Motortest: Benelli TRK 502X, een grote Italiaan voor tour & offroad plezier!

Tijdens de eerste offroad training van Motormeiden, in samenwerking met Adventure Ride, hebben we de Benelli TRK 502X uitgetest.  Deze Italiaan kon maximaal getest worden op zijn offroad skills: mul zand, modder, diepe geulen en scherpe bochten in het zachte zand hebben we allemaal gedaan. Naast offroad is deze Benelli ook geschikt voor onroad te rijden. Benieuwd hoe deze avonturier scoort op de weg en in het zand? Lees dan snel verder om de verschillende kanten van deze Italiaan te ontdekken!

Redactie: Nikki Stoltenkamp / 1.78m / rijdt zelf: Triumph Tiger 800 / Instagram: @motorkrul
Fotocredits: René Roelofs / Instagram: 
reneroelofs54

Grote Italiaan 

De eerste indruk van de Benelli TRK 502X is niet mis, wat een joekel van een motor! Met een afmeting van 2220/915/1480 mm en een zithoogte van 860 mm valt deze grote Italiaan in het segment voor de langere dames onder ons. Als je lichaamslengte kleiner dan 1,76m is, pas je eigenlijk niet op deze motor. Waarom zo hoog? Dat komt doordat de TRK 502X een 19 inch spaakwiel heeft waardoor deze hoger is dan de TRK 502 en aantrekkelijker is voor het offroad rijden.

Verder heeft de Benelli TRK 502X een stoere uitstraling door het frame met stalen buizen en platen en een grote tank bovenop waardoor het mij doet denken aan een combinatie van twee echte tour motoren, de BMW GS en een Triumph Tiger Explorer. De tank heeft een inhoud van 20 liter waardoor je flink een stuk kan rijden als je op avontuur gaat met deze vriend, het verbruik is circa 1 op 25 waardoor je ongeveer 515 km kan rijden, een mooie afstand!

De Benelli heeft een dubbele remschijf en er zit ABS op waarbij je een extra optie kan nemen voor een ABS knop om deze aan en uit te kunnen zetten. Daarnaast heeft Benelli led lampen en knipperlichten met een knop voor gevarenlicht, zoals bij de nieuwere motoren. Ik vind het persoonlijk mooier als beide voorlampen branden, maar net zoals bij de BMW GS gaat bij het grote licht de 2e lamp ook branden.

Brommende Italiaan

Met een inhoud van 500 cc heeft deze viertakt tweecillinder 47.6 pk met 4 kleppen per cilinder en 46 Nm aan koppel. De dubbele bovenliggende nokkenassen zorgen ervoor dat het maximale vermogen uit het blok wordt gehaald.

Ik moet zeggen dat ik wat sceptisch was toen ik hoorde dat deze grote motor ‘maar’ 500 cc was, waardoor ik het idee had dat de motor weinig power had voor zijn grootte en gewicht. Eenmaal op de weg was ik onder de indruk hoe soepel de motor optrok en maar weinig vibreerde bij een snelheid van 130 km/h. En het geluid, heerlijk brommend, op de weg rijdend  in het zonnetje, genieten! Kijk, je hoeft met deze Benelli geen racewedstrijd te houden, maar daar is de motor ook niet voor bedoelt.

TRK 800

In de tweede helft van 2022 komt de TRK 800 uit. Daar zitten veel mensen op te wachten en ik ben zelf ook erg benieuwd naar deze versie van de Benelli. Iets meer power met deze souplesse zou geweldig zijn!

Avontuurlijke Italiaan

Zoals eerder beschreven heeft de 502X een 19 inch spaakwiel waardoor deze hoger is dan de TRK 502. Door het spaakwiel en de verhoogde uitlaat is de Benelli TRK 502X geschikt voor zowel onroad als offroad rijden.

Het offroad rijden is ultiem getest met de off-roadtraining van Motormeiden, de motor is er geweldig geschikt voor. Het is wel pittig doordat de motor groot en zwaar is, maar ik heb mijzelf geen één moment angstig of onzeker gevoeld op de motor. Heuveltjes op en af, bochten door mul zand en crossen over zandpaden is geen probleem voor deze Italiaan. De semi offroad-banden die hier op zaten konden prima vertoeven in het zand en ook op de weg.

Het enige nadeel is dat alles aan deze motor groot is en zo ook de remhendel en koppeling, deze zijn af te stellen maar alsnog was het voor mijn relatief kleine handen best pittig met zo’n offroad training.

Het dashboard is ook erg simpel, de toerenteller is analoog en verder op het digitale stuk is de snelheid, km stand, trip A, trip B, tankinhoud, versnelling en de temperatuur te zien. Weinig informatie eigenlijk in een tijdperk waarin juist zoveel digitale opties beschikbaar zijn, maar is dat ook allemaal nodig? Wat wel tof is dat de knopjes op het stuur licht geven in het donker, kan je altijd de knopjes vinden als je vergeten bent dat je een donker vizier op had en nog naar huis moest rijden! Het display kleurt rood op in het donker wat weer eens iets een andere kleur is dan wit.

Dansende Italiaan

Hoog en zwaar, dat is de Benelli TRK 502X wel. Met een rijklaar gewicht van 235 kg is dat best wat voor zo’n lichte motor, en waarom? Ik heb geen idee, wellicht door het gebruik van materialen? Het is in ieder geval niet het meest praktische.

Ondanks de hoogte en het gewicht van de Benelli rijdt de motor wel fantastisch. Scherpe en korte bochten maken is geen probleem, je kan echt dansen met je heupen op de motor en deze volgt je soepeltjes. Het was heerlijk rijden en ik kon gemakkelijk scherpe bochten door scheuren.

Een voordeel van zo’n hoge motor is wel dat je lekker je benen kan strekken tijdens het rijden als je langer onderweg bent. Dan hoef je niet bang te zijn dat je voeten de grond raken! De Benelli TRK 502X heeft een hoog windscherm wat erg prettig is op de snelweg en je benen zitten goed beschermd achter de kuip.

Op deze Benelli zit een zijstandaard en een bok, al moet ik zeggen dat ik de bok niet eens heb gebruikt gezien de zijstandaard een breed uiteinde had waardoor deze stabiel stond.

Laatste dans of zin in meer?

Voor mijn lengte is de Benelli ideaal. Ik vind hem wel wat aan de zware kant, maar de motor rijdt fantastisch. Ik was eerst wat sceptisch maar nadat ik weer op mijn eigen motor stapte besefte ik hoe soepel de Benelli rijdt en optrekt. Ik ben erg nieuwsgierig naar de TRK 800 en zeker enthousiast geworden door deze test als voorproefje!

De Benelli TRK 502X is verkrijgbaar in de kleuren; blauw, grijs, wit en geel. En is verkrijgbaar voor een rijklaarprijs van 8.299 inclusief btw. Ga naar de website van Benelli voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *