Motornieuws

Mirjam Pol nog steeds in strijd met postcovid

De presentatie van Dakar 2025 wordt dit jaar over drie dagen uitgesmeerd – 17, 18 en 19 mei – en speelt zich af in het noorden van Spanje. Traditiegetrouw wordt daarna de inschrijving geopend voor deelname. Mirjam Pol, drievoudig Dakarwinnaar in het damesklassement bij de motoren, moest de afgelopen rally noodgedwongen aan haar voorbij laten gaan. Postcovid gooide roet in het eten. Nog dagelijks ondervindt zij veel hinder van de klachten ontstaan door postcovid.

Hoe gaat het nu met haar en waar staat zij nu als het de Dakar betreft, zo vlak voor de presentatie?

Op dit moment is het nog steeds zo dat alles wat ik doe energie kost. De meest normale activiteiten in het leven waar een gezond mens niet eens bij stilstaat – zoals bijvoorbeeld boodschappen doen – vreten energie. Soms probeer ik, wanneer het echt nodig is, energie te forceren maar dat moet ik de dagen daarna wel weer bekopen. Alles wat je leest en hoort over postcovidpatiënten; de zware en langdurige vermoeidheids- en cognitieve klachten, daar zit ik ook mee”, laat ze weten.

‘Gewoon’ gezond

De rally wordt pas in januari verreden maar vergt een lange en pittige voorbereiding. Hoe ziet Pol dat allemaal voor zich?

Ik heb wel honderd mogelijke scenario’s, incl. Dakar 2025 komende januari en mijn 20-jarig jubileum het jaar daarop, maar ook scenario’s in de vorm van; hoe ga ik verder als het niet meer beter wordt dan dit? Het is koffiedik kijken, alleen de tijd kan uiteindelijk meer duidelijkheid brengen. Los van Dakar moet ik natuurlijk eerst weer ‘gewoon’ gezond worden, niet geheel onbelangrijk.

Er is nog steeds geen behandeling, ik absorbeer alle mogelijke informatie over onderzoeken en behandelingen, in binnen-en buitenland, ik zit overal bovenop. Tot dusver ben ik slechts één arts tegengekomen die zei waar het op stond; ‘wij weten het ook niet en alles wat wij doen is in feite proefondervindelijk’. Niet echt hoopvol maar wel eerlijk en duidelijk. Ik heb mij ondertussen in allerlei wetenschappelijke onderzoeken en behandelingen verdiept en de behandelingen waarvan ik denk dat ze mij kunnen helpen, probeer ik.” 

Relativeren

De normaalgesproken positieve en goedlachse motorcoureur geeft toe dat positief zijn op dit moment haar soms best wel moeite kost. Zelf verwoordt ze het zo:

“Het klinkt inderdaad op dit moment allemaal niet echt positief maar het is nu even niet anders. Vergeet niet, alles is relatief. Ik heb ergere dingen gezien en meegemaakt. De wereld stort niet in.

Je moet het zo zien, ik sta nu op een kruising waarvan ik niet weet hoelang ik daar kan blijven staan, waar ik naartoe moet of waar die wegen toe gaan leiden. Alle opties staan nog open, positief of negatief, niets is nog uitgesloten. Mijzelf kennende, kom ik vanzelf wel weer een keer op gang en welke kant ik ook opga, ik maak er
wel wat van. Vooralsnog heb ik Dakar 2025 ‘gewoon’ op mijn agenda staan.”