InspirerendMotornieuws

Grenzen verleggen: Allroad training met eigen motor door de modder!

De Motormeiden gaan allroad en offroad! Even uit onze comfortzone van het strakke asfalt afwijken. Samen met 14 andere enthousiaste meiden deden we de basistraining Allroad rijden i.s.m. Motorcursussen.nl.  Met bibberende handjes komen de meeste motormeiden aan, maar hoe zou dat aan het einde van de dag zijn? Lees het leuke verslag en ga volgende keer ook mee!

Redactie: Nikki Stoltenkamp | Rijdt zelf: Triumph Tiger 800
Allroad rijden i.s.m. Motorcursussen.nl / Motormeiden agenda 2024

Ontvangst met klamme handjes

De allroadtraining wordt gegeven in Noord-Braband in de bossen van Hoogerheide. De meeste mensen kennen deze plek misschien wel van het wereldkampioenschap veldrijden, dat eens per jaar duizenden toeschouwers naar het kleine dorpje trekt. Maar dit weekend zijn het de Motormeiden die daar een toffe allroad training doen, op eigen motor welteverstaan. Op de eerste zomerse warme dag van april verzamelen we in het restaurant waar we de dag beginnen met een drankje en goede theorie-uitleg. Het wordt al snel duidelijk dat veel vrouwen zenuwachtig zijn voor de training, dat schept een band!

Tijdens de theorie komen de do’s en don’ts langs en een stuk basishouding, want hoe zit of sta je nu op de motor? Dan is het tijd om onze motoren te starten. Het is een gemêleerd gezelschap waarbij een paar al wel een keer een training hebben gedaan, sommigen het graag een keer willen proberen en één motormeid hiermee haar angst voor zandkorrels op het asfalt hoopt te overwinnen.

Geen valbeugels?!

We zijn allemaal op onze eigen motoren, waarbij je weet dat vallen en opstaan erbij hoort, maar je stiekem hoopt dat het jou die dag bespaard blijft. Voor mijn eigen motor had ik valbeugels besteld die ik vanwege tijdsgebrek er niet opkonden, dus dan maar zonder de beugels. Één voordeel van het allroad rijden, de motor valt over het algemeen ‘zacht’. Daar houden we ons maar aan vast.

Motorgymnastiek: kan je staan op je zadel?

Het is eerst tijd voor een warming-up, die instructrice Nikki, rijdend voordoet op haar BMW GS. Staan uit het zadel, op een stepje staan en het andere been liften, met je knieën op het zadel of zelfs met je voeten op het zadel. Het wordt steeds gekker, wat laat zien dat je best veel dingen kan doen op een rijdende motor. Al snel blijkt dat onze groep onder de stijve harken categorie valt. De onverharde parkeerplaats vol plassen en modder maken het er niet makkelijker op. Het zorgt er wel voor dat je wat meer ontspannen gaat rijden, omdat je ziet wat er allemaal kan.

Basis oefenening allroad: blijven staan

Een bil over je zadel en dan met voet op de grond, vanuit die positie, staand met je voet op het stepje wegrijden en staand weer stoppen. Vervolgens komt het slalommen met soepele heupen en het draaien van zo klein mogelijke rondjes waarbij we de ‘enduro’ stuurtechniek toepassen. Die techniek is heup helemaal naar buiten draaien. Het is ontzettend leuk om te zien hoe iedereen in het begin aan het stuntelen is, maar na een paar keer  al een stuk soepeler in wordt. En ja, er gleed een motormeid onderuit tijdens een oefening, maar dat hoort er toch echt bij.

Het eerste gravelpad

Dan is het tijd voor het eerste gravel pad! Spannend! Met de net aangeleerde technieken, staand op onze motoren door de plassen rijden. We rijden vervolgens een mooie gravel route door de polders. Ik moet zeggen, dit is voor het eerst dat ik zo rustig zonder enige angst over een onverhard pad door plassen ben gereden, score! Het ochtend programma zit erop en dan is het tijd voor een heerlijke uitgebreide lunch, hard werken betekent goed eten.

Nu gaan we next level!

Tijd om echt het bos in te gaan! Meer modder, plassen en zand. We gaan eerst nog remtechnieken oefenen. Wat is je remweg als je alleen de achterrem gebruikt? Remmen in het zand en dan ook nog staand?  Na een demonstratie van instructeur Erwin moeten we het zelf ervaren. De spanning is te voelen in de groep. Nadat iedereen het een paar keer heeft gedaan, is het enthousiasme steeds meer zichtbaar, wat is dit tof!

Gewoon beide voeten aan de grond

We bouwen vaardigheden bij deze training steeds een beetje op. Het leuke hieraan is dat we stapsgewijs alle technieken eigen maken en we het ook allemaal kunnen. Dan is het nu tijd voor het echte werk! Verderop is er namelijk een héle hoop modder waar we doorheen moeten. Moet dit staand? Nee hoor, als je het spannend vindt en je meer controle wilt houden, dan zet je gewoon je voeten aan de grond. Stap voor stap, vooruit kijken, met een trekkende motor en dan kom je er vanzelf doorheen! Blijft het spannend? Jazeker! Maar we komen hier om te leren en fouten maken mag. Zo valt er af en toe echt wel iemand om. Iedereen helpt elkaar om de motor overeind te hijsen en te checken of iemand oké is, je voelt je na zo’n dag echt verbonden met elkaar!

Allroad rijden is een echte work-out!

Op naar de laatste beproeving van vandaag, nog een stuk verder door het bos en jawel weer een modderpad, maar dit keer moeten we het toch echt zonder hulp doen. Oké, let’s go; stapvoets rijden, 2 vingers aan de koppeling, een trekkende motor, voetjes bij de grond en vooruit kijken. Je voelt je motor glijden maar de kunst is dan om niet naar beneden te kijken en gewoon rustig door te gaan. Dan kom je echt overal doorheen is mijn ervaring geweest. En woohoo, iedereen heeft het helemaal zelf gedaan! We hebben het bloedheet, want deze training is echt werken, een echte work-out.

Ook mee doen met een Motormeiden-training?

Ben jij nieuwsgierig geworden naar alle leuke evenementen van Motormeiden? Dit soort trainingen helpen je zo ontzettend met je vaardigheden tijdens motorrijden, je leert je eigen motor kennen en je skills op de weg verbeteren ook met zulke trainingen. De kennis en ervaring van instructeurs Nikki en Erwin zorgen ervoor dat jij je grenzen verlegt. De woorden ‘vooruit kijken!’ hebben mij overal doorheen gekregen, zonder te vallen.

Ik hoop dat je na het lezen van mijn ervaring denkt, dat durf ik ook wel een keertje aan. Wij kunnen het ten zeerste aanraden! Iedereen kan dit, ongeacht je niveau, het is een kwestie van een keer proberen. Wie weet tot bij een training van motormeiden of kijk eens op de website van www.motorcursussen.nl en verleg jouw grenzen!