AllesMotorkledingRijtesten

De verwarmde motorjas van Gerbing werkt verslavend

Als de temperaturen dalen en de koude wind langs je motorhelm snijdt, is het belangrijk om zo lang mogelijk warm te blijven op de motor. Wist je dat 1°C afkoeling van je lichaam betekent dat je 10% minder reactievermogen hebt? Het is dus niet alleen comfortabel, maar ook veiliger om warm te blijven. De verwarmde motorjas van Gerbing hebben wij afgelopen weken uitgetest en we kunnen alvast verklappen dat je hierna niet meer zonder kunt. Maar we zijn ook zeker kritisch…

Redactie: Tessa Deurloo
Prijs verwarmde motorjas Gerbing: 269,-
Optionele batterijen: Xtreme batterijen €139,00
Extra: Gerbing Dealer overzicht 

Jas onder je motorjas

De verwarmde motorjas van Gerbing is er eentje die je onder je motorpak draagt, ook kun je hem van top tot teen aansluiten op al jouw andere verwarmde items van Gerbing (sokken, broek, handschoenen), dat klinkt goed. Wij gaan voor de onderjas en kijken of hij ook makkelijk aan te sluiten is op de verwarmde motorhandschoenen.

Warm binnen 20 seconden 

Door de gehele jas lopen ultradunne verwarmingselementen (staaldraden), die zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling. Je hebt op deze staaldraden, ook een levenslange garantie! Wat deze verwarmde binnenjas echt onderscheidt, is de directe warmte die je voelt zodra je hem aanzet. Binnen 20 seconden nadat ik de motor heb gestart en vervolgens weg rij, voel je de warmte al door de jas gaan, en dat is heel erg fijn! Nooit meer een koude rug, nek, armen en borst want de verwarming zit door de hele jas. De jas is niet zo dik en propperig waardoor je een optimale bewegingsvrijheid hebt.

Wat voel je nog meer?

Deze onderjas is nauwsluitend en draag je het best zo dicht mogelijk op je lijf. Ik draag een maat S en deze past perfect. Een dikke gebreide trui pas er niet onder, maar heb je ook niet nodig. Je zou er wel een dun fleece-vest onder kunnen doen. De meeste warmte voel ik in eerste instantie op de rug, omdat ik een beetje voorover leun en de jas daar dichter op de huid zit. Ook je armen, borst, buik en nek worden heerlijk verwarmd. Je hebt absoluut geen last van de kou.

Nog een belangrijk voordeel van een verwarmde motorjas, is dat je een betere concentratie en focus hebt en het daardoor ook veiliger is om te rijden. Maar laten we niet vergeten zelfs met temperaturen van -10 is het nu comfortabel op de motor.

Lees ook: Test: Verwarmde motorhandschoenen 

Aansluiten van de verwarmde motorjas op de accu

De jas werkt onder andere op de batterijen van Gerbing (Xtreme batterijen €139,00), maar er is een betere manier. Voor ongelimiteerd plezier kun je de binnenjas aansluiten op de accu van je motor. Na het zien van heel veel Youtube filmpjes, zou dit in 5 minuten klaar zijn. Toch ben ik  naar de lokale garage gegaan (bedankt RS Motoren!) om zeker te weten of het juiste draadje bij de juiste aansluiting zat.

Hieronder de stappen om de draden op de accu aan te sluiten,  mocht je ook twee linkerhanden hebben zoals ik (Tessa)

  • Check welk zekeringsplaatje erop moet (ik heb 10 gebruikt, beter te laag dan te hoog)
  • Draai de schroefjes bovenop de accu los (eerst de min en dan plus)
  • De draadjes aansluiten van de jas wijst voor zichzelf (eerst de min en dan plus)
  • Schoef de accu weer dicht (niet te strak, eerst de min dan de plus)
  • Zorg ervoor dat het kabeltje dat nu onder je zadel uitkomt makkelijk te bereiken is om aan de jas te sluiten. Hij zit aan de linker kant bij mijn been.
  • Tip: Zet de jas pas aan als je de motor gestart hebt (anders trekt je accu leeg), zodra je je sleutel omdraait en contact aan is, gaat de jas opwarmen.

Slimme Bediening

Het moet gezegd worden, er zitten veel kabels aan de jas waar je van alles aan kan aansluiten. Dat was even uitzoeken, maar wordt heel duidelijk aangegeven met een kleurtje. De optionele temperatuur controller moet je er echt bij hebben! Het geeft je volledige controle over de temperatuur van de jas . Met verschillende standen kun je de warmte aanpassen aan jouw behoeften. De controller is gemakkelijk te bedienen, zelfs met je handschoenen aan.

Zorg er dan wel voor dat de aansluiting op een makkelijke plek zit. Bij mij zit hij  bij mijn been en het zijn behoorlijk veel kabels, omdat de controller ook een lange kabel heeft. Daar moet ik nog iets op verzinnen, misschien iets aan het stuur?

Nog meer verwarmde motorspullen van Gerbing

Nu komt de beste truc! Heb je ook de verwarmde motorhandschoenen van Gerbing of Richa? Aan het uiteinde van de mouwen, zit een kabeltje waar je de handschoenen op kunt aansluiten. Nu ik alles op de accu heb aangesloten heb ik ook geen batterij nodig voor de verwarmde motorhandschoenen. Gerbing heeft ook een verwarmde broek en sokken. Deze zijn ook aan te sluiten op de jas. Overal zitten kabeltjes om de bedrading op elkaar aan te sluiten, je hebt dan maar 1 voedingspunt nodig. De handschoenen kun je afzonderlijk van temperatuur regelen. De rest van de kleding, nu dus alleen de jas, met de temperatuur controller.

Goede bewegingsvrijheid 

Wat ik echt waardeer, is dat deze verwarmde binnenjas perfect past onder mijn motorjas. Het lijkt een op een dun bomberjack en je zou hem ook gerust casual kunnen dragen. Naast dat hij mij perfect warm houdt op de motor, kun je hem ook voor de wintersport gebruiken (met batterijen) of andere outdoor activiteiten en niet wilt rillen van de kou. De jas kun je niet afzonderlijk als motorjas dragen.

Conclusie verwarmde motorjas Gerbing

Het is nu echt geen probleem meer om in de kou op de motor te stappen! Hij is perfect voor woon-werk of een comfortabele rit tijdens een koude zonnige winter-of lentedag. Ik heb geen rillingen en stap niet meer verkrampt of verkleumd van de motor af. Het is een uiterst comfortabele jas, die ook mooi afgewerkt is.

Klein aandachtspunt zijn de lange draden van de temperatuur controller. Deze komen onder de jas uit (uiteraard anders kun je ze niet bedienen), maar deze kabels prop ik nu in mijn jaszak. Als ik de temperatuur wil regelen, komt de hele kabel-prop eruit. Ik zou beter een plek vinden aan het stuur zodat ik hem echt makkelijk kan bedienen. Er is ook een een optioneel afstandsbediening voor die regelaar. Dan kan de regelaar in de jaszak blijven, deze zou ik wel overwegen en op mijn stuur bevestigen.

Maar de grote conclusie is toch echt wel: Als je deze verwarmde motorjas eenmaal gewend bent, wil je niet anders meer. Hij werkt echt verslavend want zelfs voor een klein stukje rijden, trek ik de jas lekker aan! Erg comfortabel en de investering absoluut waard, vooral voor woon-werkverkeer.

Prijs verwarmde motorjas Gerbing: 269,- / Optionele batterijen: Xtreme batterijen €139,00
Extra: Gerbing Dealer overzicht