AllesRijtestenTravel

10x tips: Motor op de aanhanger zetten, hoe doe je dat?

Een mooie motorvakantie naar de Dolomieten, Karinthië of andere verre bestemming? Maar zie je er tegenop om het hele stuk er naartoe te rijden? Lange saaie snelwegen, zadelpijn en wat dacht je van het weer?  Misschien is het huren of kopen van een motoraanhanger wel iets voor jou? Een motoraanhanger is speciaal voor motoren gemaakt, meestal met een speciale wielklem waar je een tot wel drie motoren tegelijk op kan zetten.  In samenwerking met JMT motortrailers, bespreken we graag met jou welke aanhangers er zijn en hoe het werkt. 

Locatie: JMT motortrailers verhuur Kaatsheuvel 

 1. Welke aanhangers zijn er?

JMT-verhuur verhuurt verschillende kwalitatieve hoogwaardige motortrailers van het merk Stema. De trailers zijn geremd en geschikt voor 1, 2 of 3 motoren. Ook is een afzinkbare motortrailer te huur, waardoor je zonder rijplaat (zwaardere) motoren op de trailer kunt zetten. Vrijblijvend de motor passen, advies over welke trailer of vragen over de mogelijkheden? Persoonlijke service is van hoge waarde voor JMT-verhuur.

 1. Welk rijbewijs en toegestane massa?

We gaan er even vanuit dat je met een normaal B-rijbewijs de trailer gaat gebruiken. Dan is het volgende mogelijk:

Maximale toegestane massa (MTM). Dit is het maximale gewicht waarmee de aanhanger geladen mag worden, inclusief het gewicht van de aanhanger zelf. Deze waarde wordt vaak aangeduid als de “toegestane totale massa” of “maximale toegestane massa” en is vastgesteld door de fabrikant van de aanhanger. Het is belangrijk om deze waarde niet te overschrijden.

MTM van de aanhangwagen is niet meer dan 750 kg  

Rijbewijs B

 

MTM van de aanhangwagen is meer dan 750 kg. MTM trekkend voertuig + aanhangwagen is maximaal 3500 kg.  

 

Rijbewijs B

 

MTM van de aanhangwagen is meer dan 750 kg

MTM trekkend voertuig + aanhangwagen is meer dan 3500 kg en maximaal 4250 kg.

 

 

Rijbewijs BE

 

 1. Kopen of huren?

Ga je 3 keer per jaar of minder met de motor op (verre) vakantie? Dan is het huren van een motortrailer de meest voordelige optie. Bij JMT-verhuur kan dit al vanaf 40 euro per dag. Hoe langer je de trailer huurt hoe goedkoper het wordt. Je kunt tot 3 motoren op de trailer plaatsen, afhankelijk van het type motoren en welke trailer

Standaard aanhanger Deluxe aanhanger Afzinkbaar (kan naar beneden)
Per dag € 40,00

 

€ 45,00

 

€ 55,00

 

Weekend (vrij, zat, zon) € 105,00 

 

€ 120,00

 

€ 150,00 

 

1 week € 180,00

 

€ 195,00

 

€ 245,00

 

2 weken € 235,00

 

€ 260,00

 

€ 400,00

 

> 2 weken Op aanvraag

 

Op aanvraag

 

Op aanvraag

 

 

 1. Oefen het rijden met de aanhanger:

Voordat je de weg op gaat, is het verstandig om even te oefenen met het rijden met de trailer. Zet de motoren er dus nog even niet op. Dit kan je helpen om vertrouwd te raken met de extra belasting en de veranderde rijdynamiek van je auto. Begin op een rustige, vertrouwde locatie en oefen het maken van bochten, het versnellen en het afremmen met de motortrailer.

 1. Wat is een afzinkbare trailer?

Heb je een hele zware motor, denk aan Harley of Honda Goldwing, dan ga je voor een afzinkbare trailer. Hierbij gaat de volledige laadvloer naar beneden en heb je de volledige breedte van de aanhanger om hem erop te rijden. Zelf vinden we deze optie ook heel handig als je niet een zware motor hebt. Want zeg nu eerlijk, we zijn allemaal bang dat we naast de rijplaat sturen en er zo afvallen. Bij JMT-verhuur helpen ze jou daar ook bij als je de trailer komt halen. Zo ga je zelfverzekerd de weg op

 1. Extra hulp en manieren om hem erop te rijden

De eerste keer dat je de motor op de rijplaat rijdt is erg spannend! Onze grootste angst is natuurlijk ook om verkeerd te sturen. Het is belangrijk dat je de motor er recht voor zet. Een motor op de trailer zetten kun je helemaal alleen doen. Maar een helpende hand is altijd fijn. Die persoon kan aan de andere kant van de rijplaat staan, mocht het toch verkeerd gaan.

Er zijn 2 manier en om de motor op de motortrailer te rijden:

 1. Lopend naast de motor
 2. Zittend op de motor

 

 1. Hoe motor lopend de trailer oprijden?
 • Ga er ongeveer 3 meter recht voor staan met je motor
 • Zet hem in de eerste versnelling met slippende koppeling
 • Kijk recht vooruit (waar je naartoe wilt)
 • Loop zonder aarzeling de motor op de trailer
 • Gebruik een kruk of een extra rijplaat (beschikbaar bij JMT-verhuur)
 • Indien mogelijk kan een extra helpende hand uitkomst bieden
 • Rij het voorwiel in de klem
 • Vooral niet naar beneden kijken

 

 1. Hoe motor zittend de trailer oprijden?
 • Ga er ongeveer 3 meter recht voor staan met je motor
 • Zet hem in de eerste versnelling met slippende koppeling
 • Kijk recht vooruit (waar je naartoe wilt).
 • Rij het voorwiel in de klem
 • Vooral niet naar beneden kijken

 

 1. Controleer de bevestigingen: Spanbanden!

De motor zet je vast met extra spanbanden. Dit voorkomt dat de motor gaat schuiven. Het voorwiel zit natuurlijk wel vast, maar je wilt niet bij elke drempel dat de motoren elkaar aantikken. Spanbanden ‘krikken’ jouw motor helemaal vast. Je trekt hem hiermee ook in de vering. Hoe minder beweging boe beter. Controleer nogmaals of alle bevestigingen en riemen stevig zijn vastgemaakt en goed zijn bevestigd aan de aanhanger en je motor. Zorg ervoor dat er geen losse onderdelen zijn die tijdens het rijden kunnen bewegen of losraken. JMT-verhuur verhuurt de motortrailer inclusief spanbanden.

 

 1. Voorkom diefstal!

Een motortrailer met dure motoren kun je makkelijk ontkoppelen en achter een andere auto hangen. Wat een nachtmerrie, je moet er niet aan denken. Gebruik daarom een disselslot die je over de trekhaak zet, zo zit je  motortrailer goed vergrendeld. Vergeet vervolgens de motoren ook niet!  Ook op de trailer voorzie je de motoren van goede sloten:

Abus schrijfremslot
Abus Kettingslot
Abus staalkabel (door verschillende motoren en sluiten met goed slot)

JMT-verhuur verhuurt de motortrailer inclusief disselslot