AllesRijtestenTravel

Motortest: Triumph Street Triple 765 RS – Retestrak Sturen door de Zwitserse bergpassen

De Street Triple is al sinds zijn introductie in 2007 een van Triumph’s populairste motoren. Een naked met karakter, een echte bochtenvreter die van het nodige gooi-en-smijt werk houdt. Met dit motorblok is Triumph hofleverancier van de Moto2 klasse en daarmee weet je gelijk dat je heel wat leuks te wachten staat met de Street Triple 765 RS. Tel daar een aantal Zwitserse bergpassen bij op en je hebt een mooi recept voor plezier in het kwadraat.

Redactie: Ellen Kox / 1.63 m / Instagram: @only1wayup
Foto’s: Ellen Kox & Patrick Spapens

De Triumph Street Triple zag in 2007 het daglicht als vervanger voor de Speed Four 600. Qua looks kreeg de motor veel mee van z’n grotere ‘Speed Triple’ broer, maar de Street Triple werd grotendeels gebaseerd op de Daytona 675 die een jaar eerder het leven zag.

Inmiddels zijn we 4 generaties verder en heeft de tijd natuurlijk niet stil gestaan. In 2018 ging de Street Triple over van een 675cc naar een 765 blok en in 2023 wist Triumph nog meer power uit het blok te persen en het model een facelift te geven.

Street Triple 765 RS op de Grimselpas

Wat zit er allemaal op de Triumph Street Triple 765 RS?

Er zijn drie versies van deze drie cilinder motor op de markt, namelijk de Street Triple 765 R, Street Triple 765 RS en de Street Triple 765 Moto2 Edition. Die laatste is in een beperkte oplage uitgebracht en nog sporadisch verkrijgbaar. De 765 RS is natuurlijk wel gewoon te koop bij elke dealer en heeft een indrukwekkend lijstje aan features, namelijk:

  • ABS & tractie controle (ook in bochten)
  • Triumph Shift Assist (up & down schakelen zonder koppeling, ook bij een laag toerental)
  • Ride by wire
  • Slipperclutch
  • Auto-cancelling knipperlichten (gaan vanzelf uit na een afslag/bocht)
  • Showa USD voorvering en Öhlins shock achter
  • Brembo remmen voor en achter
  • 5 riding modes (rain, road, sport, rider en track)
  • TFT scherm
  • USB-lader onder de buddyseat
  • Volledige LED-verlichting
  • Pirelli Supercorsa SP V3 banden
  • Optie voor Triumph Connectivity Module (bluetooth verbinding voor o.a. navigatie)

Het motorblok produceert op z’n top 130 pk en 80 Nm aan koppel. Afgetankt zit je op slechts 188 kilo, en dat lichte gewicht merk je gelijk in het soepele stuurgedrag.

De 765 R is lager geprijsd en dat zie je ook aan de wat goedkopere afmontage en het simpelere TFT scherm. Daarnaast heeft hij 10 pk minder dan de RS.

Op naar Zwitserland met de Street Triple

Bestaat er een betere plek om een naked bike te testen dan op bloedmooie bergpassen en wegen in Zwitserland en Italië? Of… is er een betere motor om daar te rijden? 😉 Daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld. Zo reed Tessa daar laatst met de BMW F900XR.

Ik vertrek samen met mijn vader in de auto richting mijn vriend in Zwitserland. De Street Triple gaat op de aanhanger, aangezien dat toch wat relaxter is voor zo’n lange afstand. Eenmaal aangekomen in Zwitserland treffen we het enorm met het weer, het is er namelijk 26 graden. We hebben gepland om het weekend door Zwitserland en een stuk van Noord-Italië te rijden. Mijn vader en vriend willen natuurlijk niet onderdoen voor de Triumph Street Triple 765 RS en komen met een BMW S1000R en S100RR als tegenoffensief.

Ellen naast de Triumph Street Triple 765 RS

Grimselpas, Furkapass, Simplonpas und viel mehr Spass

Op de eerste dag pakken we eerst een klein stukje snelweg om naar Meiringen te rijden. Meiringen is zowat het centrale punt vanuit waar je verschillende bergpassen op kunt rijden. Snelweg rijden op een naked zal nooit de meest ideale combinatie zijn, maar ondanks de afwezige windbescherming op de motor valt de last van rijwind me mee.

Sport riding mode op de Triumph Street Triple RS

Ik wissel tussen de riding modes rain, road en sport. Sport bevalt me het beste, daar pikt de motor lekker in op. Per riding mode worden zaken als bochten ABS en traction control aangepast. Je hoeft niet bang te zijn om per ongeluk een wheelie te maken, want wheelie control voorkomt dit in deze riding modes. Mis je toch wat aan de bestaande riding modes? Dan kun je zelf los in de Rider mode. Als laatste heb je de Track mode die uitermate geschikt is voor het circuit, maar deze kun je niet rijdend selecteren.

Triumph Street Triple 765 RS bij Grimsel Hospiz

We rijden de Grimselpas op en zijn helemaal in de wolken. Letterlijk én figuurlijk, want het is zo mistig als wat door al die bewolking. Gelukkig zijn ze roze van kleur en trekt het helemaal open als we zo goed als op de top van de pas zijn.

Ellen met de Triumph Street Triple 765 RS op het hoogste punt van de Grimselpas

De Street Triple 765 RS accelereert lekker en stuurt haarscherp door de haarspeldbochten. Ook op lage snelheid is de motor goed te hanteren. De draaicirkel van de motor is erg klein, wat hem nog makkelijker te manoeuvreren maakt.

Als je de Grimselpas naar beneden rijdt, kun je direct door naar de Furkapas. Deze heb ik in rap tempo naar boven gereden omdat ik natuurlijk even wilde pronken bij het welbekende Belvedere hotel.

Hotel Belvedere op de Grimselpas met de Triumph Street Triple 765 RS
Het welbekende (leegstaande) Belvedere hotel op de Furkapas

Als laatste grote pas voegen we de Simplonpas toe aan ons rijtje. Deze pas bevat weinig haarspeldbochten, maar is wel heerlijk om lekker op door te rijden. Dan duiken we Italië in om via de ‘Via Cantonale’ in Centovalli (het favoriete slingerweggetje van mijn vriend) weer naar het Zwitserse Locarno te rijden.

Italië, Berninapas, Julierpas en veel snelweg

De volgende dag rijden we vanuit Locarno richting Lugano en rijden we daarna opnieuw Italië in. We rijden kilometers lang langs het meer van Como. Zo mooi, dat we besluiten om het ook eens vanaf de andere kant te bekijken. Oke, we zijn een stukje verkeerd gereden en moeten daarom een flink stuk via de andere kant van het meer, maar hey… mij hoor je niet klagen!

in Italie met de Street Triple 765 RS

In Tirano houden we een korte stop voordat we de Berninapas in Zwitserland gaan rijden. De Berninapas doet misschien een belletje rinkelen omdat de bekende trein ‘Bernina Express’ daar ook rijdt. Het hoogtepunt van de pas ligt op 2328 meter. Het is een flinke weg omhoog, maar het uitzicht is weer adembenemend. Ja, ook zonder de motor in beeld.

Bovenop de Berninapass in Zwitserland

Er wordt opvallend veel aan de passen gewerkt dit weekend, dus we komen regelmatig een verkeerslicht tegen omdat er dan 1 rijbaan open is. Waar de BMW’s zich hierin profileren met de ‘hill assist’ functie, moet ik het op de Street Triple 765 RS gewoon doen met mijn hellingproef kunsten. Dat gaat natuurlijk helemaal goed, want de motor is voorzien van goede remmen en pikt door het ride-by-wire systeem heel direct op bij het (zachtjes) opendraaien van de gashendel. Ook de remmen aan de voorkant zijn van topkwaliteit en geven veel vertrouwen bij het (hard) remmen. De remdruk is zelfs nog handmatig in te stellen op het remhendeltje. Zowel de koppelingshendel als de remhendel kun je ook nog in afstand verstellen.

Richting de Julierpas in Zwitserland

Vervolgens rijden we via Sankt Moritz richting de Julierpas, die zich kenmerkt door wat kleinere (maar brede) haarspeldbochten. Omdat de avond al vroeg valt in Zwitserland, besluiten we het laatste stuk via de snelweg te rijden. 

Bovenop de Julierpas

De kleine ‘booskijkers’ geven voldoende licht in het donker, maar met het groot licht staat mijn voorganger helemaal in de spotlight. Wat een bak licht komt daar vanaf!

Triumph Street Triple 765 RS

Deze dag trotseren we bijna 500 kilometer in iets meer dan 8 uur rijtijd. Pfoe, als dat geen goede test is.

Telkens een fijne begroeting

Het TFT scherm begroet je telkens met een nette ‘Goedemiddag’ (afhankelijk van het tijdstip) en heeft dan even tijd nodig om op te starten. Je kan echter gewoon wegrijden en hoeft niet te wachten tot je dashboard zichtbaar is. Je kunt uit 4 verschillende schermen kiezen die er allemaal anders uit zien. Daarnaast kun je de kleur van het scherm ook nog aanpassen (wit, geel, blauw of groen).

Onder de buddyseat is ruimte voor wat kleine zaken zoals een schijfremslot. Heel fijn is dat er een USB-lader op de motor zit, dus je zou ook je telefoon of andere (kleine) elektronische accessoires in de buddyseat kunnen leggen en gelijk laten opladen.

Bagageruimte onder de buddyseat met USB aansluiting
Bagageruimte onder de buddyseat met USB aansluiting

Is de Triumph Street Triple 765 geschikt voor kleine mensen?

Met een zithoogte van 830 mm zou je denken van niet, maar gelukkig heeft Triumph aan de kleine medemens gedacht. Er is namelijk een zadel te bestellen waardoor de zithoogte met 20 mm verlaagd wordt. Met 810 mm is het nog steeds geen hele lage zit, maar voor mij met m’n 1.63 meter meer dan voldoende om stabiel aan de grond te kunnen. Niet met twee voeten plat aan de grond, maar ik kan wel met de bal van beide voeten of één voet volledig aan de grond.

Doordat het zadel 20 mm aan voering mist, ga je dat op den duur wel merken aan je zitvlak. Het iets mindere comfort neem ik dan graag voor lief. Qua zithouding zit je sportief. Lichtjes naar voren gebogen, maar vooral de stepjes zijn sportief naar achteren geplaatst.

Triumph Street Triple 765 RS

Geschikt voor kleine mensen? Ja dus, vink! Mits je rekening houdt met bovenstaande.

Wat is het verschil met de Triumph Street Triple 675 R?

Zelf heb ik jarenlang een Street Triple 675 R gehad. Op papier is het een wereld van verschil tussen mijn oude motor en deze 765 RS. Natuurlijk heb je nu veel meer elektronica op de motor, riding modes, meer pk’s en koppel en is het ontwerp een stuk sportiever geworden. Maar toch heeft Triumph het heerlijke rijgedrag van de eerdere Street Triples weten te behouden en geoptimaliseerd. 

Ellen's oude Triumph Street Triple 675 R
Foto: Jane Duursma (@bikesbyjane)

Zijn er ook nog minpunten?

Eerlijk is eerlijk, ik moest goed zoeken en ik kom ook niet verder dan echt minimale dingetjes die eigenlijk meer onder een ‘luxeprobleem’ geschaard kunnen worden. Zo vond ik het knopje van de richtingaanwijzer klein in vergelijking met andere motoren en bleef het ‘scroll-pookje’ af en toe hangen waardoor het scherm ineens door alle trip-meters bleef scrollen. Triumph wil veel informatie kwijt op het TFT-scherm, waardoor sommige teksten best klein zijn. 

Bediening van de linker schakelaars

Als laatste puntje een écht luxeprobleem, want de auto-cancelling knipperlichten gingen niet altijd automatisch uit, terwijl dat bij de jongere telg Trident 660 hartstikke goed werkt. Ach, dan maar weer ‘old-skool’ zelf die knipperlichten uitzetten ;).

Conclusie

Iedereen die mij kent weet dat ik hartstikke fan ben van de Street Triple sinds ik zelf aan het 675 triple blok ben begonnen met de Daytona 675. Het komt dan ook niet als verrassing dat dat ook voor de Triumph Street Triple 765 RS geldt. Hij stuurt waanzinnig, accelereert lekker en zweeft over het asfalt. Ik heb me geen moment onzeker gevoeld op de motor en met het lagere zadel is hij bereikbaarder dan ooit. Euh… als je de centen hebt dan tenminste, want de Street Triple 765 RS is verkrijgbaar vanaf € 14.995. De Street Triple 765 R is verkrijgbaar voor een prijs vanaf € 11.995.

Triumph Street Triple 765 RS

Benieuwd geworden naar één van de Triumph Street Triples? Boek dan een proefrit bij een dealer bij jou in de buurt.