AllesRijtesten

Review: Waarom kiezen voor Suzuki V-Strom 800?

Motormeiden gaat rijden in Portugal op de Suzuki V-Strom 800. De V-Strom 800 combineert opwindende prestaties met comfort en rijgemak. Kort samengevat: Veel techniek, drie rij-modi, ABS met drie standen, een heerlijke woon-werkverkeer motor, quickshifter die beide kanten op shift, soepel op de weg, rechte zithouding, 776cc en een twee cilinder paralleltwin motorblok. Oftewel het is een echte allemansvriend voor een prijs € 11.999,- inclusief 6 jaar garantie en 6 jaar pechhulp. Hebben we je al nieuwsgierig gemaakt? Lees en bekijk onze (h)eerlijke review.

Redactie: Tessa Deurloo | Rijd zelf: Suzuki GSR600 | Lengte 1.70m

Bekijk zeker de Youtube video die we over deze motor hebben gemaakt.

Laten we het niet langer maken dan het is. De Suzuki V-Strom 800 is echt een heerlijke motor om woon-werkverkeer mee te doen of leuke plezierritjes mee te rijden. Dankzij de rechte zithouding, het hoge windscherm, comfortabele zadel en de optionele handkappen is dit heerlijk rijden. Het houdt ook de regen en sterke wind tegen, die we hier op dit moment in Portugal te voortduren krijgen. Ook de tankinhoud van maar liefst 20 liter en een brandstof verbruik van 4,4 liter per 100 kilometer, zorgen ervoor dat je wel een lekker stukje kunt doorrijden.

Ook leuk: Bekijk hier de Suzuki V-Strom 800 of maak een proefrit tijdens de Suzuki Ride Out Shows

Paralleltwin blok, Bi-directional quickshifter

We rijden door de Algarve van Portugal en laat het nu net, die enkele dagen van het jaar zijn, dat de zon daar niet schijnt. Het mag de pret niet drukken, ook nu is het super mooi rijden. Ik beeld mij in, hoe mooi het zou zijn als we door de sinasdppelboomgaarden rijden met een zonnetje. In de periode van februari is het trouwens heel rustig op deze slinger wegen en kan er dus een bui vallen.

Een oude boer op een trekker komt de weg op, ik schat hem zo’n jaar of tachtig, zijn vrouw loopt er naast. Met zo’n zakdoek over het hoofd, onder de kin vastgeknoopt. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. Bij die trekker moest ik toch wel even vol in de ankers, en die remblokken doen het perfect. Het remsysteem is voorzien van dubbele remschijven voor en een enkele remschijf achter.

Uiterlijk V-Strom

Voor wie is de V-Strom 800 geschikt? Het is een perfecte motor voor woon-werkverkeer, leuke tourritten en ook beschikbaar voor A2 rijbewijs. Deze motor kan dus echt met jou meegroeien. De zithouding is comfortabel, de kuip is niet te groot en fijn gestroomlijnd  (je zit dus niet wijdbeens) en zijn uiterlijk wordt trouwens gekenmerkt door de opmerkelijke ‘snavel’ aan de voorkant.

Het is een motor die, stabiel op de weg ligt, ook op het natte wegdek, dat komt ook door de ABS die ik nu op standje 3 heb gezet en dus sneller ingrijpt. De ABS stand 1 kent een minimale interventie en is daarom vooral voor het rijden op gravelpaden. Wil je echt offroad gaan dan kun je beter kiezen voor de V-Strom 800 DE. Die is wel een stuk hoger, en is gemaakt voor offroad. Terug naar de ABS Modus 2, deze is ideaal voor stadsverkeer en normale wegcondities en ABS Moodus 3, grijpt heel snel in.

Het 776 cc paralleltwin,  is goed afgesteld op deze motor. Als je in lage touren rijdt of een te hoge versnelling, pakt de motor dat van je over en gaat hij niet bokken of stoten.

Quickshifter

Zonder de koppelingshendel in te knijpen, shiften we naar de volgende versnelling, en weer de volgende, en weer. Dit tikt uiterst soepel! Ook het terug shiften gaat zonder schokken of stoten. De bi-directional quickshifter doet zijn werk uitstekend en dankzij de STCS (Suzuki Traction Control System), slipt het achterwiel niet door als je te hard rijd en opeens terugshift in een te lage versnelling.

Rijmodi en ABS

Er zijn drie verschillende rijmodi en ABS standen waar je tussen kan schakelen. Bij de een grijpt de ABS net wat sneller in dan bij dan bij de andere stand. De drie verschillende rijmodi passen zich ook aan op de verschillende rij-type waarbij bij de een wat meer op het gas zit en wat sneller pakt. Hou het erop dat de ene stand wat sportiever is en anders op de gasrespons reageert. Via de Suzuki Drive Mode Selector (SDMS) kun je kiezen uit rijmodus A (active), B (basic) en C (comfort).

De V-Strom 800 staat ook garant voor gemak en eenvoud, want met slechts één knop aan het stuur, shuffle je moeiteloos door het ABS -en rijmodi menu op het gekleurde 5-inch TFT-scherm. Dat er ook behoorlijk puik uit ziet! Kortom het gebruiksgemak is hier top!

Uitbouwen

Deze motor kun je helemaal uitbouwen zodat je zorgeloos alles mee kan nemen op de motor en kunt vertrekken naar jouw bestemming. Zo kun je er een topkoffer en zijkoffer-set opzetten en die stoere handkappen raden we je ook zeker aan! Het beschermd je tegen weer en wind. En dat hebben wij ook nodig gehad in Portugal

Waarom kiezen voor de V-strom 800 en kritisch puntje?

Voor een bedrag van €11.999 krijg je een ontzettend veel motor voor je geld! Hij kan trouwens omgezet worden naar 35kW voor A2 rijbewijs, zodat je er ontzettend lang plezier van kan hebben. Het gebruiksgemak is erg fijn van deze motor, je kunt immers met een knop door het menu en de rijmodi schakelen.

De rechte zithouding en het grote windscherm zorgen ervoor dat je heerlijk en comfortabel kan rijden. Over het windscherm hebben we dan wel een opmerking. Om het windscherm van hoogte te verstellen, heb je een sleutelsetje nodig. Je kunt hem dus tijdens het rijden niet ‘even’ omhoog of naar beneden doen, maarja hoe vaak doe je dat? Laten we concluderen dat voor deze prijsklasse je veel motor voor je geld krijgt Het is een hele betrouwbare motor en eentje die met jou mee kan groeien!

Bekijk hier de Suzuki V-Strom 800 of maak een proefrit tijdens de Suzuki Ride Out Shows