InspirerendMotornieuws

Motorcoureur Mirjam Pol is zakenvrouw en topsporter tegelijk

Motorcoureur Mirjam Pol is de eerste en enige Nederlandse vrouw die de Dakar Rally, 6 keer op de motor heeft gereden. In 2019 is Mirjam weer geselecteerd en staat ze, voor de 7e keer aan de start van deze loodzware race. De Dakar Rally is de hoogst haalbare en zwaarste motorrace in de off-road motorsport. Het is te vergelijken met het deelnemen aan de Olympische Spelen.

In Januari 2019 is het zo ver, is alles al rond voor de rally in Peru?
Nog een paar maanden en dan zitten we in Peru! Ik ben nu druk bezig om het sponsorplan rond te krijgen. Ingeloot worden voor deze race is op zich al een hele prestatie, maar er komt nog zo veel meer bij kijken. Mensen denken wel eens dat ik alles gratis krijg aangeboden. Helaas werkt dat niet zo en moet ik als vrouw in de motorwereld dubbel zo hard mijn best doen.

Je bent dus zakenvrouw en topsporter in een?
Ik hou van organiseren en van de motorsport. Het is een hele strijd om daadwerkelijk aan de start van de rally te kunnen staan. Daar moet een goed financieel plan achter zitten, anders red je het niet. Die sponsoren heb ik dus hard nodig, daar ben ik nu nog druk mee bezig.  Ik kan voor de sponsoren ook echt het verschil maken. Zo koop ik zendtijd in bij RTL, geef ik lezingen, uiteraard ook bij hen en investeer ik ook veel tijd in social-media. Op dit moment ben ik dus de zakenvrouw om alles rond te krijgen en ik train ook veel!

Geef ons eens wat getallen? Om een indicatie te geven wat een Dakar Rally kost?
Dat doe ik liever niet, maar vooruit. De inschrijving kost 17.000 euro, dat is alleen een papiertje om mee te doen. Dan ben je er nog lang niet: vlucht, overnachtingen, vooraf trainen, kleding, het team ter plaatsen en dan zit ik nog niet eens op een motor.

Heb je al een motor voor dit jaar?
De motor waar ik mee ga rijden is een Husqvarna Rally Replica. Deze had ik vorig jaar ook, maar hij is nu 10 kilo lichter en veel handelbaarder.

Het bedrijf ChromeBurner zorgt dit jaar voor jouw veiligheid, wat moet ik mij voorstellen waarmee zij jou supporten?
Bescherming op de motor is een van de belangrijkste punten tijdens de race. Het racen is ontzettend zwaar, je lichaam krijgt het behoorlijk te voorduren, kuilen, hobbels, soms zie je geen hand voor ogen omdat er zo veel stof opwaait. Vorig jaar reed ik met een gebroken pols omdat ik van de motor werd geslingerd, maar ik heb het gelukkig toch kunnen volhouden. ChromeBurner helpt mij dit jaar met de veiligheid. Ik heb heel bewust gekozen voor dit bedrijf omdat zij een uitstekende service hebben en je wordt van top tot teen deskundig geholpen. Zij letten ook heel goed op de kwaliteit en innovaties van mijn uitrusting.

Hoe ziet jouw veiligheidsuitrusting er precies uit?
Het rijden van de rally is levens gevaarlijk, er zijn mensen die het niet kunnen navertellen. Er is wel een speciaal veiligheidsprotocol waar je je aan houdt. Zo moet je altijd afstappen wanneer je ziet dat iemand een ongeluk heeft gehad. Je blijft er dan bij totdat de hulpdiensten zijn gekomen. Mijn eigen veiligheid is het aller belangrijkste! De spullen die ik bij de race in Peru gebruik zijn zorgvuldig uitgekozen en geleverd door ChromeBurner : Nekbrace, beschermingsvest, knie-brace, elleboog-brace, beschermende kleding die daar overheen gaat en heel belangrijk mijn helm. Ik kies ook heel bewust voor bepaalde merken, omdat je daar 100% op moet kunnen vertrouwen. Zo is mijn helm van Shoei, daar kies ik heel bewust voor.

Mirjam pol dakar rally
Veiligheidsuitrusting geleverd door ChromeBurner

Schoenen: SIDI CROSSFIRE 2 GEEL FLUO GRIJS CROSSLAARS
Knie protectors: Alpinestars FLUID TECH LINKS/RECHTS CARBON x2
Nek protectie : Alpinestars BNS PRO ZWART WIT ROOD NEK ONDERSTEUNING  
Borst protector: Alpinestars A-10 VOLLEDIGE BORST BESCHERMER WIT ZWART ROOD

Even terug naar het begin van je carrière. Heb je altijd al iets met motoren gehad?
Ik ben opgegroeid in Borne, in een echte motorsport familie. Mijn vader, Hans Pol, zat in de motorsport en ook mijn broer Hans Junior racete mee. De weekenden stonden bij ons gezin altijd in het teken van de wedstrijden en ronkende motoren.

Motorrijden is jou met de paplepel ingegoten? Hoe oud was je toen je leerde motorrijden?
Als 4-jarige meisje reed ik al op een motor! Dit kwam niet alleen door mijn vader, maar ook door mijn broer die toen ook al reed en mijn moeder. Wij zijn een echt motorcross gezin. Mijn vader was ook Nederlands kampioen grasbaanracen en zijspancrossen. Helaas is hij op jonge leeftijd overleden.

En jouw moeder, deed zij ook iets in de motoren?
Mijn moeder heeft vroeger ook motor gereden, op straat. Later niet meer maar, ze heeft ons wel altijd gesupport. Ook toen mijn vader overleed en mijn broer en ik 12 en 16 jaar waren, ging zij ieder weekend met ons naar de wedstrijden. Ze regelde echt alles: rijden, verzorging, eten, drinken, aanmoedigen, kleding, behalve dan de techniek. Een echte cross moeder dus. We zeiden dan wel eens voor de grap dat ze voor de schone was en de catering zorgde, maar ze was uiteraard veel meer dan dat.

Dat klinkt als een hele fijne jeugd?
Ik ben heel blij met hoe ik mijn jeugd zo heb ervaren. Wij werden vroeger ook heel vrij gelaten om dingen uit te proberen. Dat hebben we van huis uit meegekregen, maar als we ergens voor gekozen, dan moesten we er wel voor gaan en doorzetten. Dat heb ik nu nog steeds. Als ik ergens voor ga, dan wil ik er wel alles aan gedaan hebben om het te doen slagen.

Wanneer kwam de Dakar Rally in beeld?
Toen ik 18 jaar was kwam de Dakar Rally bij mij in beeld. Ik wilde die rally ooit een keer doen, meer met het idee om hem rond mijn 35ste te rijden. De leeftijd die ik nu heb, maar dat liep net even anders, haha.

Dakar rally mirjam pol
Uittekenen en uitstippelen van de route

Dat ging dus veel sneller, want je was pas 22 jaar toen je de rally voor het eerst reed?
Ja, ik studeerde toen in Groningen aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Ik vond het belangrijk om een HBO-opleiding te volgen. Die opleiding stond het dichtst bij mij omdat ik het leuk vond om dingen te organiseren en iets met sport te doen. In mijn examenjaar, toen ik 21 was, ging ik naar de Motorbeurs Utrecht om mij te laten informeren over de Dakar Rally. Daar kwam ik Cor Termaat tegen, hij was destijds teamleider van het Dakar team.

Wat wilde je weten over de rally?
Ik had heel veel organisatorische vragen, zoals: welke motor koop ik, hoe moet ik een sponsorplan in elkaar zetten, wat kost het? Veel vragen over hoe het werkt, wel met de gedachten om er veel later iets mee te doen.

Wanneer werd het serieus?
Ik werd wel heel erg afgeremd om er aan te beginnen. maar een week later kreeg ik een telefoontje: ‘Jij bent toch dat blondje uit Groningen? We hebben een informatie-avond kom je ook?’. Toen besefte ik dat het misschien wel serieus kon worden. Samen met mijn moeder ben ik naar die avond geweest.

Wat heb je met je moeder besproken?
Ik vroeg aan haar wat ze ervan zou vinden als ik het NU al zou doen? Het leek mij namelijk wel een goed plan: ik woonde nog thuis, geen huur, geen relatie. Dingen die op latere leeftijd wel anders konden zijn. Mijn moeder heeft mij het vertrouwen gegeven en gezegd dat als ik er klaar voor was, het moest gaan doen.

Hoe zat het met je studie heb je die wel af gemaakt?
In Juni 2005 was ik afgestudeerd, een half jaar later, in Januari 2006 ging ik als eerste Nederlandse vrouw naar Dakar om mee te doen aan de zwaarste rally ter wereld.

Werd je als vrouw meteen geaccepteerd door de mannen?
Ik ben opgegroeid in een mannenwereld, daar voel ik mij ook goed bij, maar voor de eerste Dakar Rally heb ik mij ontzettend hard moeten bewijzen. Ik was: te jong, te onervaren en vrouw. Toen ik na een aantal dagen nog in de race zat, werd ik wel voor vol aangezien. Je moet je voorstellen dat meer dan de helft van de motorrijders uitvalt omdat ze gewond zijn, de techniek niet meewerkt of omdat het fysiek te zwaar is.

mirjam pol dakar rally peru

Wat wil je zeggen tegen de vrouwen die er ook aan het denken de Dakar Rally te rijden?
Wij kunnen het ook! Maar wij zijn wel anders in zo’n rally! Vrouwen rijden meer met hun verstand mannen meer met hun ego. Mannen kunnen het vaak niet handelen wanneer ze worden ingehaald door een vrouw, dan gaat er gas bij. Dat kan levens gevaarlijk zijn wanneer je in een gebied rijdt waar het zicht slechts een paar meter is vanwege het opwaaiende stof. Fysiek zijn vrouwen minder sterk, maar daar zijn allemaal trucjes voor om dat op te lossen.

Wat staat hier in Nederland nog op het programma voordat de Dakar Rally start?
De pre-proloog op 28 oktober. Dit is het enige event waar alle Nederlandse deelnemers bij elkaar komen. Dat is ook een moment dat al mijn sponsoren bij elkaar komen. Vanaf dan hebben we nog 6 weken voordat alles verscheept wordt naar Peru, want alles gaat op de boot.

We gaan je volgen en wil je binnenkort eens wat trucjes uitleggen die jij in de Dakar Rally gebruikt?
Jazeker, ik hoop dat er steeds meer vrouwen in de motorsport komen en de Dakar een keer aandurven. Tot nu toe ben ik nog steeds de enige Nederlandse vrouw die het doet.

De route voor de Dakar Rally van 2019 is bekend. De rally, welke compleet door Peru gereden wordt, vindt plaats van 6 t/m 17 januari 2019.

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *