MotornieuwsRijtesten

BMW werkt aan motor van de toekomst

Het lijkt erop dat de motor steeds meer technische snufjes krijgt die de moderne auto’s van dit moment ook hebben. Wat dacht je van motorkleding met airbags? Of een cockpit die altijd en overal ‘connected’ is met hulpdiensten en automatisch waarschuwt als je in nood bent. Als het aan BMW Motorrad Nederland ligt wordt dit binnenkort de normaalste zaak van de motorwereld.

In een interview met Go! Mobility vertelt Tom Crooijmans, hoofd BMW Nederland, dat veel technieken van auto’s binnenkort ook in motoren worden toegepast. Zo hebben de BMW auto’s een speciale controller die misschien ook op de motor toepasbaar is. ‘Deze controller is via het handvat op het stuur verbonden met het ‘connectivity display’. Tal van functies, zoals het navigatiesysteem, de mobiele telefoon en de boordcomputer – met daarin zaken als buitentemperatuur, bandenspanning enzovoort – kunnen worden bediend zonder de handen van het stuur te hoeven halen.’

 

Crash-sensoren waarschuwen hulpdiensten
BMW levert ook vier motoren met E-call. Oftewel een emergency systeem die op basis van chrash sensoren automatisch hulpdiensten waarschuwt. De knop zit net naast de gashendel en kan door de motorrijder zelf ingedrukt worden, waardoor je direct kunt praten met de hulpdiensten, maar het systeem waarschuwt in princiepen automatisch. Via een GPS systeem kunnen hulpdiensten precies zien waar jij je bevindt, en kan er gelijk actie genomen worden.

 

Adaptieve cruise control
Super moderne auto’s hebben vaak al adaptieve cruise control. Dit systeem houdt o.a. de snelheid van je voorgangers in de gaten en past zich automatisch aan. Je kan bijwijzen van zonder handen motor rijden, maar laten we dat maar niet doen! Een voordeel is dat het systeem ongelukken kan verkleinen omdat het automatisch rekening houdt met de snelheid van je voorganger(s).

 

Airbag jas
Lichamelijk letsel komt bij een motorongeluk nog steeds veel voor. Om de schade te beperken heeft BMW samen met motorkledingfabrikant Alpine Stars een speciale Airbag-jas ontwikkeld. Vorig jaar is deze op de markt gebracht. Het systeem zou volgens Crooijmans in alle omstandigheden werken.

 

Slimme motorfiets
BMW werkt aan veelbelovende innovaties zoals waarschuwingssystemen . Wat dacht je van een waarschuwing als er verkeer in je dode hoek zit en informatiesystemen die je in het vizier van je helm ziet ‘zodra de motorfiets volledig connected is, zijn we wellicht in staat om ook verkeer dat voor de motorrijder die niet direct waarneembaar is, zichtbaar te maken. Dat is een kwestie van enkele jaren’, aldus Tom Crooijmans, van BMW.

 

Tip de redactie voor nog meer motornieuws en volg motormeiden op Instagram en Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *