AllesInspirerend

Vrouwen in de motorsport: Interview powervrouw Janika Judeika FIM

De FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) is de internationale overkoepelende organisatie als het om motorracen in de breedste zin van het woord gaat. Zij zijn de organisator en regelgever van meer dan 70 kampioenschappen, zoals de MotoGP en WSBK (World Superbikes). In 2007 werd een afdeling binnen de FIM opgericht om motorsport voor vrouwen te promoten. Tijdens het World Superbikes evenement op TT Assen mochten wij met topvrouwen uit de motorsport om tafel om het over hun werk te hebben. We spreken met Janika Judeika, directeur van de vrouwencommissie bij de FIM.

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn & Ellen Kox

Wat voor werk doe je binnen de FIM?

O, ik doe heel veel! Waar zal ik beginnen? Mijn belangrijkste taak is om gelijkwaardigheid te creëren voor vrouwen binnen de FIM. Ik ben geen feminist, maar ik vind dat het normaal moet zijn dat er meer vrouwen in alle verschillende kampioenschappen werken.

Eigenlijk heb ik vooral veel meetings en ben ik bezig om gegevens te verzamelen om te achterhalen waar we nu staan, zodat we weten hoeveel vrouwen er werken en op welke functies. Er werken al best veel vrouwen als track marshall bijvoorbeeld en in de Superbikes zie je steeds meer vrouwen in de paddock, maar ook in het medisch team.

Door middel van educatie en workshops willen we het aantal vrouwen vergroten, zowel op directie, maar zeker ook op sportersniveau. De Speedway Academy is een mooi voorbeeld van een opleiding die de FIM biedt om vrouwen op te leiden voor de motorsport.

Belangrijk daarbij is ook om sponsoren aan deze toekomstige racers te koppelen, omdat het zonder sponsoring niet mogelijk is om mee te blijven doen en sponsoren nog vaak voor mannen kiezen. Daarom willen we laten zien dat vrouwen ook kunnen racen. Ik merk dat het vooral een kwestie is van het veranderen van de mindset, aanpassen aan de 21e eeuw. Daarom is educatie ons speerpunt.

Meer vrouwen in de motorsport? Lees hier het interview met vrouwen in het team van HRC Honda!

Wat deed je voor de motorsport en hoe ben je hier terechtgekomen?

Ik werk eigenlijk al heel lang in de motorsport. Ik kom uit de motorcross. Ik ben van fan naar vlagmarshall, naar jurylid gegaan en daarna heb ik events georganiseerd. Vanuit de motorcross ben ik via diverse functies doorgegroeid naar directeur van de bobslee en skeleton federatie in mijn eigen land (Letland – red.). Door mijn ervaring en inzet omtrent gelijkwaardigheid voor vrouwen in de sport, ben ik bij de FIM terecht gekomen.

Mijn huidige functie als directeur is wel een stuk uitdagender. De eerste dagen was ik vooral bang om mijn mail te openen, ik had nog geen idee wat ik moest antwoorden! Gelukkig krijg ik veel steun van anderen, dat helpt.

De FIM heeft natuurlijk heel veel verschillende motordisciplines, dus eerst heb ik die disciplines moeten leren kennen. Fijn is dat elke discipline wel dezelfde opbouw heeft en elke discipline heeft dezelfde functies. Dat maakt het overzichtelijk.

Wat vind je het leukste aan je baan bij de FIM?

Communicatie met mensen. Ik probeer altijd mezelf te blijven en vind het erg belangrijk om face to face te communiceren en niet achter iemands rug om. Ik wil dat mensen ook gewoon eerlijk zijn tegen mij. Ik help graag anderen en vind het belangrijk om van elkaar te leren.

Vooral de manier van communiceren is natuurlijk belangrijk. Ik werk met mensen uit verschillende culturen en de manier waarop je communiceert bepaalt of je wint of verliest, dat maakt mijn werk uitdagend.

In sommige sporten hebben vrouwen een eigen kampioenschap, wat is jouw mening daarover voor de motorsport?

Dat is een interessante vraag! Fysiek en anatomisch zijn vrouwen en mannen verschillend, maar of het uit maakt voor een kampioenschap is denk ik afhankelijk van de discipline. Als je naar motorcross of circuitrijden kijkt en trial bijvoorbeeld, dan is er veel verschil.

In de motorcross zie je steeds meer vrouwen. Jongere vrouwen, zoals Lotte van Drunen, zijn vanaf het begin met mannen aan het racen geweest. Ze hebben een heel andere rijstijl, maar hebben altijd samen gereden met de mannen en daardoor misschien ook een ander niveau. Je ziet wel dat als vrouwen en mannen altijd apart hebben geracet, er meer verschil is in rijstijl en snelheid.

Bij sommige disciplines zijn de motoren, het gewicht en de kwaliteiten van de rijders te vergelijken, maar in andere disciplines is dat misschien lastiger. Je zou dat dan medisch gezien moeten gaan bekijken om dat goed te kunnen beoordelen. Persoonlijk vind ik eigenlijk dat je mannen en vrouwen niet in dezelfde klasse kunt zetten doordat de verschillen te groot zijn. Enkele uitzonderingen daargelaten.

Welke tips heb je voor vrouwen die in de motorwereld willen werken?

Geloof in jezelf! Af en toe heb ik nog te weinig zelfvertrouwen, maar geloof in jezelf en vertrouw op jezelf. Je kan het. Je moet gewoon stapje voor stapje dingen uitproberen en daarmee doorgroeien en het vertrouwen opbouwen. Vrouwen zijn vaak te streng voor zichzelf. Mannen die bijvoorbeeld maar aan 50% van de vacature vereisten voldoen solliciteren gewoon en vrouwen doen dat niet zo snel. Dus wees niet bang, probeer het gewoon. Het ergste wat je kan gebeuren is dat ze zeggen: “sorry, probeer het nog maar eens”.

Vrouwen zitten zichzelf eigenlijk in de weg. Over het algemeen staat de deur wel open voor vrouwen, op bepaalde culturen na. Kijk naar mij, van de FIM Europe motorcross ben ik naar FIM motorcross (mondiaal) gegaan en nu doorgegroeid naar directeur van de vrouwencommissie bij de FIM!

Vanaf 2024 is er een vrouwenkampioenschap in de WSBK, het WorldWCR. Je leest er hier meer over!