AllesTravel

Annemiek (43) neemt ons mee op vakantie naar hét ultieme motorland Oostenrijk!

Oostenrijk is een prachtige bestemming voor motorrijders en mag absoluut niet ontbreken op je bucketlist. Civieltechnisch ontwerpleider Annemiek houdt ervan om mooie routes te maken en te rijden. Deze zomer is zij samen met haar vriend en hun motoren naar de Oostenrijkse deelstaat Steiermark afgereisd. Ze deelt deze geweldige ervaring en de schitterende foto’s graag met Motormeiden!

Redactie: Annemieke Jansen

IJzeren hart: even rusten langs landelijke hoogteweg nabij Liezen

Op wat voor motor rij je en hoe lang al?   

Ik heb mijn motorrijbewijs eind 2006 gehaald en in 2007 kocht ik mijn eerste motor; een Honda Hornet CB600f. Daarna ben ik direct lid geworden van de plaatselijke motortoerclub. In 2017 kwam er een opvolger, een witte Triumph Street Triple, mijn huidige motor. 

uitzicht Schlabminger Tauern
Ben je vaker op motorvakantie geweest en waarheen?

Van het rijden in clubverband heb ik veel geleerd en is de passie voor het rijden in het buitenland en in de bergen enorm gegroeid. Naast de reisjes van de motorclub trekken mijn vriend Robert en ik er ook regelmatig samen op uit. We boeken dan een hotel voor een lang weekend om een aantal dagen in de omgeving te toeren. Wij zijn onder andere in Hoxel Morbach geweest, meerdere keren naar Klotten aan de Moezel en vorig jaar waren we in Esch-sûr-Sure, Luxemburg.
 



Hoe gaan jullie naar Oostenrijk toe? 

De motoren gaan mee op een aanhanger. Wij hebben een speciale motortrailer, geschikt voor twee motoren, geleend van Roberts’ neef. Het grote voordeel hiervan is dat we in Oostenrijk ook de auto kunnen gebruiken.  Ik laat mijn motor soms een dag staan om te wandelen of te fietsen in de bergen en een dag aan het water is bij hoge temperaturen ook fijn. 

Hoe hebben jullie je voorbereid op deze motorvakantie?

De dagen voor ons vertrek zorgen we dat de kettingen zijn gesmeerd, de olie is gepeild en meten we de luchtdruk van de banden. De routes heb ik voor de vakantie al voorbereid. Uit de Moto73 heb ik een aantal jaar geleden ooit een zestal routes gehaald voor dit gebied, de Steiermark en het Salzburgerland. Daarnaast zijn er op internet tal van routes te vinden, vooral op Duitse en Oostenrijkse sites.

Katschtalkehre
Wat neem je mee voor de motor?

Kettingspray, een spuitbus met siliconen, wat gereedschap, tie-wraps, tape en extra doekjes voor het transport. Behalve de schijfremsloten, verschillende beugel- of kettingsloten om de motoren bij het verblijf (extra) vast te leggen (vooral als ze niet binnen staan) en een kopslot voor de trailer.  

Heb je tips voor de lange reis?

Het vastzetten van de motoren op de kar is een tijdrovend klusje, dat zorgvuldig moet gebeuren. Je wilt immers niet, dat de motoren op de Duitse Autobahn op en neer stuiteren of zelfstandig gaan reizen…. De avond voor vertrek zijn we hiermee begonnen. Als de motor op de kar staat, trekken we met spanbanden en ratels de voorkant van de motor in de vering. Waar de spanbanden de motor raken of vlak langs de motor of onderdelen gaan, beschermen we de onderdelen tegen krassen met lappen stof of in dit geval wegwerp poetsdoeken, die we met tape vastzetten: een nieuw tweede leven voor je versleten onderbroeken! Om te voorkomen dat de achterzijde van de motor gaat stuiteren, zetten we ook die vast met spanbanden.

Het hoogste punt van de Sölkpaß
Waarom kozen jullie voor Steiermark, het groene hart van Oostenrijk?

Tja, na een heel voorjaar thuiswerken, was ik dit jaar ontzettend toe aan een vakantie. Het liefst in het buitenland en met de motor. De onzekerheid over vakantie in het buitenland vanwege corona maakte het mogelijk, dat we op hele korte termijn een vakantiehuis in Oostenrijk konden huren voor twee weken. Het huis staat in het dorp Gröbming, een kleine 120 km ten zuidoosten van Salzburg. We waren hier al een aantal keer eerder, met en zonder motor. Vanuit Gröbming kun je alle kanten op en is er voor de meeste motorrijders wel een leuke route te vinden. 

IJzeren hart: mooie weg bij Johnsbach
Hoe heb jij het motorrijden ervaren in Steiermark?

De variatie in wegen is fantastisch en vooral op de passen  kan ik enorm genieten van de bochten en prachtige uitzichten. Ik vind een route van ongeveer 300 km meer dan genoeg met mijn naked bike. Langs de wegen zijn altijd wel restaurants en benzinestations te vinden. De kwaliteit van de wegen is zeer wisselend en er wordt veel aan de weg gewerkt. Over het algemeen levert dit niet al te lang oponthoud op, maar soms moet je je route aanpassen. Daarnaast tref je op de gekste plekken fietsers, tractors en zelfs koeien op de weg. Deze laatste vaak in combinatie met wildroosters. Mede hierdoor leent niet iedere route zich ervoor om hard te rijden. Vooral op de bekendere passen, zoals de Nockalmstraße en de Großglockner betaal je tol, die kan variëren van ca. €10 tot meer dan €25 per motor.

Toeren in Oostenrijk
Heb je tips om je bagage mee te nemen op de motor als je een dag gaat rijden?

In de zomer kan het weer in Oostenrijk ‘s middags snel omslaan, zeker in de bergen. Een regenpak en eventueel waterdichte handschoenen zijn dan onmisbaar. Het is dus handig als je wat bagage mee kunt nemen onderweg, bijvoorbeeld in een bagagekoffer, tanktas of met een spin achter op de motor. Een rugzak vind ik niet zo prettig, zeker met hoge temperaturen. Daarnaast is het ook fijn om onderweg iets warms uit of aan te kunnen trekken. De temperatuur tussen het ene of andere dal en bovenop de berg kan nogal uiteenlopen.  

Haarspeldbochten op de Nockalmstraße
Welke leuke routes en/of bezienswaardigheden zijn een echte aanrader voor onze lezeressen?

Voor routes van 200 tot 300 km is dat onder meer de Sölkpaß, een pas in buurt met prachtige uitzichten en drukbezocht door lokale motorrijders. Verder de Turracher Höhe, Katschbergpaß en de bekende Nockalmstraße; deze laatste is met 52 haarspeld- en nog vele minder scherpe bochten bij motorrijders in Europa alom bekend. Mauterndorf is een mooie stad in de omgeving om even te stoppen. Een serie passen in de Schladminger Tauern is voor liefhebbers van zowel lange bochten als smalle kronkelweggetjes. Vlakbij ons verblijf is een gletsjer, het Dachsteinmassief, waar je prachtige routes omheen kunt rijden. De weg van Filzmoos en Ramsau, onder andere Fritz Tal is plaatselijk erg mooi. Salzkammergut, een serie meren, Seen, ten oosten van Salzburg met mooie wegen als de Postalmstraße en de Pötschenhöhe. In het oosten heb je de Eisenerzer Alpen, dit zijn routes over kleine kronkelweggetjes, tussen en door hoge rotsen en langs snelstromende rivieren in een gebied waar al sinds eeuwen ijzererts wordt gewonnen. Een interessante plaats om te bezoeken is Admont, met een grote abdij. 

Route IJzeren hart van Oostenrijk (www.bikerbetten.nl)
Sölkpaß

Wil je een langere route  rijden van 300 tot 400 km, ga dan naar Hochkönig en Zell am See. Hier vind je afwisselend grotere doorgaande wegen en hoogtewegen, zoals de Dientner Sattel. De Watzmann is een prachtige berg op de grens in Duitsland, in de buurt van Berchtesgaden, bekend van het Adelaarsnest van Hitler. De bekende berg Großglockner en de Hochalpenstraße zijn vanuit Gröbming bijna 400 km rijden.

Route Sölkpaß, Nockalmstraße, Schlabminger Tauern en Dachstein (toermap ww.motorrad-hotel.com)
Wat is er verder nog te zien in Oostenrijk?

Je kan de KTM Motohall in Mattighofen bezoeken, dit is een futuristisch informatiecentrum van het Oostenrijkse motormerk KTM. Of je kan gaan winkelen bij de 2 Aces Motorcyclestore in Radstadt, een motorkledingzaak met leuke aanbiedingen. 

KTM Motohall, Mattighofen
Heb je verder nog tips voor onze lezeressen?

Motorrijden in Oostenrijk tussen juni en oktober en vooral de Steiermark kan ik iedereen aanbevelen. Motorrijdsters, vooral uit Nederland, kom je er (nog) niet zoveel tegen. Beperk je niet alleen tot de bekende passen en Alpenstraßen, ook de kleinere passen en hoogtewegen zijn erg mooi om te rijden, goedkoper en veel minder druk. 

IJzeren hart: adembenemende landschappen

Handige websites voor (motor)hotels en routes in Oostenrijk:

www.motorrad-hotel.com
www.bikerbetten.nl
www.moho.info/nl/ 

Foto’s m.u.v. afbeelding routes eigendom A. van Gruijthuijsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *