Rijtesten

Motorvakantie Schotland- Met de Honda CL500 naar Loch Ness & Eilean Castle  (dag 3)

Het is vandaag de 3e en tevens laatste dag op de motor door Schotland. Het is tot nu toe een schitterend avontuur met verschillende Honda CB500 motoren, deze dag rijden we op de Honda CL500. In totaal zijn we 5 dagen in Schotland, waar we een gedeelte van de North Coast 500 rijdeen. Het wordt vandaag weer een aaneenschakeling van hoogtepunten waar we naartoe rijden. Met de zon al hoog aan de hemel een goed teken voor de rest van de dag. We rijden 246 kilometer van Gairloch naar het beginpunt, Inverness, waar we de reis zijn begonnen.

Redactie: Tessa Deurloo
Lees ook: Motorvakantie Schotland: Dag 1 |
Motorvakantie Schotland: Dag 2
Met Motormeiden naar Schotland? Meld je aan!  Datum: 12 mei 2024 – 20 mei 2024
Motormeiden korting: €1899,- p.p in plaats van €2.545,00 (je deelt dan een kamer)

Iconische plekken van Schotland: Loch Ness, Eilean Castle

Elk land heeft wel zijn iconische plekken waar het om bekendstaat. Dat zijn de tulpenvelden en molens voor Nederland, en zo is het dertiende-eeuws kasteel Eilean Donan Castle dat voor Schotland. Het is bij uitstek het meest gefotografeerde kasteel van Schotland en speelt ook de hoofdrol in kaskrakers zoals James Bond (Skyfall) en Highlanders.

Nog een bekend fenomeen van Schotland is het monster van Loch Ness. Iets moeilijker om op beeld te zetten, maar een indrukwekkend legende uit het grootste meer (loch) van Schotland. We rijden weer met een nieuw Honda A2-model langs deze pareltjes.

De wegen zijn wederom weer prachtig en onderweg pink ik zelfs een traantje van geluk weg in mijn helm. Het is hier zo mooi! Genoeg sentimenteel gedoe, we gaan het hebben over de toffe Honda motor waar we deze dag op rijden.

Welke motorkleding draag je in Schotland?

We hebben elke dag wel een klein buitje gehad, maar gelukkig was het over het algemeen droog. Wel adviseer ik om een goed regenpak mee te nemen en je goed voor te bereiden op de buien. Meer uitleg over de kleding lees je in: Motorvakantie Schotland dag 1

Urban Cruiser – Honda CL500

Een knaloranje Honda CL500 staat voor Hotel Gairloch te shinen. Deze nacht sliep ik in een kasteel torentje op de eerste verdieping. Bij het openen van de gordijnen, die helemaal rondom in de kamer hangen, zie ik de zon weerspiegelen op het grote meer (loch, vandaar de naam Gairloch). Onderaan mijn torentje staan alle Honda-motoren en ook de urban cruiser CL500, waarop ik deze dag mag rondrijden.

Elke dag worden de motoren met grote precisie schoongemaakt, afgespoten en nagekeken door de technische crew van Honda. Chapeau voor deze fantastische service, die ik thuis natuurlijk niet heb of kan evenaren.

Samen met fotograaf Made by Jane maak ik deze mooie motorvakantie. Benieuwd naar haar foto’s en avontuur? Check: Schotland in 3 dagen op 3 Honda modellen.

Veel custom-opties met de  Honda CL500

Het leuke aan de Honda CL500 is dat je hem helemaal kunt customizen. Dus, wat nou keuzestress? Hij is leverbaar in 4 verschillende kleuren die allemaal een fancy naam hebben: Candy Caribbean Blue Sea, Matte Laurel Green Metallic, Matt Gunpowder Black en Candy Energie Orange. Ik rij op de CL500 in Candy Energy Orange kleur. Via de website van Honda kun je speciale custom pakketten kiezen om aan je motor toe te voegen, of losgaan in alle te bestellen onderdelen.

Aanpasbaar met speciale pakketten

Om even wat leuke features te noemen die zijn aangepast op deze bike: Stoere stepjes, zijtassen, spatborden, retro zadel. Ik heb een combinatie van een ‘Adventure pack’ en een ‘Travelpack’. Dit pakket bevat: Voor spatbord, achter schokdemper cover, handkappen en stoere rally stepjes.

Dankzij de extra ‘Travelpack’ die erop zit, hebben we ook de luxe van handvatverwarming, wat natuurlijk ideaal is voor de koudere maanden en een handige zijtas. Je kunt dus helemaal los gaan met de onderdelen en hem uitbouwen naar jouw smaak.

Rijervaring Honda CL500

De zithouding van de CL500 is lekker rechtop. Ideaal om mee op vakantie te gaan of door de stad mee te rijden. Hij wordt niet voor niets ‘urban cruiser’ genoemd. De zijtassen kun je vullen met eten, drinken, kleding en ook een laptop past erin. Handig! De CL500 is een heerlijke vlotte motor voor A2 motorrijders, maar die ook nog voldoende uitdaging biedt als je al wat langer je rijbewijs hebt.

De CL500 ziet er daarnaast iets meer urban uit en speelt meer in op het uiterlijk van de motor en dat je deze lekker kunt uitbouwen met accessoires en onderdelen. De zithouding is lekker rechtop en de fijne handkappen beschermen je tegen weer en wind.

Prachtige natuur

We rijden een prachtige route via de NC500 (NorthCoast 500). Het landschap kun je het meest vergelijken met de steppe in Mongolië. Hoge bergen met veel gras, kleine kronkel beekjes die je beneden in het dal ziet en kleine witte schaapjes die je in de verte ziet grazen. Op sommige plekken lopen de schapen over de weg. De speciale roosters zorgen ervoor dat de schaapjes binnen het gebied blijven. Wel even oppassen dus, want als er een schaap over de ‘dam gaat’…

Elian Castle 

Na een uurtje rijden komen we aan bij de meest gefotografeerde plek van Schotland: het dertiende-eeuws kasteel Eilean Donan Castle. Een klein kasteel dat met een speciale loopbrug naar een eilandje gaat. Het kasteel is in privébezit, maar als je een kaartje koopt kun je zo naar binnen om rond te snuffelen. De familieportretten van de huidige familie vind je hier trouwens ook nog aan de muur, net als de geschiedenis en vele veldslagen door de jaren heen. De motor kun je parkeren op de aangewezen parkeerplekken rondom het kasteel.

Manuela’s Wee Bakery: een sprookjesachtige bakkerij

Tijd voor een goede koffie en lekkere koek. Bij Manuela’s Wee Bakery waan je je in een klein sprookjesdorp. Met de nadruk op klein, want ‘Wee’ betekent ‘klein’ in het Schots. Er staan allemaal kleine huisjes waar je naar binnen kunt. Een lekkere verse koek bestel je rechtstreeks aan de bar van de bakkerij en ze komen er warm uit de oven uit. Aan de hoge bar kijk je uit over de sprookjesachtige tuin met mooie waterlelies en blauwe hortensia’s.

Een klein paradijsje met schattige spreuken waarvan deze mij het meest bij blijft: ‘If you can bee anyting in the world, bee nice’ – de uitspraak wordt gedaan door een bij (bee).

 

Monster van Loch Ness

Het grootste en bekendste meer (loch) van Schotland is Loch Ness. Laat het monster zich vandaag zien? Dat is natuurlijk de vraag. De weg ernaartoe  is prachtig! Kronkelend langs het grote meer en lange stukken waar je flink gas kan geven. Het dorp rondom Loch Ness is druk en toeristisch. Diverse bootjes varen op- en af het meer op.

Wij hebben een fantastische plek aan restaurant de Boathouse. Dat is een stukje verder dan de toeristische rondvaartboten en je kan er heerlijk eten. Langs de slagbomen rijden wij voorbij een groot cricketveld, waar op dat moment ook een wedstrijd gaande was. De Boathouse zit direct aan het water (Loch) en door de grote raampartijen heb je ook uitzicht over het grote meer omdat het restaurant wat hoger zit.

Magisch moment: Regenboog en eenhoorn

Terwijl we langs het meer van Loch Ness terug naar Inverness rijden, komt er een magisch beeld dat ik nog nooit heb gezien. Een meters dikke regenboog straalt over het meer. De regenboog is zo breed dat wanneer je door de bomen naar de lucht kijkt, het knalroze, paars en oranje is. Ik voel mij een beetje in de wereld van My Little Pony. En dat is nog niet zo heel gek gedacht, want het nationale ‘dier’ van Schotland is de eenhoorn (ja, echt!).

Is Schotland een aanrader om te motorrijden?

We eindigen deze Honda-trip weer bij het Kingsmills Hotel in Inverness. Jammer dat ik weer terug naar huis ga. Schotland is echt prachtig om motor te rijden en helemaal op deze Honda 500 modellen! De mensen zijn super vriendelijk en door de prachtige natuur ben ik echt tot rust gekomen. Absoluut een aanrader om naartoe te gaan, maar vergeeet niet om je goed te kleden, want je kunt af en toe een bui verwachten.

Samen met fotograaf Made by Jane – Bij Loch Ness

Conclusie Honda A2 modellen

We hebben 3 verschillende motoren getest: CL500, CBR500R en de CB500X. Het zijn allemaal super fijne en gemakkelijke motoren om mee te beginnen, maar hebben ook nog genoeg potentie als je wat langer je rijbewijs hebt. Ben je zelf benieuwd hoe ze rijden?

Check dan welke Honda dealer bij jou in de buurt zit en boek een proefrit.

Special Thanks to: Graag wil ik Honda bedanken die Motormeiden heeft uitgenodigd voor deze geweldige trip. Het team van Honda heeft prachtige foto’s en filmpjes gemaakt die jullie hopelijk doen verlangen naar de verschillende motoren en de mooie reis naar Schotland.