EventsMotornieuws

Dit wil je niet missen: het WK Superbikes op TT Assen!

Op 19 t/m 21 april kunnen raceliefhebbers weer hun hart ophalen bij het WK Superbikes (WorldSBK) in Assen. Dit jaar vindt alweer de 37e editie plaats, maar nieuw is de vrouwenklasse (WorldWCR)! Wat is het WK Superbikes nou eigenlijk en waarom een aparte vrouwenklasse? We hebben alle snelle feiten voor je op een rijtje gezet!

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn

Wie is de snelste?

Dat is natuurlijk waar het allemaal om draait bij het WK Superbikes. Per circuit worden meerdere races gereden; namelijk één race op zaterdag, op zondag een Superpole race (dat is een verkorte sprintrace) en daarna nóg een race. Echt topsport dus!

Verschillende klasses

De wedstrijden worden verreden in verschillende klasses. Bij het WK Superbikes is een verdeling gemaakt tussen Superbikes (SBK), Supersport (SSP) en Supersport 300 (SSP300). Het onderscheid zit hem in het type motoren dat gereden wordt.

Superbikes (SBK)
De Superbikes is de hoogste klasse, vandaar ook dat het WK Superbikes zo genoemd wordt. De motoren mogen tussen de 750cc en 1200cc hebben, waarbij aan de hand van het aantal cilinders van de motor wordt bepaald of de motor wordt toegestaan. Daarnaast mag de motor niet meer wegen dan 168kg. Er zijn slechts bepaalde modificaties toegestaan, waardoor de motoren qua prestatie nog vergelijkbaar zijn met een motor die je zelf in de winkel kunt kopen.

Supersport (SSP)
Dit kan je zien als de middenklasse. De meeste motoren hebben om en nabij de 600cc (max 750cc toegestaan). In verhouding tot de Superbikes zijn de motoren in deze klasse minder krachtig en er zijn minder modificaties toegestaan.

Supersport 300 (SSP300)
De Supersport 300 is een instapklasse waarbij lichte motoren gereden worden die je met het A2-rijbewijs mag rijden. Deze klasse is in 2017 van start gegaan met als doel jonge talenten vanaf 15 jaar een opstapje te geven. De Supersport 300 is momenteel enkel onderdeel van de WK Superbike op het Europese vasteland en daarom ook in Assen te zien!

Het leuke van deze klasse is natuurlijk dat deze de eerste vrouwelijke kampioen in de wereld van motorracen kent! In 2018 werd de Spaanse Ana Carrasco namelijk de eerste vrouwelijke motorrace-kampioen op een Kawasaki Ninja 300. Vorig jaar reed ze nog in de Moto3 (MotoGP) en dit jaar rijdt ze in de WorldWCR.

Wereldkampioenschap Vrouwen (WorldWCR)

Het Women’s Motorcycling World Championship is opgericht om het aandeel vrouwen in de motorsport te vergroten. Er rijden 24 dames in dit kampioenschap, allemaal op een Yamaha R7 uit 2023. Helaas rijden ze dit jaar nog niet op Assen. De eerste races van het WorldWCR vinden plaats van 14 tot 16 juni op het circuit van Misano.  We hopen de deze powervrouwen volgend jaar live aan te kunnen moedigen op Assen!

Lees hier meer over het WorldWCR

Vergelijkbaar met de MotoGP?!

Daar lijkt het natuurlijk wel op. Het grote verschil is dat de motoren die in de MotoGP gereden worden speciaal voor de MotoGP ontwikkeld worden. Terwijl bij het WK Superbikes in alle klasses uitgegaan wordt van een motor die uit dezelfde fabriek komt als die bij jouw motordealer staat. Ook de Pirelli banden waar op wordt gereden kun je zelf bij de dealer kopen, terwijl de MotoGP rijders speciaal voor het betreffende circuit door Michelin ontworpen banden krijgen.

Uiteraard worden zaken die je op het circuit niet nodig hebt meteen van de motor af gehaald om gewicht te besparen. Zo zien de motoren van het WK Superbikes er wel wat anders uit doordat er bijvoorbeeld geen spiegels op zitten. Je kunt je voorstellen dat je iets betere kwaliteit dan standaard nodig hebt als je het maximale van je motor gaat vragen. Daarom zijn ook beperkte wijzigingen aan bijvoorbeeld het motorblok, de remmen en vering toegestaan. Desondanks lijken deze motoren dus nog het meest op jouw eigen motor en is het dus extra spectaculair wat de coureurs daarmee kunnen!

De coureurs

Er zijn maar weinig Nederlanders die het zo ver schoppen, maar de Rotterdamse Michael van der Mark rijdt intussen al een paar jaar mee met de Superbikes. Hij heeft verschillende succesvolle races gereden op de Yamaha R1 en rijdt sinds 2022 op een BMW M1000RR.

Wie de kanshebbers zijn voor de titel WK Superbike 2024 is nog lastig te zeggen, maar houd zeker de regerend kampioen Álvaro Bautista (Ducati Panigale V4R) in de gaten. Daarnaast scoort zijn teamgenoot en nieuwkomer in de Superbikes, Nicolò Bulega (kampioen Supersport 2023), onwijs goed! Tot dusver staat Nicolò bovenaan in de rankings met 87 punten. In 2021 mocht de Turkse Toprak Razgatlioğlu (Yamaha YZF R1) de titel op zijn naam schrijven en dit jaar heeft heeft hij al laten zien dat ook de BMW M 1000 RR weinig geheimen voor hem heeft, dus het kan nog spannend worden!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WorldSBK (@worldsbk)

Daar wil je bij zijn!

De races in Assen staan in 2024 als derde op de kalender en het tweede raceweekend op het Europese vasteland. Het seizoen is 23 februari geopend in Australië en in maart was de WorldSBK in Spanje. De races in Assen zijn op 19, 20 en 21 april.

Wil jij zelf ervaren hoe spectaculair een weekend WK Superbikes is? Koop dan hier je tickets. Meld je ook zeker aan voor de Motormeiden WK Superbikes groepsapp om af te spreken met andere meiden, op de hoogte te blijven tijdens het event en alvast het volledige programmaboekje te lezen! Op zondag 21 april organiseren we een rondleiding over de paddock, speciaal voor Motormeiden! We verzamelen om 9.45 uur bij de ingang van de paddock. Zien we je daar?