Rijschool zegt doodleuk: ‘vrouwen moeten geen motorrijden’

Vol goede moed stapte Manon de rijschool binnen om haar eerste proefles te nemen. Na haar eerste ritje werd al snel duidelijk dat de rijschool niet op haar zat te wachten; ’Jullie vrouwen moeten geen motorrijden’.  Manon wist niet wat haar overkwam toen ze het hoorden, maar liet zich niet uit het veld slaan.

Waarom wilde je leren motorrijden?
Mijn vader reed motor en vertelde er altijd hele toffe verhalen over! Daarnaast zat ik vaak bij mijn vriend achterop, ik kreeg altijd het gevoel alsof ik vloog, zo’n fijn gevoel! Daarnaast kreeg ik het idee dat vrouwen die motorrijden veel zelfvertrouwen hebben en dat wilde ik ook krijgen!

Wat is het verhaal achter die rijschool?
In de zomer van 2015 nam ik eindelijk het besluit om motorrijlessen te nemen. Ik was net 22 en zag het helemaal voor me! Na een zoektocht naar de juiste rijschool had ik eindelijk een afspraak gemaakt. Die eerste proefles liep uit op een grote teleurstelling! De rijschool vertelde mij na de rit doodleuk; ‘jullie vrouwen moeten helemaal geen motorrijden’. Je begrijpt natuurlijk wel, dat ik daar helemaal van ondersteboven raakte en enigszins gedemotiveerd was. Ik dacht op een gegeven moment zelfs dat ik helemaal geen motor kon leren rijden.

Vrouwen_moeten_niet_motorrijden
Manon is toch trots dat ze is doorgegaan!

Ben je verder gegaan?
Ik ben verder gegaan, maar zeker niet bij die rijschool. Ruim een half jaar later heb ik de moed weer bij elkaar geraapt. In februari 2016 begon ik bij een andere rijschool. Die vond wel dat vrouwen kunnen motorrijden. Dat voelde ook veel fijner, ben uiteraard nooit meer naar die vent gegaan die dat tegen mij had gezegd.

Ik kreeg mijn rijbewijs niet bij een pakje boter!

Hoe ging het daarna?
Ik kreeg mijn rijbewijs niet bij een pakje boter! Tijdens de eerste rit reed ik uiteraard wat onwennig en ben in een scherpe bocht onderuit geschoven en gevallen. Foutje met de handrem. Ik kwam er met de schrik vanaf. Voor elk examen ben ik 1x gezakt.

Je bent wel een doorzetter he?!
Geef niet op! Vooral doorgaan ook al is het lastig. Zo had ik net twee dagen mijn nieuwe Tiger, toen ik onderuit ben gegaan in een bocht door een plasje olie. Om even duidelijk te maken; ik ben meteen opgestapt, wel wat huiverig, maar ik wil laten zien dat het mij niet heeft tegengehouden. Dit heeft me sterker gemaakt, al voelt dat soms niet zo

Wat betekent motorrijden voor jou?
Motorrijden is voor mij een combinatie van; ultieme vrijheid en toch ook een groepsgevoel, daarnaast kan ik lekker mij hoofd leeg maken. Daarom rij ik motor! Ik hoop dat mijn verhaal andere meiden inspireert, het is niet altijd even makkelijk om motor te leren rijden, maar het is wel heel leuk!

Wat voor motor heb je nu?
Mijn Suzuki GSX 400F uit 1983 en ook een Truimph Tiger XR uit 2018, ik heb een beetje een luxe probleem, haha. De Suzuki heb ik gekregen van mijn vriend in een beetje roestige staat. Onlangs heb ik besloten om hem helemaal op te knappen. Ik ben in contact gekomen met een veteranenvereniging in Alphen aan den Rijn (de Oude Stomp), die mannen hebben mij geleerd om te sleutelen en om het ‘oude beestje’ weer nieuw leven in te blazen. Er zit in die groep ook een spuiter, die heeft de motor een hele andere uitstraling gegeven!

Suzuki_GSX_400F_1983
Helemaal opgeknapt en een mooie kleur!

Weet je er nu veel van?
Hij is tot nu toe helemaal uit elkaar gehaald, haha, behalve het blok. Mijn vriend weet veel van mechanica en leert mij veel bij, erg leuk! Ik kan het iedereen aanraden! De meeste dingen heb ik zelf gedaan, uiteraard met wat hulp van anderen. De motor heeft een nieuwe kleur, nieuwe remleidingen en vanaf de achterbrug heb ik alles zelf gedaan.

Jij komt niet meer voor verassingen te staan?
Ik weet er ondertussen heel wat vanaf en hoop ook andere mensen te kunnen helpen die opeens stilstaan langs de weg. Ik zou elke vrouw adviseren om eens een simpele sleutelcursus te volgen, stel dat je pech krijgt, dan weet je bijvoorbeeld zelf die ene zekering te vinden die eruit is geklapt haha. 

Suzuki_GSX_400F_1983
Voordat we hem hebben opgeknapt

Is dit het enige project of heb je de smaak te pakken?
We zijn nu bezig met een Yamaha TR1, ook leuk! Ik ben dus voorlopig nog niet klaar! Ik ben niet zomaar uit het veld te slaan, haha!

Heb jij ook een verhaal dat je wil delen of een idee? Tip de redactie.Volg motormeiden op Instagram en Facebook.

Om privacy redenen wordt de desbetreffende rijschool niet vernoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *