AllesRijtesten

Motorvakantie Schotland – Smoo Cave & Kylesku Brigde met de Honda CBR500R (Dag 2)

De wolken hangen sprookjesachtig over de hoge bergen en groene bossen in het pittoreske dorpje Tongue. Dag 2 (van deze 3-daagse reis) begint met een heerlijk ontbijt in het Ben Loyal Hotel. We rijden een gedeelte van de NC500, een adembenemende route door de Highlands van Schotland. Deze motortrip heeft 3 rijdagen waarbij we elke dag op een andere motor rijden: CB500X, CBR500R en CL500. In dit artikel geven we je de beste reistips om te rijden door Noord-Schotland via de NC500. Lees snel verder!

Redactie: Tessa Deurloo
Met Motormeiden naar Schotland? Meld je aan!  Datum: 12 mei 2024 – 20 mei 2024
Motormeiden korting: €1899,- p.p in plaats van €2.545,00 (je deelt dan een kamer)

Schotland dag 2: Honda CBR500R

Vanuit de ontbijtzaal kijk je uit over de prachtige groene bergtoppen en de dauw die betoverend tussen de boomtoppen blijft hangen. Wat is Schotland toch mooi! Vandaag rijden we op de CBR500R met als hoogtepunten Smoo Cave & Kylesku Brigde.

Er staat een prachtige route van 249 kilometer op ons te wachten en rijden van Tongue naar Gairloch door de betoverende Highlands. Eerst een bezoek aan Smoo Cave, een eeuwenoude grot met immens hoge rotspartijen, vervolgens testen we de snelheid op de iconische Kylesku Brigde die ook vaak in Topgear te zien is, lunchen uitgebreid bij het beste visrestaurant van Schotland en hebben het mooiste uitzicht op het meer in Gairloch.

Lees ook: Motorvakantie Schotland: Dag 1 | Motorvakantie Schotland: Dag 3

De looks van Babyblade CBR500R

Een knalrode CBR500R staat deze ochtend naar mij te lonken. Een prachtige A2 motor met sexy looks die erom vraagt om hard mee te gaan. Als je met deze motor aan het rijden bent, dan word je gezien! Veel mensen die voor het hotel passeren lopen even een rondje om deze snelle babyblade!

De CBR500R heeft een gestroomlijnd en agressief ontwerp dat doet denken aan zijn grotere supersport-broers, maar dan met een wat zachter karakter. Ze is trouwens ook geschikt voor A2 rijbewijzen. De scherpe lijnen, het gestroomlijnde kuipwerk en de kenmerkende dubbele koplamp dragen bij aan die sportieve uitstraling. Maar hoe zit het met de inhoud?

Het verschil tussen de CBR500R en CB500X

Hoewel de CB500 modellen allemaal hetzelfde motorblok hebben, zijn ze net wat anders afgesteld. Het grote verschil voor mij tussen deze motoren is dat de CBR500R veel sneller optrekt en een andere zithouding heeft. Even een auto inhalen of een sprintje trekken bij het stoplicht. De CBR500R zal het snelst vertrokken zijn en wil vooral hoge toeren blazen.

Samen met fotograaf Made by Jane maak ik deze mooie motorvakantie. Benieuwd naar haar foto’s en avontuur? Check: Schotland in 3 dagen op 3 Honda modellen.

Foto: Bikes by Jane / Made by Jane

Zithouding Honda CBR500R

De zithouding op deze babyblade is licht voorovergebogen, waardoor je nog meer gevoel hebt één te zijn met het wegdek en de mooie kronkelwegen in Schotland. Het voordeel van deze zithouding is ook dat hij uitermate geschikt is voor circuit rijden. Met een vermogen van ongeveer 46 pk en een soepel koppel van 43 Nm biedt de CBR500R een verrassend pittige ervaring. Vooral in hogere toeren is het fijn om op deze motor te rijden! De glooiende wegen in het Schotse landschap lenen zich perfect voor deze motor en ik draai de hendel nog eens flink open!

Zithoogte Honda CBR500R | perfecte voor kleinere Motormeiden!

De CBR500R is een perfecte instapper en biedt ook genoeg mogelijkheden voor de gevorderde rijder! De zithoogte is net zo gestroomlijnd als de motor zelf, want ik sta met twee voeten plat op de grond. Je zou hier met een lengte van 1.60 m ook perfect op kunnen rijden. Zithoogte van het zadel is 789mm.

Een lange motorvakantie zou ik minder snel met deze motor doen. Dit heeft voor mij vooral met de zithouding te maken. Het vergt een inspanning voor je rug en armen omdat je lichtjes voorovergebogen zit, zelf zit ik liever rechtop. Naar mijn mening is de CB500X of CL500 meer geschikt om lange afstanden te rijden, omdat je daarop rechtop zit.

 

Rijden in een documentaire van National Geographic

Het begin van de tocht voert ons door een landschap dat rechtstreeks uit een natuurdocumentaire van National Geographic komt. Met groene heuvels die zich uitstrekken tot aan de horizon, omringd door weelderige graslandschappen en kronkelende beekjes. Je wordt meteen betoverd door de serene schoonheid van dit gebied. Ik voel mij ‘Alive’ en dit is precies wat motorrijden met mij doet.

Bezoek aan de eeuwenoude Smoo Cave

Na een uurtje rijden en sturen, komen we aan bij de legendarische Smoo Cave, een van de hoogtepunten van deze dag. Deze indrukwekkende ondergrondse kathedraal van de natuur heeft generaties lang avonturiers en nieuwsgierige reizigers aangetrokken. We parkeren onze motoren en lopen de trappen naar beneden. Je merkt dan pas dat je bovenop de kliffen hebt gereden.

Foto: Made by Jane

Een grot met zoet- en zout water

De kliffen die Smoo Cave omringen zijn torenhoog en als je de grot binnen gaat zie je wat het geweld van het zoute water heeft gedaan. Bijzonder aan deze grot is dat er ook een kleine waterval van zoet water doorheen stroomt. 

Dit nooit zeggen tegen een Schot!

Na ons bezoek aan Smoo Cave vervolgen we onze reis, rijdend langs kronkelende wegen die ons op de Honda CBR500R voeren door uitgestrekte heidevelden en langs betoverende lochs. Zodra de zon op zo’n meer (loch) schijnt, wordt het een soort spiegel, echt prachtig om te zien. Zeg trouwens tegen een Schot nooit lake tegen een loch want dan gaat hij steigeren, het is iets typisch Schots.

Topgear taferelen op de Kylesku Bridge

Voor degenen die bekend zijn met het legendarische autoprogramma “Top Gear,” zal Kylesku Bridge niet onbekend aanvoelen. De presentatoren gaan keer op keer naar deze wonderbaarlijke brug om de snelheid van hun nieuwe bolide te testen.

Dat kunnen wij ook met de Honda CBR500R! Samen met twee andere journalisten hebben we een spectaculaire race op deze majestueuze brug gehouden.

De Kylesku Bridge, is een meesterwerk van architectuur en verbindt op een immense hoogte twee oevers met elkaar. Een prachtige bocht, indrukwekkende bergen en onder je een groot meer. Echt magisch!

Vers gevangen lunch

 Het lekkerste restaurant van Schotland vind je in Hotel Kylesku. Het staat bekend om de Schotse kreeft en zalm die zo voor je neus uit het meer gevangen wordt. Mocht je heel avontuurlijk zijn ingesteld, dan kun je in het kleine haventje bij het hotel ook een kano huren om door het kristalheldere water te peddelen.

Een paradijs voor motorliefhebbers

Na een volledige dag rijden op de CBR500R, bereiken we uiteindelijk onze eindbestemming: Gairloch. Het pittoreske stadje ligt aan de rand van een glinsterend loch en wordt omringd door majestueuze bergen. Terugkijkend op deze dag van Tongue naar Gairloch, kan ik met zekerheid uitspreken dat deze dag de meeste hoogtepunten en mooiste route heeft. Schotland is overigens een waar paradijs voor motorrijders en natuurliefhebbers.

Conclusie Honda CBR500R

De Honda CBR500R is niet zomaar een motor of standaard vervoersmiddel; het is een verlengstuk van jouw eigen identiteit! Met zijn snelle looks en het DNA van een racer, is dit echt een motor waarmee je gezien wordt! Of je nu door de stad cruist of het asfalt van bochtige wegen verkent, deze motor levert een indrukwekkende combinatie van wendbaarheid en vermogen. Een dagje rijden op het circuit, een mooie rit of vakantie, you can have it al baby(blade).

De zithouding van deze motor is sportief, maar biedt genoeg comfort om lange stukken mee te rijden (want zo laag is ‘ie ook weer niet).  Daarnaast is het een ideale opstapmotor voor A2 rijbewijzen maar heeft het genoeg pit en uitdaging voor de gevorderde rijders. Deze motor vraagt erom om de gashendel open te trekken, dat hebben we uiteraard ook gedaan door een wedstrijdje met de CBR500R op de legendarische  Kylesku Bridge – Topgearbrug.

Special Thanks to: Graag wil ik Honda bedanken die Motormeiden heeft uitgenodigd voor deze geweldige trip.  Het team van Honda heeft prachtige foto’s en filmpjes gemaakt die jullie hopelijk doen verlangen naar de verschillende motoren en de  mooie reis naar Schotland.