AllesInspirerend

Vrouwen in de motorsport: werken bij het raceteam van HRC HONDA

De tijd dat de enige vrouwen in de motorsport de ‘gridgirls’ waren, is (gelukkig) al lang voorbij. We zien steeds meer vrouwen op belangrijke posities binnen de racesport. Een beweging die wij natuurlijk van harte aanmoedigen. Tijdens het World Superbikes in Assen spraken wij met twee dames van het Honda Racing Corporation (HRC) team. Camilla (links) werkt daar als Team Coördinator en Lucia (rechts) als Data Engineer.

Redactie: Ellen Kox
Foto’s: Ellen Kox & Honda Racing

Kunnen jullie wat over jullie werk bij Honda vertellen?

Camilla: Ik ben Teamcoördinator, dus ik regel allerlei logistieke zaken voor het team. Je kunt dan denken aan het plaatsen van bestellingen of het verzenden van orders, maar ook aan het regelen van vluchten en het vervoer naar de paddock. Ik ben ook aanspreekpunt voor onze gasten. Je weet nooit wat je te wachten staat. Geen dag is hetzelfde! 

Lucia: ik ben Data Analist, dus ik ben verantwoordelijk voor de juiste werking van de motoren. Daarnaast help ik onze rijders (Xavi Vierge en Iker Lecuona) met hun performance, bijvoorbeeld door hun riding style te verbeteren of door de motoren beter af te stellen. Dat doen we allemaal op basis van de data die we ophalen. Het is dus veel computer werk.

 

Hoe lang werken jullie al in de motorsport?

Camilla: Dit is mijn eerste jaar voor HRC Honda en tegelijk ook in Superbikes. Hiervoor had ik dezelfde functie bij o.a. Supersport. Het was wel een grote stap om naar de Superbikes te gaan. Ik heb hier heel veel verantwoordelijkheid. Ik krijg natuurlijk wel wat hulp van collega’s, maar in principe ben ik gewoon verantwoordelijk voor alle logistieke dingen.

Lucia: Ik ben zes jaar geleden begonnen als data analist voor een klein team in de Spaanse raceklasse. Daarna heb ik twee jaar in de Moto2 klasse gewerkt voordat ik de overstap maakte naar Honda in de Superbikes. Ik werk hier nu ook twee jaar.

Lucia (rechtsvoor) aan het werk in de Honda garage – Foto: Honda Racing

Zit er een groot verschil tussen het werk in Moto2 en WorldSBK?

Lucia: Bij de Moto2 is het echt allemaal heel hecht, net alsof je bij een grote familie bent. En dit is een echt officieel groot team, dus daar merk je wel verschil in. Daarnaast is het natuurlijk een andere klasse, dus heb je te maken met andere motoren waar andere sensoren in zitten. De sensoren waar je controle over hebt als analist zijn echt heel anders. 

Ook als het gaat om verantwoordelijkheid. ik heb uiteraard een aantal tech-mensen om me heen zitten, maar ik ben als enige verantwoordelijk voor de werking van de motoren.

 

Waarom zijn jullie in deze branche gaan werken?

Camilla: Ik heb altijd al een liefde gehad voor motoren, dus ik dacht; waarom niet!? Ik rij zelf geen motor, maar vind het mooi om te zien. Het was mijn droom om ooit voor Honda te mogen werken en dat is gelukt.

Lucia: Ik ben een sportvrouw in hart en nieren die van een competitie kan genieten. Vroeger keek ik altijd met mijn oom naar motorraces, dus ik ben er mee opgegroeid. Ik rij zelf geen motor maar een scooter, omdat ik het wel belangrijk vind dat je toch een beetje gevoel hebt bij wat de rijders doen.

De Honda CBR1000RR-R van het Honda Racing Team – Foto: WorldSBK

Wat vinden jullie het leukste aan jullie werk?

Camilla: Het gevoel dat je krijgt van dit werk. Kijk, het is af en toe best eng om al die verantwoordelijkheid te hebben. Maar als je het dan goed hebt gedaan, geeft dat zo’n fijn gevoel. Een soort van trots. Ik kan het eigenlijk lastig omschrijven. Ik denk dat het een beetje hetzelfde gevoel is dat Lucia heeft wanneer de motor goed presteert. Een gevoel van “Yes, I did it!”.

Lucia: Precies dat.

 

Hoe is het om als vrouw te werken in een wereld die nog steeds voornamelijk uit mannen bestaat?

Camilla: Ik denk dat ons werk veranderd is. In mijn eerste jaar, toen ik nog geen teamcoördinator was, dachten mensen ook vaak dat ik de vriendin van een van de rijders was. Of dat ik een ‘umbrella girl’ was. Er was geen gebrek aan respect, maar we hadden dus zeker wel met stereotypes te maken. Ze vroegen zich vaak af wat een vrouw in de motorsportwereld deed.

Maar zodra je wat meer gezien wordt in de paddock en mensen je leren kennen, verandert dat beeld wel. Inmiddels zijn er best veel vrouwen die op de paddock werken.

Lucia: Aan de techniek kant kunnen we er altijd meer gebruiken. Maar dat ligt niet aan hier of deze branche, het zit hem meer in de interesses en technische opleidingen. In mijn studietijd bestond mijn klas uit 90 mannen en 3 vrouwen. 

De werkplek van Lucia (links) – Foto: Honda Racing

 

Hadden jullie het idee dat jullie jezelf extra moesten bewijzen als vrouw zijnde?

Lucia: Vroeger kwamen er ook wel eens situaties voor waarbij ik het idee had dat ik me echt meer moest bewijzen. Dat ik echt voldoende kennis en ervaring in huis had. Maar inmiddels al lang niet meer.

Camilla: Ik zie veel andere dames hetzelfde werk doen als ik. Ik vind sowieso dat elk team een vrouw in het team kan gebruiken. We zijn ook een beetje de babysitters en de zusters, haha. Ik denk dat vrouwen sowieso meer georganiseerd, precies en geduldig zijn.

 

Hoe combineer je deze te gekke baan met je persoonlijke leven?

Camilla: Ik hoef gelukkig met niemand rekening te houden. Voor deze baan moest ik wel vanuit Italië verhuizen naar Spanje. Dat was in het begin wel moeilijk omdat ik eerst nog bij mijn ouders woonde. Maar eenmaal daar maak je ook gauw weer vrienden. Ik kan het dus prima combineren.

Lucia: Ik vind het af en toe wel lastig, want je kan gewoon niet altijd bij de verjaardag van je broertje of een bruiloft in de familie zijn. Maar ik heb super veel geluk met mijn vrouw die mijn werk begrijpt en me volledig steunt. Maar ik kan me voorstellen dat als je kinderen hebt, het een ander verhaal wordt.

 

Wat voor tips hebben jullie voor andere vrouwen die graag in de motorsport zouden willen werken?

Camilla: Ik ben jaren bezig geweest om hier te kunnen werken, zelfs tot op het punt dat mijn familie zei dat ik maar gewoon een ander baantje moest zoeken en de motorbranche als hobby houden. Maar ja, als je dan een beetje koppig bent.. Je moet het gewoon blijven proberen.

Lucia: Er niet aan denken of iets voor ‘mannen’ of ‘vrouwen’ zou zijn, maar er gewoon voor gaan als je iets heel graag wilt. Jezelf pushen en er gewoon voor gaan!

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: info@motormeiden.tv