Test: Verwarmde motorhandschoenen – nooit meer koude handen!

Rij jij deze hele winter door of wil je op een koude winterdag een mooi ritje maken? Niets is vervelender dan koude handen op de motor. Wij testen daarom verschillende verwarmde motorhandschoenen van verschillende merken. Lees snel verder om jouw keuze te maken!

Redactie: Tessa, Jasmijn, Sonja
Merken: Welke merken testen we?

Merk Prijs Kosten 12V batterij Duur batterij  Verwarmingsstanden
Macna Azra RTX 199,- 119.95 / 3000 mAh 9,5 uur  4 standen
Gerbing Xtreme Ladies 219,- 139,99 (2.600 mAh) 5 uur 30, 60, 90 graden
Richa Inferno (powered by Gerbing) 229,- 139,99 (2.600 mAh) 5 uur  30, 60, 90 graden
Bertschat PRO – DUAL HEATING |USB 199,- (inclusief batterij t.w.v. 89,99)

7.4V – 2.600 mAh)

8 uur  3 standen

Uitleg batterijen 12V, 7V en mAh

Bijvoorbeeld:  De 2600 mAh (mili-ampère-uur) slaat op de grootte (=capaciteit/inhoud) van de batterij, terwijl de 12V op de spanning slaat (=sterkte van de accu). Met eenzelfde mAh maar lagere V (dus bijvoorbeeld 7.4V en 2600 mAh t.o.v. 12V en 2600 mAh) gaat je behaalde temperaturen lager liggen. De spanning is bij 7.4V minder om het door te geven. Dus 2600 mAh betekent niet automatisch 12V. En met een 7.4V batterij heb je minder warmte dan een 12V batterij‘  aldus – Felice (Marketing Director Richa)

Vooraf: Wat testen we precies? 

We testen 4 verschillende merken waarbij, bijna elk merk een kabel levert om ze aan de motor accu aan te sluiten. Het merk Bertschat werkt alleen op 7.4V batterijen, die je er standaard bijgeleverd krijgt. Bij alle andere handschoenen zijn de batterijen optioneel aan te schaffen en variëren in een prijs van 119-139,99 euro. Het voordeel van de batterijen is dat je ze in de schacht van de handschoen stopt en geen gepriegel hebt met kabels door je jas. Nadeel is dat deze een X aantal gebruiksuren hebben. Er zit een groot verschil in kosten en gebruiksuren van de verschillende batterijen bij de verschillende merken. De gebruiksuren zijn gebaseerd op de laagste verwarmingsstand van de handschoen. 

Over het algemeen hebben de meeste verwarmde handschoenen een verwarmingselement (bedrading) in de handpalmen en vingers. Het merk Richa (Inferno), heeft de verwarmingsdraden alleen aan de bovenkant tot aan de vingertoppen van de hand (in plaats van de handpalm). De handschoenen met de warmste stand is de INFERNO van Richa. Deze verhit tot wel 90 graden, maar dit voelt in het echt niet als 90 graden (eerder 60 graden). Ze zijn in samenwerking met het merk Gerbing, waarvan we ook de leren handschoenen testen. Dezelfde techniek wordt in deze handschoenen gebruikt. 

De handschoenen van Bertschat hebben zowel boven als onder een verwarmingselement die je los van elkaar kunt regelen. Het is overigens de enige handschoen waarbij de batterij inclusief geleverd krijgt en die ook nog eens de voordeligste prijs (199,-) heeft.

Merk & Model: Macna Azra RTX

Prijs: € 199
€ 199 (exclusief batterijen)
€ 280 (inclusief 12V batterijen – als je de kit koopt)
Batterijen los, 12V 3000 MAH: 119,95

Duur batterijen:
7,4V batterij tot 6,5 uur.
12V batterij tot 9,5 uur.

Op accu aan te sluiten:
Ja, rechtstreeks op de accu met de motoraccukabel (16,95 euro). Wil je de handschoenen zonder batterij, dan kosten ze 80 euro minder (199 euro). Koop beter in een keer de set want voor 80 euro ga je de batterijen-set niet vinden. Deze 12V batterijen kosten dan 119,95,-

Bluetooth connectivity: Ja, via de Macna Heated app regel je de instellingen op je telefoon. Dit is vooral handig als je meerdere verwarmde kledingstukken van Macna draagt. De verwarmde kleding van Macna kan je (via kabels door de kleding) aan elkaar koppelen. Via de app regel je de warmte, zodat je niet alle items los van elkaar hoeft in te stellen. 

Lees ook: Elektrisch verwarmde onderkleding van Macna

Hoe werkt de Macna Azra RTX? 

Zodra je batterij of accu aangekoppeld is aan de, zet je de handschoenen aan door middel van een druk op de knop op de knop. Door vaker op de knop te drukken kies je het door jou gewenste level; er zijn vier standen met elk hun eigen kleur (wit, blauw, paars, rood). De knop heeft ook een batterij indicator. Daarnaast kun je de kleding bedienen met de Macna Heated app op je telefoon. Je koppelt je handschoenen of andere kleding eenmalig door middel van Bluetooth en regelt daarna je instellingen via de app. De app heeft een handige timer-functie, waarmee je per item kunt aangeven dat de verwarming na een bepaalde tijd uit gaat.

Bijzondere eigenschappen: Waterproof, betere pasvorm door het verstelbare polsriempje, touchtip waarmee je met handschoenen aan touchscreens kan bedienen, ruitenwisser op je wijsvinger en slimme water afvoer-opening zodat er geen water ophoopt tussen het membraan en de buitenlaag. Verder heeft Macna een volledige lijn van verwarmde onderkleding, welke je door kabels aan elkaar kunt koppelen en daardoor makkelijker kunt bedienen via de Heated app.

Pluspunt(en): Elektrische bedrading rondom en over de vingertoppen waardoor je hele hand lekker warm wordt. De warmste stand is ook echt warm. Doordat er 4 standen zijn kan je de temperatuur helemaal naar wens regelen. De handschoenen zitten super fijn, doordat ze een zachte binnenvoering hebben en door het flexibele polsriempje sluit de handschoen mooi aan. Ook hebben de handschoenen extra zachte padding in de handpalm en flexibele knokkelbescherming. De timer-functie in de heated app is ideaal als je weet hoe laat je op de plaats van bestemming aankomt, daarmee bespaar je batterij en hoef je onderweg niet te stoppen om de verwarming uit te zetten.

Minpunten /verbeterpunten: Kies je voor aansluiting op je motor dan is het aansluiten van de kabels voor vertrek een extra handeling. Pas nadat je de kabel hebt aangesloten kan je de handschoenen aanzetten. De Macna Heated App kan je pas gebruiken nadat je de handschoenen al aan hebt gezet door middel van de knop. De app lijkt ons pas echt handig als je ook andere verwarmde onderkleding van Macna draagt. Voor een goede werking van de touchtip is het belangrijk dat je handschoen goed strak zit. De AZRA RTX handschoenen zijn unisex, let er dus goed op dat je de juiste maat kiest.

 

Merk & Model: Gerbing Xtreme Ladies verwarmde handschoenen met MicroWirePRO®

Prijs: € 219
Batterijen: 2AH (€ 99) of Xtreme batterijen 139,99 

Duur batterijen:
Stand blauw (33%): +/- 5 uur
Stand oranje (66%):+/- 3 uur
Stand rood (100%): +/-1,5 uur

Op accu aan te sluiten: Ja, op de 12V accu van je motor. Per set geleverd inclusief Y-kabel en een accukabel. Batterijen zijn los verkrijgbaar voor de Gerbing Xtreme Ladies. Gerbing raad aan om de Xtreme batterijen aan te schaffen. 

Losse batterijen: De Gerbing batterij kit is verkrijgbaar in 3 soorten: 1Ah, 2Ah en 3Ah. Hoe hoger de Ah, des te langer de gebruiksduur van jouw Gerbing verwarmde handschoen is en ook hoe warmer de hitte in je handschoen. In deze kit zitten de batterijen er niet standaard bij. Wij hebben de 2600Mah 2AH t.w.v. 99 euro erbij die in de handschoen erbij geleverd. Maar Gerbing raadt zelf de Xtreme 12V aan, voor extra lang gebruik, deze zijn 139,99 euro.

Tip: Voor de Xtreme Ladies handschoenen kun je het beste de Xtreme batterijen gebruiken want die maken de handschoenen warmer. Hoe kouder het buiten is, des te korter gaat een batterij mee. Deze Xtreme batterij wordt ook gebruikt bij de Richa handschoenen.

Hoe werken de Gerbing Xtreme Ladies?
Door een grote pushbutton boven op de handschoen, activeer je de warmte. Door de knop een paar seconden in te drukken, verandert deze van kleur: blauw, oranje of rood. Standje ‘blauw’ geeft een lauwe warmte af, en bij rood worden ze het heetst. De knop druk je minimaal 2 seconden in om hem te laten overspringen. 

Bijzondere eigenschappen Gerbing Xtreme Ladies:
Gerbing heeft deze leren motorhandschoenen speciaal ontwikkeld voor de smallere vrouwenhanden. De buitenzijde is van zacht en soepel leder met een zachte fleece binnenkant en ademende Hipora voering. Ze zijn hierdoor waterdicht, winddicht en ademend (Hipora®). De Gerbing Xtreme is voorzien van extra protectie bovenop de hand voor eventuele valpartijen en met een ruitenwissertje op de wijsvinger. 

Pluspunt(en):
De warmte in deze handschoenen wordt via roestvrijstaal verwarmingsdraad door handschoen geleid en verwarmt daarmee zowel de handpalm als je vingertoppen. Deze handschoenen zijn zelfs zonder verwarming al warm, o.a. door de volledig leren buitenkant. Ze houden wind en regen zeer goed buiten. De handschoen is best lang, waardoor ze tot bijna halverwege je onderarm reiken. Dit zorgt er ook voor dat je de batterijen in de handschoenen amper voelt zitten tijdens het rijden. Er is ook een aantrekkoord aanwezig, waarmee je je bijna volledig kan afsluiten van alle weersinvloeden. 

Op de laagste stand (blauw), voel je al een fijne warmte. Standje rood heb je waarschijnlijk echt alleen nodig in extreme omstandigheden: want dan worden ze echt goed heet!
Als je de handschoenen uit de doos haalt, lijken ze best groot en stug. Maar na slechts een paar keer dragen, wordt het leer snel soepeler, je houdt ook goed gevoel met je stuur.

Minpunten /verbeterpunten:
Het is goed zoeken naar de juiste maat. Gerbing heeft deze handschoenen speciaal gemaakt voor vrouwenhanden, maar de maatvoering op de website laat enkel de ‘standaard’ afmetingen zien. Je kunt ze dan ook het beste passen in de winkel.  Voor dames handschoenen heb ik normaal gezien maat M/L. Maar voor deze Gerbing dames handschoenen moest ik naar XL.  

Na een paar keer gebruik, liet het stiksel in een van de vingertoppen los. Dit heb ik zelf kunnen herstellen met wat naald en draad.

Richa Inferno (powered by Gerbing) 

Prijs:  € 229,99
Batterijen: Xtreme 12V batterijen : € 139,99

Duur batterijen Xtreme 12v Gerbing (139 euro)
Stand blauw (33%) = 30 graden – 4,5 uur
Stand oranje (66%) = 60 graden – 2,5 uur
Stand rood (100%) = 90 graden – 1,5 uur 


Extra batterijen: Op de Richa Inferno , kunnen de Xtreme 12V batterijen van Gerbing in totaal 5 uur mee voordat je ze weer moet opladen en kosten 139,99. Deze batterijen schaf je los aan. De tijdsduur die Richa hanteert is gebaseerd op kamertemperatuur, hou daar dus rekening mee mocht je in extreme kou rijden. De Richa handschoenen worden net zo warm als die van Gerbing aangezien hetzelfde systeem wordt gebruikt. 

Op accu aan te sluiten: Ja, kabels worden erbij geleverd zodat je deze kan aansluiten op jouw accu. 

Hoe werken de handschoenen Richa Inferno (powered by Gerbing)   

De Richa Inferno is een fijne lange handschoen, waarbij ik de 12V Xtreme batterijen, in een apart zakje aan de binnenkant van de pols aansluit. Dit s ook mooi weggewerkt. Met een waterdichte rits en een gesp met klittenband kan er geen wind of water de handschoen binnenkomen. Ook is er bovenaan de handschoen nog een aantrekkoord zodat deze geen water of wind binnen laat.

Richa heeft een aantal bijzondere eisen gesteld aan hun eerste samenwerking met Gerbing’s verwarmde motorhandschoenen. Zo is er extra aandacht besteed aan het verwarmen van de vingertoppen en heeft deze handschoen het verwarmingselement aan de buitenkant van de hand geplaatst, in plaats van over de handpalm. Tevens kun je deze handschoenen ook perfect combineren met de aanwezige handvatverwarming op de motor.

De handschoenen verwarmen tot 90 graden. Wat betreft gevoelstemperatuur is dat wel anders, het is echt lekker warm, maar bij 90 graden zou je hand natuurlijk verbranden, dat is hier gelukkig niet het geval. Je kunt met deze handschoenen in extreem koude weersomstandigheden rijden en dan blijven je handen echt lekker warm.

Materiaal: Ik ben erg fan van de Softshell (buitenkant), deze is water- en winddicht en rekt ook lekker mee. In de handpalm is er gekozen voor soepel geitenleer. Dat ook zorgt voor goede grip aan het stuur. De binnenkant van de handschoen is gevoerd met een zachte fleece dat geen wind doorlaat. 

Bijzondere eigenschappen en pluspunten Richa Inferno

UNIEK: De Microwire verwarmingselementen lopen over de bovenkant door de vingers van de handschoen. Mooie afwerking van de handschoen met een ruitenwissertje en touchscreen op de vingers om een navigatie of telefoon mee te bedienen.

– D30 knokkelbescherming
Voor de beste bescherming werkt Richa ook samen met D30. Deze bescherming zit op de knokkels en beweegt gemakkelijk mee. Ze zorgt tevens voor goede bescherming van de knokkels

– Verwarming tot 90 graden aan de buitenkant
Deze handschoenen kunnen op standje warm, heter en heetst. Ze noemen het niet voor niets Inferno! De warmste stand is 90 graden en dat is echt super comfortabel. In werkelijkheid is de gevoelstemperatuur rond de 60 graden.
– De softshell buitenkant zorgt ervoor dat de handschoenen water en winddicht zijn.

Minpunten /verbeterpunten:
Om de inferno-stand te activeren moet je de button op de handschoen minimaal 10 seconden indrukken. Dit hoeft enkel de eerste keer dat je de handschoenen gebruikt. Daarna kun je altijd schakelen tussen de drie verschillende warmtestanden met de knop bovenop de handschoen. Wij zouden deze Infero activatie weg doen, zodat je meteen tussen de drie warmte standen kan kiezen. Het schakelen tussen de warmte standen was eerst wat zoeken. Je moet de knop 2 seconden indrukken voordat hij overspringt.

Bertschat PRO – DUAL HEATING |USB

Prijs: € 199 (inclusief batterijen)
Duur batterijen: 8 uur
2.600 mAh – 7.4V (deze krijg je er inclusief bij)

Optie:
3.000 mAh – 7.4V – 20 euro
3.800 mAh – 7.4V – 30 euro

Op accu aan te sluiten: nee, je krijgt hier standaard de batterijen bijgeleverd (26.00 MAH), dat is de 7.4V.  Ook krijg je een oplader met USB aansluiting en je kunt appart een speciale powerbank erbij kopen. Er wordt overigens duidelijk gewaarschuwd om geen andere powerbank of oplader te gebruiken dan die van Bertschat.

Hoe werken deze handschoenen van Bertschat? 

De Bertschat PRO – DUAL HEATING |USB werken met een bijgeleverde batterij 7.4V (2.600 MAH) die je in de binnenkant van de handschoen doet. Deze batterijen worden er standaard bijgeleverd. Voor 20 of 30 euro extra kun je een sterkere batterij aanschaffen. De handschoen is gemaakt in samenwerking met Thinsulate. Ze lijken daarom ook een beetje op skihandschoenen, maar dan wel met Carbon Fiber verwarmingselementen, carbon knokkelbescherming en goede grip aan de binnenkant van de handpalm.

De handpalmen zijn voorzien van soepel leer. De binnenkant is gemaakt van 3M Thinsulate, is super zacht en houdt de warmte goed geïsoleerd. De buitenkant is gemaakt van een waterproof- en winddicht materiaal. 

Bijzondere eigenschappen: Uniek aan deze handschoenen is dat de temperatuur aan de bovenkant en onderkant van de hand, afzonderlijk van elkaar geregeld kunnen worden. Met de knop bovenop de handschoen, waar een icoon van de bovenkant en aparte knop voor de onderkant op staat, kun je de temperatuur regelen. Ook kun je de handschoen alleen aan de bovenkant of onderkant aanzetten en daardoor de temperatuur van boven- en onderkant los van elkaar regelen. Aan de polsen kun je de handschoenen met een strap aantrekken. Er zit geen aantrekkoord bovenaan de handschoen.

Minpunten /verbeterpunten: Deze handschoenen vallen erg klein, let dus goed op de maattabel, die heel duidelijk op de website vermeld staat. De meest bestelde maat voor vrouwen is maat L. Indien je precies tussen M en L in valt, kies dan beter maat L. Ik heb zowel een M als een L besteld. 

Van alle handschoenen die we getest hebben is deze van Bertschat iets minder soepel en krijg ik mijn duim niet helemaal open.

Pluspunt(en): De temperatuur van de boven- en onderkant van de handschoen kun je los van elkaar regelen. Je kunt ook een aparte powerbank aanschaffen, speciaal gemaakt voor deze handschoenen, om je handschoenen tussendoor op te laden. Het schakelen tussen de 3 verschillende standen gaat heel soepel (1 druk op de knop). 

Conclusie verwarmde motorhandschoenen

Alle verwarmde motorhandschoenen doen wat ze moeten doen. De handen warm houden. Waar je je keuze vooral op kunt baseren is het materiaal waar de handschoenen van gemaakt zijn en of je alleen gebaat bent bij verwarmingselementen aan de bovenkant van de hand of de hele hand. Bij Berschat kun je de verwarmingselementen (boven- en onderkant hand), los van elkaar regelen, dat is echt uniek. 

Deze Bertschat motorhandschoenen zijn tevens de voordeligste (199 euro) en worden ook nog eens geleverd met 7.4V batterij. Maar zijn wel de minst soepelen van allemaal. We zijn ook benieuwd, of dat net zoals met schoenen, nog een beetje ‘inloopt’. Het is overigens de enige handschoen die de boven – en onderkant van de hand verwarmen.

Wil je voor duurzamere kwaliteit gaan dan schakel je over naar Gerbing of Richa. Ze gebruiken beide dezelfde verwarmingselementen en beide merken hebben een levenslange garantie op deze roestvrijstalen verwarmingsdraden. De Gerbing XL Ladies zijn gemaakt van soepel leder en die van Richa van softshell. Zelf zijn we erg fan van softshell omdat dit weinig onderhoudt nodig heeft. Beide handschoenen zijn ook lekker soepel als je ze beweegt en ook water- en winddicht.

De handschoenen van Macna kun je verbinden met bluetooth, maar dat heeft voor ons niet zo’n meerwaarde, tenzij je meerdere verwarmde kledingstukken van Macna draagt. Het leuke is dat je via die app ook kunt aangeven hoe lang je de handschoenen wil laten verwarmen (timer functie). Draag je alleen de handschoenen, dan is de knop op de handschoen zelf makkelijker te gebruiken. Op de handschoen kun je zien hoeveel batterij je nog hebt en je ziet aan de kleur op welke warmtestand je zit. Verder zijn dit fijne motorhandschoenen die je gehele hand verwarmen en die je nog met andere verwarmde kledingstukken van Macna kunt koppelen. De aanschafprijs ligt net iets lager dan die van Gerbing of Richa.