MotorkledingMotornieuws

Furygan Airbagvest: Het lichtste en luchtigste airbagvest op de markt

De coureurs van de MotoGP zweren erbij en ook steeds meer ‘casual’ motorrijders stappen over op een airbagvest. De prijzen van airbagvesten zijn de afgelopen jaren ook behoorlijk gedaald, dus het wordt nu steeds interessanter om er zelf eentje aan te schaffen. 

Redactie: Tessa Deurloo | Test de Furygan In&motion airbag – t.w.v. 319,-

I’m bringin’ sexy back

De Furygan In&Motion airbag trek je in slechts enkele seconden aan en weegt zo licht als een veertje. Met slechts 1.3 kg onderscheidt het vest zich van de rest op de airbag markt en maakt het rijden in de hitte ook een stuk aangenamer. Het is een hele luchtige body van mesh stof die je onder je motorjas aantrekt. Wat ook opvalt is dat er heel veel stretch in de body zit zodat je er ook een vest of trui onder kunt aantrekken. Vooral de pasvorm vinden we ook erg fijn.

De techniek: Super slim vestje! 

Als je aan het rijden bent, detecteert de technologie in dit airbagvest meer dan 1000 bewegingen in 1 seconde. Dit slimme vest kan daardoor inschatten of hij moet uitspringen of niet. Daar is jarenlang onderzoek naar gedaan door In&Motion: het systeem waar Furygan mee werkt. Wanneer er een crash plaats vindt, popt de Furygan airbag in 60 milliseconden open en vangt het gevaar op. 

Beschermingsgebied: nek, rug, borst en buik

Het airbagsysteem zit over de gehele rug en aan de voorkant. Hierdoor zijn zowel de buik en borst als de nek en ruggenwervels goed beschermd. Daarnaast kun je de airbag op verschillende rijmodi instellen: road, track & adventure. Dat is ontzettend slim ontwikkeld, want als je op de gewone weg rijdt, beweeg je heel anders dan op het circuit of offroad. Dat instellen doe je via een speciale app op je telefoon waarmee je het vest connecteert. 

Lekker luchtig 

Wij rijden ermee in 25 graden en kunnen vertellen dat je er dan alles aan doet om ‘luchtig’ te rijden. De meeste airbagsystemen zijn compact en laten weinig lucht door, maar het fijne aan deze van Furygan is dat hij echt ademt. Van deze speciale mesh technologie zijn overigens ook speciale Furygan handschoenen beschikbaar. Echt heel fijn om mee te rijden in de hitte omdat het adem. Toch blijft een airbagvest een extra kledinglaag, die uiteraard ontzettend goed beschermd tegen een hoop ellende, maar die dat super luchtige t-shirt gevoel een beetje tegen houdt. 

In&Motion plug & play

Op de volledige rug zit een D30 rugbeschermer, waarin een gas cartridge (pen) wordt bevestigd. De eerste gaspen krijg je erbij als je hem koopt. Zodra de airbag in actie komt dan moet je een nieuwe cardridge kopen zodat hij blijf werken. Dit kost 99,- euro per cardridge. Het zorgt er dus ook voor dat je hem niet even voor de ‘gein’ laat poppen.

Vest aan de lader 

Aan de buitenkant van het vest, bevestig je een speciale batterij. Dit is het activatiesysteem In&Motion die ervoor zorgt dat de airbag in het vest werkt en razendsnel reageert. Via een app op jouw telefoon kun je zien of de batterij opgeladen is en kun je het vest ook updaten. Want techniek staat niet stil! De Furygan In&Motion kun je 25 uur gebruiken, dan is de batterij leeg. Als je een week op motorvakantie gaat, moet je ongeveer elke 3 dagen je vest opladen, dat valt dus best mee. 

Altijd aan staan met dit abonnement!

Deze airbag werkt met een abonnement die je per maand of per jaar kunt afsluiten.  Voor het abonnement betaal je 12 euro per maand en wil je onbeperkt rijden dan kies je voor het jaar abonnement dat 120 euro kost. Het maandabonnement kun je maandelijks opzeggen. Bij het jaarabonnement krijg je 2 maanden gratis. Na 3 jaar kun je het abonnement ook afkopen voor 99,- euro, dan betaal je nooit meer per maand of per jaar.  

Pluspunten

      Groot beschermingsgebied: nek, rug, borst en buik

      Super licht (1.3 kg)

      Makkelijk aantrekken (rits omhoog en klaar)

      25 uur rijplezier achter elkaar

      Batterij met LED-aanduiding 

      Motorjas kan er makkelijk overheen

X Altijd een kabeltje meenemen om op te laden 

X beschermt je stuitje net niet, maar anders komt het vest eronder uit. 

X Optioneel extra borstbeschermingspanelen kun je erin doen

Conclusie

Een makkelijker airbagvest dan deze is er bijna niet. Heb je gereden en is het tijd voor een kop koffie, dan kun je hem makkelijk uittrekken of openritsen. Het rijden in warme temperaturen is ook geen probleem omdat het vest heel ademend is. Ook past het onder elke motorjas en zie je hem bijna niet zitten, alleen aan de achterkant een beetje maar dat heb je ook bij een gewone rugprotector. De rugprotector kun je met dit mooie airbagvest achterwegen laten, want je bent super goed beschermd.