AllesRijtesten

Motortest: Aprilia RS 660 Extrema – Sportief tot in de puntjes

Een sportieve motor en comfort gaan vaak niet in hand in hand. Maar aangezien ik bij de verwante Aprilia Tuono 660 Factory die combinatie wel had gevonden, benieuwde het mij hoe dat bij de nog sportievere telg zou zijn. Nóg sportievere looks dan de Tuono, een échte supersport motor, nog lichter dan de normale RS 660: aanschouw de Aprilia RS 660 Extrema.

Redactie: Ellen Kox / 1.63 m / Instagram: @only1wayup
Foto’s: Rene Roelofs / Instagram: @reneroelofs54

Aprilia kennen we natuurlijk van de racesport (zoals de MotoGP) en van hun exclusieve motoren. Looks, electronica, high-end onderdelen; het kan niet op. Met de RS 660 heeft het Italiaanse merk naar mijn mening qua looks de mooiste supersport motor afgeleverd op de huidige markt. En dan die kleuren! Die Italianen weten wel hoe ze iets moeten ontwerpen. Het draait natuurlijk niet alleen maar om uiterlijk. Hoe rijdt ie?

Sportieve supersport

Ja, het is een beetje dubbelop, maar hij is nu eenmaal sportief. Supersportief. Het is lastig om je constant netjes aan de snelheid te houden met de RS 660 Extrema, want hij wil gewoon heel snel met je wegrijden. Het is en blijft natuurlijk een sportmotor. Het diepe geluid van de SC Project uitlaat klinkt als muziek in de oren. De ‘normale’ RS 660 heb ik al eens gehuurd in Zwitserland, maar ook deze Extrema stuurt onwijs licht en ik voel me er meteen op thuis. De looks waren al top, z’n sportieve innerlijk met het rauwe 2-cilinder randje ook!

Foto: Ellen Kox

De 660 familie

Qua rijgedrag is het gewoon ontzettend vergelijkbaar met de eerder geteste Aprilia Tuono 660 Factory. Het blok is hetzelfde en levert 100 PK aan vermogen. De standaard RS 660 heeft net zoveel vermogen, maar de Extrema weegt minder waardoor de verhouding tussen gewicht en vermogen groter wordt. De gewichtsbesparing is onder andere te danken aan carbon onderdelen. De normale versie is leverbaar in 3 kleuren (Racing Black, Acid Gold en Tribute), de Extrema alleen in de ‘Checkered Flag’ kleurstelling. De RS 660 is ook leverbaar in 35 KW uitvoering, de Extrema niet.

In de racesport wil je het liefst een zo licht mogelijke motor wat de snelheid en het vermogen ten gunste komt. De RS is race georiënteerd, de Tuono meer op de sportieve naked rider. Maar ook met de RS 660 Extrema kun je prima op de weg rijden. Toegegeven, ik denk dat deze motor op het circuit nog beter tot z’n recht komt.

Voorzien van een flink technologie pakket

Ook dit is vergelijkbaar met de Tuono 660 Factory. Je hebt de beschikking over 5 riding modes binnen twee programma’s. Het ene programma bevat 3 riding modes voor op straat en het andere programma is bedoeld voor op het circuit. Twee van de vijf rijmodi kun je helemaal naar wens aanpassen. 

Naast riding modes is de motor voorzien van talloze andere opties zoals een up & down quickshifter, traction controle, bochten ABS en cruise control. Cruise control op een sportmotor klinkt misschien raar, maar het is natuurlijk gewoon een motor voor op de openbare weg. En ik ben fan van cruise control! Deze stel je eenvoudig in en kun je rijdend aanpassen in stapjes van 2 km/u sneller of langzamer.

Comfort en zithoogte

Ook de RS 660 is een vertroeteling voor mijn zitvlak. Wat weet Aprilia comfortabele zadels te maken! En dat op een supersport, waar je toch in een voorovergebogen houding zit. Door het comfortabele zadel kan ik gerust een paar uurtjes achter elkaar ‘toeren’.

De zithoogte kan wel een dingetje zijn, want dit is net zoals bij de Tuono 660 gewoon aan de hoge kant. Deze zit officieel op 820 mm, maar voelt veel hoger aan. Je ziet ook dat de motor aan de achterkant wat hoger staat. Het is een beetje onhandig heen en weer zwengelen bij het opstarten van de motor, standaard inklappen, schakelen en wegrijden maar als je eenmaal rijdt gaat het prima. 

Foto: Quinten Sinot

Zithoogte

Helaas is er standaard geen verlagingsoptie beschikbaar. Hou hier dus rekening mee als je kleiner bent dan 1.70 meter. Neem je graag iemand mee achterop? Dat gaat jammer genoeg niet bij de RS 660 Extrema, want de motor heeft geen passagierstepjes of buddyseat. Maar goed, ik weet ook niet of je als bijrijder heel blij wordt van de zithouding op deze motor.

Conclusie

Met de RS 660 heb je al een hele sportieve motor in huis, maar de RS 660 Extrema doet daar nog een schepje bovenop. Qua looks echt de mooiste sportmotor in z’n klasse, wat mij betreft. Ook qua opties en onderdelen heeft Aprilia een onwijs nette motor afgeleverd. Je kan er prima mee op de openbare weg rijden en vanwege het comfortabele zadel lukt dat ook wat uren achter elkaar. Wil je iets nog comfortabelers, dan zou ik voor de Tuono 660 gaan vanwege de zithouding. Beide motoren zijn vergelijkbaar met elkaar.

De Aprilia RS 660 Extrema is leverbaar vanaf € 15.399 en de RS 660 vanaf € 13.399. Interesse in een proefrit? Kijk of er een dealer bij jou in de buurt zit.

Technische specificaties Aprilia RS 660 Extrema

Motor 2-cilinder (parallel twin), 4-takt, vloeistofgekoeld, DOHC, 4-kleppen
Inhoud 659 cc
Max vermogen 100 pk (73,5 kW) bij 10.500 t/min
Max koppel 67 Nm bij 8.500 t/min
Voorvering Kayaba USD voorvork 120mm veerweg (volledig instelbaar)
Monoshock Sachs 130 mm (volledig instelbaar)
Remmen voor Brembo radiale remklauwen met dubbele remschijf 320 mm
Remmen achter Brembo remklauw met enkele remschijf 220 mm
Zithoogte 820 mm
Tankinhoud 15 liter (4 in reserve)
Gewicht 180 kg