mark opstappen om een aantal warm up laps te rijden op de natte baan. Scott Redding, die met nummer 45 rijdt voor het ROKiT BMW team, zit achter in de pitbox terwijl het team zich ontfermt over zijn motor. Even later zien we nog een supersnelle bandenwissel, recht voor onze neus in de pitstraat. Zoveel actie op de nog vroege morgen!

Superpole race: de korte sprintrace

Niet veel later is het tijd voor de eerste superpole races. De superpole race is te vergelijken met een sprintrace, het is een korte race over 10 rondes. We zien Romane bij de prijsuitreiking en ze leidt ons naar een trap waar we de prijsuitreiking van bovenaf mee mogen maken. Hoe vet is dit!?

Leestip: Wat is WK Superbike?

Interview powervrouwen van Honda Racing Corporation en de FIM

Romane regelt ook voor ons dat we een aantal powervrouwen die in de motorsportwereld werkzaam zijn, mogen interviewen. We interviewen 2 vrouwen die voor het Honda HRC team werken en 2 vrouwen die voor de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) werken. Benieuwd naar wat zij doen in deze motorsport wereld? Je leest hier binnenkort alles over, houd onze social media in de gaten!

Alle coureurs van dichtbij meemaken tijdens de Pitwalk

Tof van de WorldSBK is dat je als toeschouwer super dicht bij de actie kunt komen. Niet alleen de paddock is vrij toegankelijk, ook de pitstraat wordt gedurende het event tweemaal opengesteld voor het publiek. Wees er wel snel bij als je daar interesse in hebt, want er wordt een beperkt aantal toeschouwers toegelaten. Je kunt zaterdag en zondag een gratis pitwalk bandje scoren om toegang te krijgen. 

Tijdens de pitwalk loop je langs de pitboxen waarin de teams aan het werk zijn met de motoren. De coureurs delen handtekeningen uit, waarbij je met ze op de foto kunt en ze succes kunt wensen voor de races. Hoe gaaf is dat? Wij scoorden de handtekening van Glenn van Straalen, die het daarna super goed deed en na een spannende strijd als derde finishte tijdens de eerste Supersport race.

Gridwalk – Pitspoezen zonder paraplu’s

Gelukkig hoef je geen pitspoes te zijn, om dicht bij de coureurs op de grid te mogen staan. Dankzij de gridpasjes van Dorna staan we op de grid te wachten op de coureurs die aan komen rijden en hun startposities opzoeken. We zien last minute bandenwissels en coureurs die nog snel een tv-interview geven, voordat ze in hun eigen bubbel lijken te komen en alleen nog maar focussen op de aanstaande race. 

We mogen filmen en maken talloze selfies met onze favoriete rijders. We kunnen ze bijna aanraken en roepen snel “good luck!” voordat we de grid leeg moeten maken, omdat de warm-up lap bijna van start gaat. 

Juich de winnaars van dichtbij toe op de Victory lane

Na de races zien we op de paddock de top 3 door de victory lane rijden naar het parc fermé. De coureurs worden hier onder luid gejuich opgewacht door hun trotse team en fans. De pers legt de blijdschap van de coureurs op de gevoelige plaat terwijl de top 3 wordt geïnterviewd voor de tv-uitzending. Vervolgens zien we de coureurs backstage vlak voor ons langs lopen op weg naar het Paddock Show podium waar iedereen de prijsuitreiking bij kan wonen. 

Service road: dichterbij de race kom je niet!

Op zondag stappen we enthousiast in een busje dat voor ons klaar staat om over de service road langs de binnenring van het circuit te rijden. De service road is het werkterrein van de marshalls en fotografen. We stappen uit bij de Ruskenhoek, waar we vanaf een platform een groot deel van het circuit kunnen zien. We zien de Superbike rijders razendsnel rond gaan, niet normaal met welke snelheid ze de bocht uit komen! We stappen weer in en rijden een stukje verder naar De Bult om ons ook daar weer te verbazen over hoe laat de coureurs pas remmen en hoe hard, maar vooral ook vloeiend ze de bocht door gaan. Genieten!

Front seat vanuit de pitbox van het GoEleven team

Voor de start van de Superbike Superpole race op zondag, lopen we weer over de grid. We staan vlak bij Philipp Öttl die zich op zijn Ducati Panigale V4R voorbereidt op de race. De race bekijken we met zijn team vanuit de pitbox van GoEleven. In de box hangen meerdere schermen waarop niet alleen de race live te zien is, maar ook de race events, rondetijden en positie per rijder op de baan te volgen zijn. De data wordt hier gemonitord door een viertal crewleden. In de pitstraat, naast de baan wordt het bord met rijders informatie elke ronde weer aangepast om Philipp bij het passeren van start-finish het resterende aantal ronden en het tijdsverschil met de rijder achter hem door te geven. 

  Adrenaline rush! Rondje in de Safety car

Vlak voor de tweede volledige race van de Superbike staat ons nog een toffe verrassing te wachten; we mogen een rondje mee over het circuit in een supersnelle Safety Car! Hoe gaaf is dat?! Nou, heel gaaf dus! We krijgen een helm op en nemen plaats in de Safety Car.

De chauffeur stelt zich voor en vraagt of we “ready” zijn. Na volmondig “yes” te hebben geantwoord geeft hij een spurt gas waardoor we achter in onze stoelen gedrukt worden. Aankomend op de Haarbocht gaan we laat, maar heel hard in de ankers, waardoor we blij zijn dat we gordels om hebben. Wow! Na de Haarbocht zwaaien we om, de krappe Strubben bocht door, waarna we over het rechte stuk (de Veenslang) een snelheid van rond de 200 km per uur bereiken. De banden piepen en we voelen de auto driften terwijl we Stekkenwal en De Bult naderen. Vervolgens minderen we al vaart en kunnen we even bijkomen van wat ons net overkomen is. Gaaf, wat een kick! De adrenaline suddert nog wel even na.

Dicht bij de actie tijdens race 2

Nadat we uit de auto stappen blijven we op de grid, waar de Superbike rijders zich weer opstellen voor de tweede en laatste volledige race dit weekend. Na talloze selfies met onder andere Álvaro Bautista en Michael van der Mark klinkt de zoemer die aangeeft dat we de grid moeten verlaten. We lopen naar de Service Road tussen de Haarbocht en de Strubben bocht in, waar we de race bekijken. Dichter bij dan dit zijn we tijdens de race nog niet geweest! 

Door de luidsprekers horen we iets over een crash, maar we zien hier geen schermen waarop we de race kunnen volgen, dus we weten nog niet om wie het gaat. Al snel valt op dat we Michael van der Mark niet meer zien rijden en na de race leren we dat hij een serieus flinke klapper heeft gemaakt in de Geert Timmer bocht, vlak voor start-finish kwam hij hard ten val als gevolg van een highsider. Intussen weten we dat hij zijn heup heeft gebroken en gelukkig ook alweer succesvol is geopereerd. We wensen Michael een spoedig herstel en hopen hem snel weer aan te kunnen moedigen bij een volgende race!

Podium bekijken van bovenaf

Zodra de race is afgelopen zien we alle marshalls naar de baan toe lopen om te klappen voor de rijders. We snellen richting het podium waar we de enige echte winnaar van dit weekend, Álvaro Bautista, juichend binnen zien komen. De prijsuitreiking vindt wederom plaats op het Paddock Show podium, waar nu grote hoeveelheden toeschouwers omheen staan om hun helden toe te juichen. Wat gaaf om daar bij aanwezig te kunnen zijn!

We sluiten de dag af in het media center, waar we bij de interviews met de top 3 aanwezig mogen zijn. Bautista geeft aan dat dit weekend voor hem alles klopte; de motor, hijzelf, maar ook het team. Een drie eenheid die alleen voor succes zorgt als deze in balans is en dat dit het geval is heeft Bautista met het Aruba.it Ducati racing team wel laten zien!

 TT circuit motorcamping 

Nieuw dit jaar is de TT circuit motorcamping, pal naast het circuit, die vanaf nu alleen toegankelijk is voor motorrijders met tent. Na de races slapen we in een grote tent van adventuretenten.com en ‘s ochtends rollen we vanaf onze matrasjes praktisch zo het circuit op! Door de slechte weersomstandigheden staat er slechts een handjevol tenten op de camping, maar onze verwachting is dat het met de MotoGP in juni drukker zal zijn.

Bij aankomst krijgen we een polsbandje en een plankje voor onder onze motorstandaard. De camping is alleen toegankelijk voor wie een polsbandje heeft, waardoor we met een gerust hart onze spullen achter laten. We kamperen op het gras en kiezen een plek vlak bij het sanitairgebouw met verschillende nette douches en toiletten. Verder staat er een grote feesttent, waar je een stevig ontbijt, snack of avondeten kunt scoren. We eten er een frietje met snack en drinken er een lekker biertje bij. We proosten met mede-kampeerders en raceliefhebbers terwijl we natuurlijk over motoren praten! Op de zaterdagavond is er zelfs een dj geregeld, dus je kunt er na een geslaagde racedag een feestje bouwen voordat je je tent opzoekt. 

Ondanks de regen en dat het niet zo druk is, is de sfeer opperbest. We kunnen ons voorstellen dat het er met mooier weer en meer kampeerders in juni alleen maar nóg gezelliger is!

Superbike girlpower in een nieuwe raceklasse!

We kunnen wel concluderen dat het WK Superbike een super tof event is wat je zeker eens mee moet maken. De sfeer is vrij, open, toegankelijk en nergens kom je zo gemakkelijk zo dicht bij de actie als bij het WorldSBK. 

Onlangs is er ook nog heel tof nieuws naar buiten gekomen, waardoor we echt niet kunnen wachten tot volgend jaar! De FIM heeft namelijk aangekondigd dat er een raceklasse komt waar alleen vrouwen aan deel mogen nemen. Deze races worden gereden tijdens de WK Superbike weekenden in Europa. We zijn razend enthousiast en erg benieuwd welke vrouwen we komend jaar aan mogen moedigen. 

Bedankt TT Circuit Assen en Dorna voor deze geweldige ervaring! Ben jij er volgend jaar ook bij?