AllesRijtesten

Testverslag Kawasaki Ninja 500 SE: De ideale instapper voor sportief motorrijden

Als je denkt aan de perfecte mix van stijl, prestaties en rijgemak voor een beginnende rijder, dan is de Kawasaki Ninja 500 SE zeker een machine om in overweging te nemen. Deze sportieveling combineert een krachtige motor met een vriendelijk karakter, waardoor hij zowel op straat als op het circuit zijn mannetje staat. Jasmijn doet verslag van deze heerlijk wendbare Kawasaki. 

Redactie: Jasmijn Moerman | Lengte 1.84 | Motor: test heel veel motoren, geen in bezit.

Design & Comfort

Laat ik beginnen met het design, want laten we eerlijk zijn, die eerste indruk is altijd belangrijk. De Kawasaki Ninja 500 SE (de SE staat voor Special Edition) heeft een gestroomlijnd en agressief uiterlijk dat meteen aandacht trekt. In zijn felle Kawasaki-groene jasje is bekijks gegarandeerd! Met zijn slanke frame en scherpe lijnen straalt hij pure snelheid uit.

Het zadel is lekker breed en biedt bovengemiddeld comfort, zelfs tijdens lange ritten. Meer dan ik verwacht had voor een sportieve motor als deze. Geen pijnlijke zitbeenderen hier, alleen maar puur rijplezier.

Met mijn lengte van 1.84m kan ik met gebogen knieën bij de grond. Maar de kniehoek en overall zitpositie tijdens het rijden vind ik verbazingwekkend goed voor mijn lange benen. Dat had ik op de eerste aanblik zeker niet verwacht! Deze Kawasaki is daarmee geschikt voor een zeer breed bereik aan lengtes: kort, lang en alles ertussen.

Rijervaring

Wat meteen opvalt bij het rijden op de Ninja 500 SE is de soepelheid van de slipper clutch. De koppelingshendel voelt heel licht aan, waardoor schakelen een fluitje van een cent is. Niks hard knijpen: een lichte ‘pull’ is al voldoende. Het koppelen gaat zó soepel, dat een quickshifter eigenlijk niet eens gemist wordt. 

Filerijden? Daar draai je met deze Ninja je hand niet voor om. Met zijn slanke profiel glijdt hij moeiteloos door het verkeer, terwijl zijn enorme wendbaarheid elke bocht tot een feestje maakt. Op deze motor begon ik zelfs te hopen op file of een lange rij voor het stoplicht: want met de Ninja 500 SE is geen gaatje te smal en sta je altijd vooraan. Bonuspuntje zijn de inklapbare spiegels, waardoor je ‘m ook nog eens in het kleinste gaatje kunt stallen.

Met een gewicht van slechts 170 kilo voel je de Ninja 500 SE volledig onder controle. Hij reageert direct op elke stuurinput en is uiterst vergevingsgezind voor beginnersfoutjes. Het display is helder en overzichtelijk, met een handige BT-connectie naar je telefoon via de Rideology app van Kawasaki. 

Met een stevige zijwind op de snelweg moest ik de Ninja flink tegensturen om hem in mijn baan te houden. Deze situatie lijkt de enige waarbij het lage gewicht een klein nadeel is. 

De zitpositie ligt een beetje tussen sportief- en toer rijden in. Je zit in een sportieve en licht voorovergebogen houding. Maar ook weer niet zo ver gebogen dat je met je neus op het asfalt ligt. Ik ervaar geen enkele pijn in mijn rug na lange ritten op de 500 SE. Dit komt vooral doordat de houding redelijk rechtop is voor op een sportmotor. Je polsen rusten relaxed op het stuur. Hierdoor blijft langer toeren comfortabel. Cruise Control was welkom geweest op de langere ritten, maar tegen de aantrekkelijke aanschafprijs vanaf €7.649 begrijp ik heel goed dat Kawasaki deze luxe niet heeft geïnstalleerd.

Keyless

Houd de sleutel maar in je zak, want een moderne luxe die Kawasaki faciliteert op deze Ninja is keyless starten! Door middel van een draaiknop in het midden van het stuur kun je de motor activeren en op stuurslot zetten. 

Het geluid

De factory uitlaat van de Kawasaki 500 Ninja SE produceert een sportief, maar toch beschaafd geluid. Een instructeur van de bochtentraining in Lelystad vond deze Ninja ‘schattig’ klinken. Maar nadat een groepje pubers ergens in een woonwijk naar me schreeuwden of ik even wilde ‘revven’, zag ik hun mondjes openvallen van bewondering. Die reactie vond ik net wat beter passen bij deze Ninja dan het enigszins denigrerende ‘schattig’. 

Grote wendbaarheid

Tijdens de Motormeiden bochtentraining in Lelystad bleek deze Ninja 500 SE de ideale buddy. Geen bocht te eng of te kort. Jij blijft de baas over de Kawasaki Ninja 500 SE en je ziet er ook nog ‘ns goed uit terwijl je dat doet. Een paar Motormeiden gaf ik de mogelijkheid om ‘m ook even te proberen. En ze waren het unaniem eens over hoe gemakkelijk en soepel deze motor rijdt. 

Een onderdeel van de bochtentraining is een stevige remproef. Op de dag dat ik de cursus volgde viel het met bakken uit de hemel. Niet mijn eerste keuze om hard te remmen op een motor. Maar met flinke snelheid, zeer nat wegdek en de remhendel vol intrekken: staat de Ninja 500 SE met zijn standaard ABS keurig netjes en gecontroleerd stil wanneer ik wil. 

Verschil met de grote broer Ninja 650

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen de Ninja 500 SE en zijn grotere broer, de Kawasaki Ninja 650. Want waarom voor de 500 gaan als je 650 kan krijgen? De Ninja 650 is in vergelijking met zijn broertje een krachtigere machine, met 50,2 kW (68 pk) en een cilinderinhoud van 649 cc. Hij is groter en zwaarder dan de 500 SE, met een iets hogere zithoogte (790mm) en minder grondspeling. De Ninja 650 is met deze grotere prestaties net wat meer gericht op langere afstanden. Zo zijn er voor dit model optionele koffers beschikbaar, wat dan weer niet mogelijk is op de 500 SE. 

Kawasaki Ninja 500 SE

De Kawasaki Ninja 500 SE is, in tegenstelling tot zijn grotere broer, met een vermogen van 33,4 kW (45,4 pk) en een cilinderinhoud van 451 cc perfect geschikt gemaakt voor A2-rijbewijshouders. En daarmee is dit een ideale motor om op zoek te gaan naar jouw eerste sportieve ervaring.

Een zwaardere motor biedt natuurlijk meer mogelijkheden. Maar het is vaak ook harder werken, tijdens het sturen bijvoorbeeld. Op de Ninja 500 SE hoef je nooit hard te werken, want deze Ninja maakt het rijden voor iedereen toegankelijk en relaxed. Het lichte gewicht (170 kg) van de Ninja 500 SE maakt hem extreem wendbaar, waardoor elke bocht een speeltuin is. Dus vlak deze 500-versie zeker niet uit als meer ervaren rijder. Ik kan je garanderen dat ieder niveau rijder plezier zal beleven op deze heerlijk soepele en lichtgewicht motor. En wat mij betreft doet het kleinere broertje qua looks zeker niet onder aan zijn sterkere broer.

Kijk voor alle technische verschillen tussen de twee Ninja’s in deze handige vergelijkingstool op de website van Kawasaki.

Conclusie Kawasaki Ninja 500 SE

Al met al is de Kawasaki Ninja 500 SE een uitstekende keuze voor beginnende en fun-loving ervaren rijders die op zoek zijn naar een mix van stijl, sportiviteit en rijgemak. Met zijn relaxte zitpositie, soepele handling en wendbaarheid door zijn lichte gewicht, is hij je ideale sportieve buddy voor zowel in de stad als op meerdaagse trips. Met een prijs vanaf €7.649 is de Kawasaki Ninja 500 SE een aantrekkelijke optie die rijgemak met heel veel rijplezier combineert.  

Probeer ‘m zelf!

Zelf ervaren hoe de Kawasaki Ninja 500 SE rijdt? Kawasaki organiseert op meerdere locaties in Nederland een promo tour, waar je de Kawasaki collectie vrijblijvend mag testen. Klik hier voor meer informatie over de Kawasaki Promo Tour 

Technische specificaties

Type motor Vloeistofgekoelde, parallele 2-cilinder 4-takt motor
Cilinderinhoud (cm3) 451 cm³
Max. vermogen 33,4 kW {45,4 PK} / 9.000 tpm
Max. koppel 42Nm / 8.000 tpm
Brandstofcapaciteit 14 liter
Rijklaar gewicht 172
Grondspeling 145 mm
Zithoogte 785 mm
Aantal versnellingen 6

Bekijk hier alle specificaties van de Kawasaki Ninja 500 SE