AllesInspirerend

Vrouwen in de motorsport: communicatiemanager bij de FIM

De FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) is de internationale overkoepelende organisatie als het om motorracen in de breedste zin van het woord gaat. Zij zijn de organisator en regelgever van meer dan 70 kampioenschappen, zoals de MotoGP en WSBK (World Superbikes). In 2007 werd een afdeling binnen de FIM opgericht om motorsport voor vrouwen te promoten. Tijdens het World Superbikes evenement op TT Assen mochten wij met topvrouwen uit de motorsport om tafel om het over hun werk te hebben. We spraken met Isabelle Larivière, communicatiemanager bij de FIM.

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn & Ellen Kox
Foto’s: FIM/MotoGP

Ben je benieuwd naar andere verhalen van vrouwen in de motorsport? Lees vooral onze interviews met de dames van het Honda HCR raceteam en met de directrice van de vrouwentak binnen de FIM.

Wat voor werk doe je binnen de FIM?

Ik heb de beste baan in de wereld! Ik ben communicatiemanager binnen de FIM. Ongeveer 22 jaar geleden ben ik begonnen in de PR wereld voor de MotoGP. Zo’n 7 jaar later werd ik ingehuurd door de FIM en heb ik rollen vervuld als persofficier en media coordinator. Stap voor stap ben ik uiteindelijk doorgegroeid naar afdelingshoofd.

Binnen mijn werk hebben we met 70 wereldkampioenschappen te maken in verschillende disciplines. Zo’n 80% van mijn werkzaamheden liggen binnen het circuit racen, maar ik ben ook actief binnen enduro, motocross, track racing, trial, rally en verschillende touring evenementen. Dat komt neer op zo’n 40 evenementen per jaar.

Ik verzorg de PR van deze evenementen, regel meetings van bijvoorbeeld de WSBK commissie en werk samen met verschillende experts, wat ik geweldig vind. Ook technische, medische en gelijkheid aspecten zijn dingen waar ik me mee bezig hou.

Hoe groot is je afdeling?

Het is eigenlijk maar een kleine afdeling. We zijn met 6 mensen die hier fulltime werken, inclusief onze digitale afdeling. Daarnaast hebben we ongeveer 20 externe samenwerkingen lopen.

Omdat ik veel reis, heb ik te maken met veel andere mensen. Zo ben ik bijvoorbeeld in Assen en dan weer aan de andere kant van de wereld. Onder de FIM vallen maar liefst 119 federaties, dus we hebben veel interne communicatie. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een interne afdeling die verantwoordelijk is voor de samenwerking tussen de FIM en aangesloten partijen om sporten in alle landen op nationaal en internationaal niveau te promoten. Elke discipline heeft een eigen commissie die het hele jaar bezig is om dit te managen.

Wat deed je voor de motorsport en hoe ben je hier terechtgekomen?

Ik deed iets compleet anders! Ik was verpleegster en gespecialiseerd in nierdialyse. Ik had nooit gedacht deze switch te maken, maar ik ben er een beetje ingerold.

Mijn zus was de oprichtster van een communicatiebedrijf in Parijs die gespecialiseerd was in motorsport. Op een dag vroeg ze of ik voor haar wilde komen werken. Dat was het perfecte moment voor mij om de switch te maken, want ik wilde graag nieuwe dingen leren. Bovendien kon ik altijd nog terug naar de verpleging. In de verpleging werkte ik heel veel, bijna alle weekenden en feestdagen. Nu werk ik nog steeds zo’n 20 weekenden per jaar, maar minder dan toen. Ik heb 8 jaar bij mijn zus gewerkt totdat iemand bij de FIM belde wat ik het volgende weekend te doen had. Ze zochten naar een vervanger voor de functie die ik nu heb vanwege ziekte.

De eerste paar jaren binnen deze branche heb ik de “paddock universiteit” doorlopen. Daarbij liep ik veel mee met andere mensen om te leren van anderen. Dat was fantastisch! Daarnaast heb ik Engels gestudeerd en verschillende computercursussen gevolgd. Als je je leven wilt veranderen moet je dat gewoon doen. Tegenwoordig zijn er zoveel opleidingen en trainingen die je kan volgen.

Wat vind je het leukste aan werken in de motorsport?

Alles. We hebben het geluk om in deze wereld te werken waar iedereen met passie werkt. Ik ontmoet zoveel verschillende mensen op allerlei plekken in de wereld en het is prachtig om alle culturele aspecten te zien. Ik word betaald om van race naar race te vliegen, hoe gaaf is dat?!

Oké, soms is de werkdruk best hoog maar dat weet ik te relativeren omdat het “slechts” om motorrijden gaat. In mijn baan als verpleegster ging het soms om leven en dood. Dat helpt om in balans te blijven.

Er is veel emotie in de sport want we zijn allemaal gepassioneerd. Soms worden mensen helemaal gek, maar ergens is dat mooi. Het is topsport.

Rij je zelf ook motor?

Ik rij zelf sinds mijn 16e motor dus die passie is er ook altijd wel geweest. Ik woon nu in Zwitserland en rijd zelf met een 125cc-motor om wat te toeren in de prachtige omgeving. Ik rij geen zwaardere motor want ik ben een paar keer gevallen en mijn zoon is bang dat er iets met me zou gebeuren. En ik heb een Yamaha! Maar dat is een piano 😉

Je reist veel, hoe combineer je dat met je persoonlijke leven?

Mijn hele familie woont nog in Frankrijk. Tussen de races door woon ik zelf in Zwitserland. Eén keer per maand ga ik langs bij mijn familie in Frankrijk, waardoor ik nóg meer reis. Dus als ik een paar weekenden lekker thuis kan blijven in mijn rustige dorpje vind ik dat echt heerlijk.

Soms doe ik dan boodschappen en sluit ik mezelf daarna het hele weekend op in m’n huis. Helemaal niks en niemand om me heen en ik bevind me helemaal in m’n bubbel. Heerlijk!

Welke tips heb je voor vrouwen die in de motorwereld willen werken?

Probeer het gewoon en wees niet verlegen. Je moet hard werken, maar als je dat echt doet dan kom je er wel. Eigenlijk is het maar een kleine wereld. Veel mensen die hier werken blijven er ook lang werken. Misschien wel in een andere functie, maar je blijft elkaar tegenkomen. Het is eigenlijk een groot circus en een grote familie.

Er zijn niet heel veel functies beschikbaar, maar je moet hard werken en er gewoon voor gaan. Je kan ook als vrijwilliger starten. Die hebben ze altijd nodig en je leert er veel van. Just go for it. Iedereen kan het, als je maar gelooft in jezelf. En mislukt het de eerste keer? Vallen en weer opstaan. De uitdaging maakt het ook leuk. 

Je hoeft niet overal een papiertje voor te hebben, je vaardigheden zijn het belangrijkste. Alles is mogelijk als je maar wilt leren. Als je basis goed is, kun je doen wat je maar wilt. Dus wees niet verlegen en go for it!

Wat een mooi verhaal. Dat is precies wat we met Motormeiden willen doen. Vrouwen inspireren.