Inspirerend

Lot (29) moest beide borsten laten amputeren “Ik kon alleen maar hopen dat ik op een dag weer op een motor zou zitten”.

De 29-jarige Lot liet een langgekoesterde droom in vervulling gaan: eindelijk leren motorrijden en lessen nemen. Toen ze thuiskwam van een rijles, ontdekte ze een knobbeltje in haar borst. Het ergste scenario wat je je kunt voorstellen was een feit: Borstkanker. Wat daarop volgde waren slopende chemo’s en uiteindelijk moesten ook haar 2 borsten geamputeerd worden. Een vooruitzicht wat haar op de been hield “Ik heb maar één doel voor ogen gehad: zodra het mogelijk is, stap ik weer op de motor. En vandaag is een belangrijke mijlpaal!”

Redactie: Iris Windmeijer

Wie of wat heeft je geïnspireerd om te gaan motorrijden?

Mijn moeder. Bij haar motorexamen, jaren geleden, zei de examinator: “vrouwen horen niet op een motor”. Ze zakte. Ik weet natuurlijk niet precies of dat een causaal verband is, maar het verhaal intrigeerde me. Ik wilde laten zien dat vrouwen wel degelijk op een motor horen!

Je hebt een zware periode achter de rug?!

In april 2019, voelde ik op een dinsdagochtend na motorrijles plots een knobbeltje in mijn rechterborst tijdens het douchen. “Het zal wel niets zijn, ik ben nog maar 27”, hield ik mezelf voor. “Ik ben immers jong en fit!”. Niets bleek minder waar. Diezelfde week werd mijn grootste nachtmerrie werkelijkheid. Waarvoor ik vreesde, bleek het geval. Het was kanker.  

De dag voordat Lot een knobbel voelde, poserend met de motor van haar vriend.

Ging je toen de medische molen in?

Binnen no-time werd ik ondergedompeld in de wereld van de kanker, met allerlei informatie over tumorkenmerken, stadia en behandelopties. Het enige wat ik kon denken was: ‘het kan me niet interesseren welke behandelingen ik allemaal moet ondergaan, als ik maar beter word!’. 

Hoeveel chemo’s heb je gehad?

Nog geen drie weken later liep de eerste chemotherapie mijn lijf in. Ik kreeg zestien chemokuren. Van mijn fitte, afgetrainde sportschool-lijf bleef al snel weinig meer over. In de eerste week na een toediening, liep ik met de grootste moeite twintig stappen. Douchen was eigenlijk al te veel. 

Wat hielp jou door deze zware periode heen?

Urenlang staarde ik, kotsmisselijk, naar de foto van twee jonge vrouwen op een motor die naast mijn bed hing. Ik kon alleen maar hopen dat ik op een dag weer op een motor zou zitten. In de tweede week na een toediening krabbelde ik vrij vlot op en sleepte ik mezelf naar de sportschool, naar vrienden, festivals en feestjes. Gewapend met een mooie pruik van AliExpress, lachte het leven me even toe. 

De foto die Lot boven haar ziekenhuisbed had hangen.

Bleef het alleen bij chemo’s of je moest ook nog onder het mes?

Er volgde een mega spannende uitslag. Zouden de chemo’s aanslaan? Dit bleek godzijdank het geval. De tumor werd kleiner! Dat gaf een enorme boost. Er volgden nog twaalf wekelijkse chemokuren die bij lange na niet zo heftig waren als die eerste krengen. Ook hierdoor werd de tumor weer kleiner. In november 2019 was ik ein-de-lijk klaar met die klotechemo’s.

“Ik heb nu hele mooie Pamela Anderson borsten die nooit meer gaan hangen! Dat is ook wat waard.” 

Je stond voor de keuze om beide borsten te laten amputeren, was dat niet ontzettend moeilijk?

Vervolgens stond een borstoperatie op het borstkankermenu. Wederom zo’n ‘kankerkeus’: kies ik voor een borstsparende operatie of laat ik beide borsten amputeren? Ik heb een grote kans om nog een keer in mijn leven borstkanker te krijgen, en daar verheug ik me niet echt op, dus voor mij zat er eigenlijk maar één ding op: mijn borsten moeten eraf, hoe verdrietig ook. Eind november werd ik geopereerd. Gelukkig konden mijn borsten direct gereconstrueerd worden met siliconen. Ik heb nu hele mooie Pamela Anderson borsten die nooit meer gaan hangen! Dat is ook wat waard.

Is alles weg wat voor uitzaaiingen kan zorgen?

Tijdens de operatie zijn ook lymfeklieren weggehaald uit mijn oksel, zodat bekeken kan worden of daar ook uitzaaiingen in zitten. Wederom een spannende uitslag. Dit bleek niet het geval. Ik hoefde dus niet meer bestraald te worden! En daarmee kwam een einde aan een enorm heftige behandelperiode en brak de herstel- en verwerkingsfase aan, waar ik nu middenin zit. Binnenkort heb ik mijn eerste controle. Ik hoop dat ik die kanker nooit meer terugzie. 

Wat heb je geleerd van deze periode?

Als mens kun je zo ontzettend veel aan, zo lang je het maar stap voor stap aanpakt. Vooruitdenken is de slechtste tactiek ooit. Het enige wat je weet, is wat je op DIT moment weet. En daar ga je dan mee dealen. Piekeren over allerlei mogelijke rampscenario’s heeft echt geen enkele zin. Probeer erop te vertrouwen dat je ook de meest heftige shit aankan. Je bent sterker dan je zelf denkt, geloof mij. 

Lot met haar pruik van AliExpress.

Tijdens de chemo’s had je één doel voor ogen: ‘zodra het mogelijk is, stap ik weer op de motor.’ Wat betekende het moment dat je je AVB haalde voor jou?

Het halen van het AVB betekende voor mij het grootste bewijs dat er leven is ná kanker. Ik heb zo vaak gedacht: ‘ik ga hartstikke dood. Mijn leven is gewoon voorbij’. Maar kennelijk is dat (nog) niet zo. Los van het feit dat ik vorige week, tijdens mijn eerste keer snelweg, continu dacht ‘NU GA IK WEL ECHT DOOD’. HAHA. 

Hoe gaat het met de rest van je lessen: staat je AVD examen al ingepland?

Het AVD is nog niet gepland. Maar het zal niet lang meer duren gok ik! En dan hoop ik ooit op een Ducati Monster te rijden! Dat geluid, is fantastisch, en hij ziet er ook prachtig uit! 

Waarom is het zo belangrijk dat vrouwen hun borsten controleren?

Al komt borstkanker het meest voor bij vrouwen van vijftig plus, ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Borstkanker is vaak goed te behandelen mits je er op tijd bij bent. Dus lieve dames, zeker de dertigplussers en als borstkanker in de familie voorkomt: controleer je borsten en oksels regelmatig, 1x per drie maanden bijvoorbeeld met zelfonderzoek. Als je twijfelt over een knobbel, want melkklieren voelen ook knobbelig, ga naar je huisarts.

Een bevriende kunstenares schilderde dit leuke plaatje van Lot op de motor om haar een hart onder de riem te steken.

Heb je nog andere doelen met de motor? 

Er staat een grote reis gepland voor volgend jaar, dus als alles meezit, crossen mijn vriend en ik volgend jaar op de motor door Nieuw-Zeeland. 

Heb je nog een tip of levensles voor andere Motormeiden?

Het is meer een levensles die ik aan jullie wil verklappen. Namelijk: je hoeft niet bang te zijn. Het huidige moment kun je altijd aan.

Lot gaat 16 juli 2020 op voor haar AVD. Motormeiden wenst haar heel veel succes!

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: redactie@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *