AllesMotornieuwsRijtesten

Motormeiden-test: Offroad met de Triumph Scrambler 1200 XC / XE

Leren motorrijden buiten de gebaande paden?! Motormeiden testte een super gave en uitdagende offroad-training op Experience Island van Triumph. Een ding is zeker! Je verlegt je eigen grenzen en ontdekt ook nog eens de mogelijkheden van de gloednieuwe Triumph scrambler 1200 XE of XC. Vanaf april tot september kun jij de cursus ook boeken! Lees snel verder hoe wij het hebben ervaren.

 

Triumph Adventure Experience

Bij de ingang van Experience Island in Loon op Zand,  staan alle modellen netjes uitgestald. De gloednieuwe scrambler 1200 XC en Scrambler 1200 XE zijn aan het einde van de dag jouw beste vriend, kunnen we je achteraf vertellen. De scrambler staat erom bekend dat je er perfect mee door de stad kunt rijden, hij is licht, trekt snel op en is heel wendbaar. Maar de scrambler heeft nog veel meer mogelijkheden zoals de speciale offroadknop die we vandaag de hele dag hebben aanstaan.

triumph adventure experience
Luc helpt je er wel doorheen!

De ondergrond

Met een groep van +/- 10 mensen rijd je het bos in. Trainer Luc Branten legt de oefeningen uit en geeft persoonlijke begeleiding of helpt je met opstaan. Op het terrein zijn kiezelwegen, zandpaden, blubberwegen met diepe sporen, scherpe bochten en loodrechte heuvels. De eerste meters waarbij je uit het zadel komt en staand gaat rijden zijn heel onwennig, bij de eerste bocht liggen we al op de grond en dat gebeurt de hele dag nog een aantal keren. Offroad rijden leer je met vallen en opstaan!

Offroad knop

De belangrijkste knop is de offroadknop, die staat altijd aan anders trekt de motor de ondergrond niet. Op het dashboard zie je dat de motor nog veel meer mogelijkheden heeft zoals rijden in de regen, bergen, snelweg en op andere ondergronden maar daar zijn we hier vandaag niet voor. Wij gaan offroad!

Triumph Adventure experience

Scrambler XC

Bij de Scrambler 1200 XC, kan ik met m’n voeten bij de grond. De Scrambler XE is net wat groter en beter voor de ultieme offroad ervaring, maar voor mij net iets te hoog om bij de grond te komen. De Scrambler XC deel ik overigens met een andere cursist, omdat de motor waarop ik het eerste half uur reed pech kreeg. Iets met vallen en opstaan. Geluk bij een ongeluk. Ik spring achterop bij trainer Luc, die in 2016  Nederlands Kampioen Trail rijden werd. Tip: Mocht je de kans krijgen achterop te springen dan zou ik dat zeker doen!

Gras rijden

De oefeningen starten in het gras, stapvoets rijd je achter elkaar aan en slinger je tussen wat bomen en dan liggen we alweer op de grond. Na de uitleg over de koppeling en dat je met twee vingers de rem en koppeling moet bewegen, komen we bij een kleine helling, van nog geen halve meter hoog. Bijna iedereen ligt naast zijn motor. De trainer helpt je wel weer overeind en geeft aanwijzingen, waardoor het de volgende poging, met horten en stoten toch lukt.

Triumph Adventure experience
De heuvels worden steeds steiler! De Scrambler 1200 XC, gaat moeiteloos door het parcours!

Steile heuvel 

Gas, gas, gas, de steile heuvel op met diepe sporen van andere offroad-rijders. Geef je te weinig gas dan stop je net voor het ‘hoogtepunt’ en valt de motor uit of lig je ernaast. Na veel afkijken, scheuren we als laatste de heuvel op en dat ging in een keer goed. Ik ben zelf ook verbaast en bovenaan bedenk ik mij opeens dat je er ook weer af moet. Dat doen we met dichtgeknepen billen, want welke technieken gebruik je? Eenmaal beneden komt de ontlading. Shit man, dat was spannend, maar ik heb het gedaan!

Achterop bij Nederlands Kampioen Offroad-rijden

Ik houd Luc stevig vast en we rijden met meer dan 80 km/ph over het offroad parcours. Dat gaat kneiterhard! Na heel veel ‘ oehh, aaaah, oh help, nee niet op die heuvel, oh toch wel, aaahhhh’, stap ik af voor de volgende oefeningen. Die veel uitdagender zijn dan de oefeningen voor de lunch.

View this post on Instagram

P4 ONK Trial Baarlo De eerste wedstrijd van seizoen 2019 was een zeer natte en onstuimige. Door de extreem harde wind later in de middag werd besloten de wedstrijd te stoppen na de 3e ipv 4e ronde. Met een tevreden gevoel kan ik terug kijken op een mooie wedstrijd met leuke nonstops, complimenten aan Btc Baarlo Trial! Tim thanks voor je super werk als minder tijdens deze niet al te beste omstandigheden?? ? Karel Branten Photography @aprecobv | #VanLasBenodigdheden | @vandenboschtransport | #GABmetaal | @bas_trucks | #NonstopMotoren | @bomotoroil | #VerboonCompressoren | #PowerPointDynojetPowercommander | @double_d_designs | @kennyracing81 | @motomasterbrakes | @mutsaarsbikes | @technomotorveghel | @twin_air | #EmvoTechniek | #ORSvooijenRacingSupport | @karelbrantenphotography | @stylmartin_official | @TsubakimotoEuropeBV | @maxim_sportsnutrition | #LucBrantenTrialClinicsCoaching | #WidoKranenverhuur

A post shared by Luc Branten (@lucbranten) on

Ik durf niet meer

Een hoge heuvel, met zand en een scherpe afdaling op gladde bielzen. De trainer drukt ons op het hart om rustig naar beneden te gaan, omdat uitglijden mogelijk is. Bovenaan de heuvel kom ik tot stilstand, slaat de motor af en is het steiler dan ik had verwacht. Ik durf niet meer! Bang dat ik uitglijd. ‘Ja, je durft het wel’ wordt er in mijn oor geroepen. Na wat mental support rol ik naar beneden. De groep applaudisseert. Vol adrenaline en klotsende oksels gaan we verder. De rest van het parcours zijn slingerbochtjes in het bos met diepe groeven. Opeens krijg je het gevoel dat het best lekker gaat en is de dag al weer voorbij.

Triumph Adventure experience
Yes, we did it!

Doe de Triumph Adventure Experience zelf!

De cursusprijs van de Triumph Adventure Experience bedraagt € 270,- en voor deelnemers met een eigen motor (ongeacht merk) is de prijs € 150,-. Er zijn twee trainingslocaties. In Nederland is dat Experience Island in Loon op Zand en in België Motokhana op het circuit Zolder. Deze dagcursus is inclusief eten en drinken en er is tevens een uur gereserveerd om verschillende Triumph modellen te testen onder begeleiding van instructeurs. Naast de Scrambler 1200 kun je tevens rijden op de Street Scrambler, Tiger 800, Tiger 1200 of op je eigen motor.

Meer informatie over deelname en prijzen zijn te vinden op de website van Triumph.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *