This girl is on fire

Motorrijdster Sandra Franssen (48 jaar) uit Zandvoort laat zien dat vrouwen een van de coolste beroepen kunnen uitvoeren. Zij is werkzaam bij de brandweer op Schiphol en voert al jaren met plezier haar werk uit in een mannenwereld. She can do both!

Redactie en foto’s: Valerie June Smit

Werken in een mannenwereld

Nooit gedacht dat ik bij de brandweer zou komen te werken. Mijn moeder zag de vacature en het leek haar een goed idee dat ik ging solliciteren. Brandweer Schiphol zocht voornamelijk vrouwen. Nadat ik voor mijn testen en opleiding was geslaagd, kwam ik in dienst als een van de eerste vier vrouwen.

Sandra op haar motor

Motorvirus, snelheidsduivel of toch functioneel?

Al jong zat ik achterop de motor en deed ik aan circuit racen, overduidelijk dat ik van snelheid houd. Wanneer de mogelijkheid er was ben ik meteen mijn motorrijbewijs gaan halen. De vrijheid die je voelt tijdens een motorrit is een onbeschrijfelijk lekker gevoel.

Het nemen van een motor was meer uit functionele overweging. Als ik op bezoek ga bij vrienden in Amsterdam kan ik deze makkelijk parkeren. 

Wat maakt jouw beroep zo speciaal?

De Schiphol locatie maakt het sowieso bijzonder. De brandweer heeft drie strategische posten, dit is omdat wij bij een calamiteit binnen 3 minuten bij een start-/landingsbaan aanwezig moeten zijn. Ook de nieuw aangeschafte brandweerwagens zijn ontzettend speciaal. Bij het uitrukken met een wagen die in 22 seconden van 0 naar 80 km/h gaat, dan komt dat snelheidsduiveltje weer in mij naar boven.

Sandra in een van de crashtenders
Rosenbauer crashtenders, 1400 pk en gewicht 48.5 ton
Hoe ziet een spannende werkdag er bij jou uit?

Bij ons is het nooit saai. Wij werken in 24- uurs diensten. Gelukkig zijn er niet veel ‘serieuze’ calamiteiten. Ik heb 12 jaar gewacht op mijn eerste brand, gelukkig was dat een brand in een verlaten pand.

Alle drie de posten hebben te maken met tijdsblokken, onderling hebben wij afspraken over de verdeling wie wat doet in deze blokken.

De dag wordt meestal met een briefing gestart. Alles moet goed worden overgedragen. Overige bezigheden zijn: instructie / les geven aan externen, ook hebben wij zelf les en geven elkaar  les. Er zijn praktijk en theorie oefeningen (hoofdposten oefenen op het stalen vliegtuig, de buitenposten hebben oefen sloopauto’s dit noemen wij technische hulpverlening.) Er zijn werkplaatscontroles, het checken van blussers op de platforms is ook een routine klus, wij hebben schoonmaak taken en natuurlijk sporten wij voor een goede conditie. Er is genoeg te doen om altijd voorbereid te zijn.

Sandra bij de brandweer van Schiphol

Kunnen wij meer brandweervrouwen gebruiken?

Vrouwen zijn nog steeds in de minderheid, het blijft fysiek een mannen vak. Op Schiphol hebben wij 12 dames, waarvan bijna in elke ploeg een. Je ziet duidelijk de verschillen waar vrouwen in de groep zitten. Het is positief dat er wat is veranderd, maar eerlijk gezegd ben ik wel blij dat het merendeel nog steeds man is.

Sandra’s motor

Het is een oudje, maar hij rijdt erg fijn. Het grappige is dat ik altijd motoren van collega’s heb overgenomen. Bij de Yamaha Fazer keek ik naar de kleur en het model, en ik was gelijk verkocht. Toen ik deze vanuit  Harlingen naar huis reed heb ik op de A7 het gas opengetrokken. Toen wist ik zeker dat ik een goede keuze had gemaakt.

Sandra met haar Fazer

Tip van een pro: Wat te doen als jouw motor in de brand vliegt?

Safety first! 

Wat wij bij alles leren is eigen veiligheid eerst en waarschuw bij brand de brandweer! Staat de motor in een garage in de brand,  zorg dan dat de omgeving veilig wordt gesteld.

Onthoud, de motor is vervangbaar, jij niet!

Sandra met haar motor bij een crashtender

Met dank aan de Brandweer Schiphol post Vijfhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *