AllesRijtesten

Motortest: Honda CL500 pittig kroketje met een eigenwijze twist

Met zijn retro-uitstraling en klassieke lijnen is de Honda CL500 een tijdloze schoonheid die hoofden doet draaien. Als je hem zo ziet staan, loopt het water je al in de mond. Het is een traktatie op twee wielen, een klein pittig kroketje volgens redacteur Denise: ‘een heerlijke smaak explosie met knapperig krokantje aan de buitenkant en genoeg bite van binnen’. Daarnaast is deze A2 motor helemaal naar eigen smaak(explosie) en kleur te customizen. Wij krijgen er al helemaal trek in.

Redactie: Denise Adriaensen | Lengte: 1.63 m | Instagram: @tiny.gearshifter 
Foto’s: Denise Adriaensen & Honda Schotland Adventure
Bekijk hier de Honda CL500

Design & Stijl

Als je van een dosis plezier en avontuur houdt, dan is deze bike zeker iets voor jou, want zelfs voor een zandpad draait hij zijn hand niet om en het is een ideale motor om snel mee door de drukke stad te verplaattsen.  Stap mee op de krokante scrambler van Honda en laat je verrassen voor een prijs vanaf € 7.199.

De Honda CL500 valt op, met zijn retro-styling, een knipoog naar het verleden met, hoe kan het ook anders moderne accenten. In 1962 debuteerde Honda met hun street scrambler onder de naam CL72. Nu is het tijd om een nieuwe generatie te ontwikkelen, afgestemd op de hedendaagse straten en noden van de rijder. De CL500 heeft een retro uitstraling maar zit verpakt in een modern jasje!

Zo ziet de toerenteller er lekker retro uit, maar als je de sleutel omdraait, verschijnt er een digitale teller. Het slanke silhouet van de tank en de gedurfde lijnen geven hem een stoere uitstraling die zeker niet onopgemerkt blijft. Hij is helemaal naar eigen smaak te stylen. Met verschillende kapjes, stickers en comfortaanpassingen zoals handvatverwarming kan je helemaal losgaan!

Kleur & smaak 

Wat is er nou leuker dan je eigen fiets helemaal eigen maken? Zelf ben ik aan mijn eigen project (lees motor) begonnen en heb inmiddels een fortuin uitgegeven aan het customizen van mij stalen ros. Geloof me… als je hier eenmaal aan begint, ben je niet meer te houden. Dat kan dus ook met de CL500! In de onlineshop van Honda kun je verschillende pakketten aanschaffen om hem uit te bouwen.

Wat dacht je van de ‘Adventure pack’ en een ‘Travelpack’. Deze pakketen bevatten: Voor spatbord, achter schokdemper cover, handkappen en stoere rally stepjes. Aan die stoere zijbeugels kun je gemakkelijk de bijpassende tas eraan hangen. En dan hebben we het nog niet gehad over de krokante kleurtjes waaruit je kan kiezen. Ik begin al te watertanden bij de kleuren: Candy Caribbean Blue Sea, Matte Laurel Green Metallic, Matt Gunpowder Black en Candy Energie Orange.

 

Lees ook: Schotlandvakantie: Naar lochness op de Honda CL500

Prestaties CL500

Maar laten we niet vergeten waar het echt om draait: de prestaties. De Honda CL500 heeft een indrukwekkende 471cc-motor die genoeg punch levert om je hart sneller te laten kloppen. Hij trekt gemakkelijk op, het is als een pittige vulling in die krokante korst. Je krijgt een kick van elke rit en het smaakt naar meer. Dit motorblok levert 43.3Nm aan koppel (bij 6000tpm). Of je nu door de stad cruist of de snelweg verkent, deze fiets heeft de kracht en het vermogen om je keer op keer te verrassen.

Door zijn souplesse is hij overigens ideaal om mee door de stad te rijden. Je spullen doe je dan lekker in de bijpassende tas aan de achterkant Onderschat de kracht van de CL500 niet! Met een verbruik van 3,6 l/100km (27,7 km/l) en een benzinetank van 12L bedraagt het potentiële bereik meer dan 300 km.

Assist slipperclutch

Honda gebruikt een paralleltwin, dat is een 2 cilinderblok en deze rijdt voor mij wat ‘krokanter’, oftewel hij reageert lekker pittig op het gas waardoor je meteen vertrokken bent. De CL500 levert voldoende vermogen om elke bocht met vertrouwen te nemen en elke weg te verkennen met een glimlach op je gezicht.

Net als een pittig kroketje dat je smaakpapillen wakker schudt, laat deze motor je hart sneller kloppen bij elke draai aan het gas. Het assist slipperclutch systeem houdt het achterwiel onder controle, verlicht de bediening van het koppelingshendel en vermindert de vermoeidheid tijdens het rijden. De koppelingshendel hoef je dus niet zo hard in te drukken met je hand, wat heel fijn rijden is, helemaal in de stad, waar bij het veel optrekken en schakelen is.

Dankzij zijn wendbare karakter en goed uitgebalanceerde frame, manoeuvreert de CL500 moeiteloos door het stadsverkeer en glijdt hij vloeiend door de bocht.

Behendigheidstraining met de CL500

We gaan er een behendigheidstraining mee doen! Met 191 kilogram is deze lichtgewicht soepel in elke hoek van het parcours te sturen. De soepele motor en het wendbare ontwerp van de CL500 maken het rijden door de uitdagende slalomparcours een waar genot. Het is zwieren zwaaien kontje draaien met de scrambler! De soepele acceleratie en het lage gewicht gaven me het vertrouwen om goed kort draaiwerk neer te zetten. En dan hebben we het nog niet gehad over het geluid dat je hoort! Wat een leuk geluid komt er uit de uitlaat! Fijn aan die uitlaat is dat hij aan de achterkant zit. Bij veel scrambler modellen loopt die uitlaat bij je kuitbeen, wat veel warmte afgeeft. Maar dit heeft Honda heel mooi geplaatst.

Comfort en zithoogte

Hoewel de CL500 compact van formaat is, biedt hij verrassend comfort. Met zijn zithoogte van 79 cm pas ik er met mijn lengte (1.63)  prima op en kan ik met één voet aan de grond. Het compacte formaat zorgt voor wendbaarheid in het verkeer, net zoals een kroketje met mosterd dat voor dat extra beetje pit zorgt.

Het waait hard op de snelweg, maar ik rij moeiteloos door het drukke verkeer. Voor meer comfort zou ik kiezen voor een klein windschermpje. Toen ik vanuit Lelystad de snelweg op ging en de wind en regen vrijspel hadden, voel je dat het een lichtere motor is en zat ik met mijn kop vol in de wind. Met een klein kuipruitje had dat aangenamer geweest.

De motor heeft een ergonomisch ontwerp, dat wil zeggen dat je lekker rechtop zit en  je niet bang hoeft te zijn voor zadelpijn.  Wij hebben op het standaard zadel heerlijk gereden, maar er is uiteraard nog een gecustomized zadel die je erop kan zetten. Zelfs tijdens de wat langere ritten is de CL500 een pittige motorfiets: compact, smaakvol en een genot om mee te scheuren door het verkeer. Met zijn combinatie van kracht, wendbaarheid en comfort, zal deze motorfiets zeker indruk maken op jou. Het is gewoon een makkelijke motorfiets.

Conclusie

De Honda CL500 – het pittige kroketje onder de A2-motoren. Met zijn retro-styling, soepele prestaties en wendbaarheid is deze fiets echt een heerlijke motor om erop uit te gaan. Er zitten niet zo veel toeters en bellen op, zoals verschillende rijmodi, cruisecontrol of een kuipruitje, maar die assist slipperclutch is wel echt een waardevolle toevoeging. Met een klein kuipruitje rij je helemaal comfortabel, die miste ik echt op de snelweg waar de wind vrijspel krijgt, maar dit is gemakkelijk op te lossen. Kortom het is een hele leuke motor dat een klein zandpad of een stukje gravel ook wil meepakken.

Krijg je ook al trek in de Honda CL500? Ga hem testen, misschien kom je onderweg zelfs een echte kroket tegen om je avontuur compleet te maken.

Prijs + Honda Experience

Voor een prijs vanaf € 7.199, heb je een heerlijke betrouwbare motor. Dus waar wacht je nog op? Vraag een proefrit aan bij jouw dichtstbijzijnde Honda-dealer en kijk ook naar de Honda Experience Days waarbij je verschillende Honda motoren kan testen.

Specificaties

Cilinderinhoud (cm3) 471cc
Max. vermogen 34kW @ 8500tpm
Max. koppel 43.3Nm @ 6000tpm
Tankinhoud (liter) 12L
Brandstofverbruik 26.5 km/l
Rijklaargewicht (kg) 191 kg
Zithoogte (mm) 790mm
Bekijk hier alle specificaties van de Honda CL500.