AllesInspirerend

Sabina Ducatista: ‘3500 km achterop zitten op een Ducati is afzien, dat nooit meer’

Sabina Ducatista inpireerd als motormeid ruim a 100.000 mensen op haar instagram kanaal, door haar passie voor circuitracen te delen. Ducati rood voert uiteraard de boventoon en alles wat met Ducati te maken heeft! Haar Panigale V2 heeft ze helemaal omgebouwd tot racemotor maar ze heeft dezelfde V2 ook voor gewone ritjes op de straat. Slechts 3 jaar geleden heeft ze het motorvirus ontdekt en dat kwam eigenlijk door een foutje van haar man, die liet haar 3500 km achterop een Ducati sportmotor zitten.

Redactie: Tessa Deurloo/ I.s.m. @Sabina.Ducatista

 • Wat doe je in het dagelijks leven?

Naast het motorrijden ben ik parttime werkzaam in de zorg en werk ik samen met mijn man in zijn bedrijf.

 • Heb je altijd al iets met motorrijden gehad?

Ik zal het proberen kort en bondig uit te leggen. Vanaf mijn jeugd heb ik altijd al motor willen rijden, maar vanuit mijn ouders werd dit mij afgeraden, die vonden dit niet veilig. Dit veranderde toen ik mijn man leerde kennen en ik regelmatig mee achterop ging voor motor tripjes.

Op een dag besloten we om met zijn tweeën op de motor naar Italië af te reizen en terug te gaan. Ik moest 3500 km achterop een Ducati sportmotor zitten, dat was afzien en heb toen gezegd ‘dit doe ik nooit meer’!

‘Dit doe ik nooit meer’

 • Wat was je eerste gevoel toen je achterop die motor stapte?

Het uitzicht en gevoel in de bochten was geweldig. Ik droeg een tas met kleding voor de eerste paar dagen en die was rond de 10 kilo, dus je kunt je voorstellen dat mijn stuitje er op en gegeven moment klaar mee was. Kort daarna heb ik voor mijn verjaardag mijn eerste motorrijles cadeau gekregen. En dat smaakte naar meer!

 • Je ging in korte tijd van 0 naar 3 motoren, leg uit…

Vanaf het moment dat ik achterop ging, was ik definitief verkocht en wilde ik zelf heel graag motor gaan rijden. Eerst natuurlijk op de weg en dat begon met een Ducati Monster maar ik heb altijd supersport motoren heel erg gaaf gevonden. Dus besloot ik om een Ducati Panigale V2 te kopen, mijn ultieme droom. Toen had ik dus 2 motoren. Daarna is daar nog een Ducati Panigale V2 bijgekomen die speciaal is opgebouwd voor het circuit.

 • En je ouders? Hoe vinden zij het?

Mijn ouders blijven het nog tot op de dag van vandaag eng vinden, maar ze zijn trots op me.

 • Hoe ben je het motorwereldje ingekomen?

Dat heb ik te danken aan mijn man, we delen samen de passie voor motoren en auto’s, snelheid, races, detailen enzovoorts. Dit heeft ons uiteindelijk ook samengebracht als koppel. Ik ben erg blij dat we deze passie samen kunnen delen en er zo veel plezier aan beleven. Wat is er nu niet mooiere om je passie samen met iemand te delen!?

 • Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Dat is niet iemand in het bijzonder, ik kijk bijvoorbeeld wel altijd heel erg op tegen professionele rijders, dat kan zijn van MotoGP, Superbike of zelf Endurance races. Wat zij kunnen met een motor is ongelofelijk. Natuurlijk ben ik groot fan van Ducati, daar kan je niet omheen, haha. De geschiedenis en de ontwikkelingen van vroeger tot nu vind ik wel een inspiratie. Wat zal de volgende stap zijn, “Helmet down?”

 • Wat is je droom?

Ik wil vooral mezelf zijn en blijven ontwikkelen op de best mogelijk professionele manier die binnen mijn handbereik ligt. Graag wil ik voor andere dames en met name kleine dames een inspiratiebron zijn. Niks is onmogelijk als je jezelf maar voor 100% geeft!

 • Wat was tot nu toe je hoogtepunt met de motor?

Toen ik net 3 maanden mijn rijbewijs had ging ik al op reis met mijn Ducati Panigale V2 naar Oostenrijk en terug. Dit vond ik mega spannend. Grote bergen oprijden en soms hele smalle wegen met alleen maar haarspeld bochten. Niet te vergeten al die talloze campers en auto’s die de snelheid echt mindere op een steile berg of zelf stil komen te staan.Het was een geweldige ervaring als je de top bereikt had en een prachtig uitzicht hebt over alle toppen van de bergen met soms harde frisse wind. Als beloning een goede kop koffie met uiteraard wat lekkers erbij.

 • Nog meer hoogtepunten?

Een maand later reed ik voor het eerst met diezelfde motor op het Circuit van Spa-Francorchamps. Dat was even anders en ook spannend. Hoge snelheid en veel motoren om je heen, die adrenaline en de community die je erbij krijgt, Wauw. Mijn eerste seizoen als Motormeid was er eentje om nooit meer te vergeten.

 • Circuitrijders hebben geen angst, heb jij dat ook?

Angst heb ik niet, je hebt ook geen tijd om aan angst te denken als je op het circuit rijdt met die snelheden. En als je angst hebt om het circuit op te gaan,  dat vind ik geen goed teken. Spannend is een ander begrip. Ik ben altijd heel erg gespannen op een nieuw circuit of eerste sessie van een trackday. Dit hoort er voor mij bij. Maar angst heb ik niet, omdat ik comfortabel ben door de manier waarop ik les heb gehad om circuit te rijden, dit geeft vertrouwen in mijn eigen kunnen.

Iedereen kan met zijn rechterhand de gaskraan opendraaien, maar technisch goed rijden, wetend waar je rempunten liggen, kijktechniek, lichaamshouding, hoe beweegt de motor. Daarmee bouw je zelfvertrouwen op.

 • Waar rij je het liefst in Nederland?

Ik kies voor het circuit van TT-Assen, voor mij mijn thuisbaan hier heb ik het meest les gehad en hier ken ik alle ins en outs van het circuit. Op de weg rij ik graag de B-wegen die niet te druk zijn en lekker wat bochten hebben, dit in combinatie met mooi weer en dan een stop voor een lekker ijsje vind ik helemaal geweldig

 • Wat wil je laten zien tijdens de Girls Night Out?

Dat je als motormeid niet bang moet zijn om motor te rijden, ookal ben je klein van lengte. In het bijzonder circuitrijden en dat in de mannenwereld.

Ik wil graag meer dames inspireren om gave dingen te ondernemen met een motor zoals een keertje een circuit dag rijden. En dat je best je “mannetje” kan staan als dame. Wat is belangrijk en waar let je op.

 • Heb je nog een motto?

“Be safe and enjoy your journey” –  Sabina.ducatista