AllesMotornieuwsRijtesten

Test: KNMV training, slim in het verkeer.

 Je hebt je rijbewijs gehaald. Tijdens het lessen altijd trouw naar de instructies in je oor geluisterd, maar nu moet je het zelf doen. En dat is pas het moment dat je echt leert rijden. Ervaring bouw je op met de jaren en het duurt dan ook wel even voordat je jezelf een ervaren rijder kunt noemen. De KNMV-training Slim in het verkeer, geeft je in één dag een flinke boost. Na deze training neem je bewuster deel aan het verkeer en ga je met nog meer rijplezier de weg op. Het team van Motormeiden testte het voor je uit: Richelle, Myrte, Rebekah en TessaRedactie: Richelle van der Mijden – Fotograaf: Mark Meisner 

De halve draai, ken jij hem nog?

We worden warm onthaald door  instructeur Laurens en Mark onze fotograaf van vandaag. Laurens is een ervaren en zeer gepassioneerd instructeur en begint dan ook al enthousiast aan de dag. Tenminste, als hij tussen het geklets van de motormeiden komt. Voordat we op pad gaan nemen we even door wat onze ervaring is en krijgen we inzicht in het verloop van de dag. We zullen beginnen met wat rijvaardigheid oefeningen op een apart terrein: kijktechnieken, remmen/uitwijken en ook de halve draai komt aan bod. De zenuwen beginnen bij ons lichtelijk te komen, want dat was toch de oefening waarbij je tijdens het lessen wel eens bent gevallen? En dan nu op onze eigen motor? Niet iedereen is ervan overtuigd dat dat gaat lukken.

Knmv Training Motormeiden

“Een oefening als de halve draai vond ik niet te doen met mijn eigen motor, maar tijdens de cursus kreeg ik door dat het niet aan mijn motor lag maar aan mijn eigen grenzen.” (Rebekah)

De balans vinden tussen jou en de motor

De oefeningen op het terrein waren vooral een herhaling van de AVB-lessen, inclusief die irritante pionnen, maar door dit te doen met je eigen motor geeft je veel inzicht en vertrouwen in de motor. We hebben onze eigen grenzen verlegd en blijken meer uit de motor te kunnen halen dan we dachten. Ook is het goed om weer even gewezen te worden op de kijktechnieken. Tijdens de remoefeningen moesten we de remweg inschatten en hier hadden we het niet allemaal bij het juiste eind. Toch wel een eye opener!

Ken je plek!

Na een goed verzorgde lunch en theorie bespreking, gingen we ‘s middags de weg op. Het doel van de middag is de mogelijkheden van je motor op een slimme en veilige manier gebruiken. Tijdens dit dagdeel worden er ook filmopnames gemaakt die aan het eind van de dag samen doorgenomen worden. Je krijgt meer inzicht in je plek op de weg in verhouding tot het overige verkeer en de verkeerssituaties.
Bijvoorbeeld; aan de rechterkant rijden fietsers en aan de linkerkant komt een auto met caravan je tegemoet, wat doe je? Blijf je doorrijden waardoor je iedereen tegelijk passeert, red je het nog om voorbij de fietsers te rijden voordat de caravan je passeert. Of laat je even het gas los tot de caravan is gepasseerd en je ruim om de fietsers heen kunt?

Uit de bocht.

Laurens geeft aan dat 40% van de motor ongelukken gebeuren doordat de rijder uit de bocht vliegt. Het is een beetje zijn persoonlijke missie geworden om dit percentage omlaag te krijgen. Om te bepalen of je in de bocht je gas al open kunt gooien, of hem nog even vast moet houden, vertelt hij je op zoek te gaan naar het konijntje. Dit zorgt voor wat hilariteit onder de meiden, maar tijdens onze nabespreking enkele dagen later, blijkt dat deze toch wel het best is blijven hangen.

 

Nieuwsgierig geworden? Je kunt de training volgen via de KNMV. Na afloop krijg je een certificaat van deelname en korting op je KNMV Motorverzekering. Ben je ergens anders verzekerd? Vraag naar de mogelijkheden.

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *