InspirerendMotornieuws

Kim en Henny Kroeze geven laatste show: Wall of death

Kim Kroeze (28) is de enige Nederlandse vrouw die de ‘Wall of Death’ (Steile Wand) rijdt alsof ze nooit anders heeft gedaan. Samen met haar vader Henny Kroeze is ze een bekend gezicht op vele (motor) events. Tijdens het kerstfestival Carnivale Den-Haag geven ze in december hun allerlaatste shows. Een groot gemis voor velen. Wie neemt het stokje over?

De stunts zien er spectaculair uit en zijn levensgevaarlijk. Op verschillende oude motoren racet Kim in razend tempo tegen een loodrechte houten wand op. Wij spraken Kim op ‘De Hollandse Motorbeurs’, waar ze een van haar laatste shows geeft. Helaas gaan ze binnenkort stoppen en de laatste show kun jij nog zien tijdens Carnivale Den-Haag van 27 t/m 29 december.

Wat zag dit er spectaculair uit! Word je niet enorm duizelig?
Haha dankjewel, heel leuk dat jullie mij zo hard aanmoedigde. Daar krijgen wij ook echt een kick van! Mijn vader Henny doet de ‘Steile wand’ al jaren. Het is mij een beetje met de paplepel ingegoten. Mijn vader was er dus altijd mee bezig en toen wilde ik het ook proberen. Mijn moeder vond het helemaal niks en houdt nog steeds haar hart vast als we op pad zijn.

wall of death
Kim en haar vader racen met motoren tegen deze loodrechte wand.

Ik zou niet weten hoe je moet beginnen! Maar hoe ging dat bij jou?
De ‘Steile wand’ doe ik nu 8 jaar. Eerst heb ik een hele middag geoefend en rondjes gescheurd in de ton. De eerste keer weet je echt niet meer waar je rijdt. Rondjes, rondjes, rondjes, maar uiteindelijk weet je je oriëntatie te vinden en ben je niet meer duizelig. Ik kwam toen thuis en vertelde aan mijn vader en moeder dat ik het ook kon en dat ik er dus klaar voor was om ook de show mee te draaien.

Kim kroeze en vader
Kim met haar vader Henny

Was het vallen en opstaan?
Ik ben wel eens flink uit de bocht gevlogen, maar dat hoort erbij. Hoe meer je het doet, hoe minder duizelig ik ook werd.

Wat zijn de hoogtes van de ‘Steile wand’?
‘De Wall of Death’ is een grote ronde ton met een diameter van 8,5 meter, een hoogte van 5 meter en een omtrek van 25 vierkante meter. Daar racen wij hard in rond en geef ik ook met mijn vader een show. We rijden soms met minder dan 30 cm afstand van elkaar. Aan het einde van de show kunnen mensen muntgeld in de ton gooien of ik kom het briefgeld met de motor halen, mensen steken hun hand naar voren en ik grijp het briefgeld dan weg.

stijle wand kim kroeze
Kim stevent af op het 5 euro biljet van Richelle, in een keer goed gegrepen!

Er zijn bijna geen vrouwen die dit doen toch?
Klopt! In Nederland ben ik de enige die dit doet, over de hele wereld zijn er maar 3 meiden die dit doen. Waarvan er een in Engeland, Duitsland en ik in Nederland. Ik wilde  eigenlijk een beetje bewijzen en laten zien dat vrouwen dit ook kunnen.

Hebben jullie contact met elkaar?
Jazeker! We zijn maar met 3 meiden en ik ben ook wezen kijken naar de shows van de anderen. Die verschillen heel erg van elkaar, dus we zijn ook niet elkaars concurrent.

Kim kroeze
Wereldwijd zijn er maar 3 vrouwen die de steile wand show doen, Kim is een van die drie.


Doe je dit fulltime?

Wel leuk dat je dit vraagt! Veel mensen denken dat ik hier mijn brood mee verdien, maar ik heb gewoon een fulltime baan en de ‘Steile Wand’ (Wall of Death) doe ik meestal in de weekenden met mijn vader.

Haha, wat verrassend! Wat doe je voor werk dan?
Ik werk als event manager in een boutique hotel op Texel, daar woon ik trouwens ook. Dus ik organiseer bruiloften, recepties noem het maar op. Eigenlijk totaal iets anders dan de actie en adrenaline die van pas komt op de ‘steile wand’.

Rij je ook  motor naast de optredens op de ‘steile wand’?
Jazeker, ik heb trouwens hier op de beurs een nieuwe motor gekocht. Een hele gave glimmende Moto Guzzi, een klein cadeautje voor mijn verjaardag!

kim kroeze moto guzzi
Kijk Kim eens shinen op deze blinkende Moto Guzzi

Maar jullie gaan stoppen met de ‘Wall of Death’ waarom?
Mijn vader Henny is 65 jaar,  hij is niet meer helemaal fit meer. Hij is natuurlijk ook een aantal keer zwaar gecrasht. Dat laat zijn sporen achter. Ik was de enige opvolger om deze traditie voort te zetten, maar zie het niet zitten om hiermee door te gaan. Dus er zit niets anders op dan te stoppen en de steile wand te verkopen. Daar zijn we nu ook druk mee bezig.

De ‘Wall of Death’ staat nog te koop?
Ja, klopt je kunt hem kopen, wij zullen uiteraard goede uitleg geven hoe je moet opbouwen en hoe het werkt. Daarnaast kan de koper ook al onze contacten in de motorwereld meekrijgen.

Wat ontzettend jammer! Waar staan jullie voor de laatste keer?
Ons laatste optreden gaan we houden op de ‘Carnivale’  in Den-Haag. Dus als iedereen daar ons nog komt aanmoedigen dan zouden we dat onwijs gaaf vinden!

Henny Kroeze, Myrte Datema (redacteur), Kim Kroeze, Tessa Deurloo (oprichter Motormeiden), Richelle van der Mijden (redacteur), Siobhan van Schie (redacteur/ socialmedia)

Ook Motormeiden is ook op de Carnivale in Den-Haag! Heel veel succes, zet hem op Kim en Henny! Meer info over Carnivale.

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: info@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *