Na deze tragische gebeurtenis leer ik mensen veiliger motorrijden

‘Vorig jaar is mijn beste vriend, Brûn, in Frankrijk op de motor om het leven gekomen. We missen hem allemaal vreselijk, hij was behalve motorrijder een begenadigd muzikant, vader van twee kinderen en een inspirerend mens’. Robert van der Kolk is motorinstructeur en rijschoolhouder van motorrijschool Movica (Hoofddorp). Robert vertelt het indrukwekkende verhaal over zijn beste vriend en waarom hij jou beter wil leren motorrijden. Bij motorrijschool Movia haal je echt veel meer dan alleen je rijbewijs.

Redactie: Tessa Deurloo
Motortraining tip Movica: 4 mei- Remmen en uitwijken   | 28 mei –  Motorrijvaardigheidstraining
Foto: Only.Bikelife

‘Ik had ‘m nog gewaarschuwd’

Hij  is er niet meer. Achterop een auto geklapt. We denken dat hij te weinig afstand had in combinatie met een hoge snelheid en een motor met oude remmen. Alles zat tegen. Ik had ‘m nog gewaarschuwd om meer afstand te houden en met hem afgesproken dat we hier samen op zouden gaan trainen.

Helaas was het te laat. We zijn ervan overtuigd dat het zo heeft moeten zijn en dat zijn taak op aarde erop zat. Na deze tragische gebeurtenis ben ik mij er nóg meer van bewust dat ik een belangrijke schakel ben in verkeersveiligheid’.

Movica en Motormeiden trainingen

Ik ben regelmatig met de Motormeiden op pad geweest (Tour DELUXE’mburg en Bochtenbootcamp) en geef regelmatig voortgezette rijopleidingen. Het valt me steeds op, dat basale zaken (nog) niet op orde zijn en dat er dus nog veel motorrijders worden opgeleid met als doel het rijbewijs te halen. En daar ben ik anders in. Vandaar mijn slogan, ‘méér dan je rijbewijs’.

‘Motorrijschool Movica is meer dan je rijbewijs’

Ik leid zeker op met het motorrijbewijs als doel, maar ik wil méér meegeven. Ik zie dat je al je aandacht nodig hebt voor het verkeer en de omstandigheden. Dus naast basale technieken om je motor door je AVB examen te krijgen doe je bij mij oefeningen waarbij je nog beter je motor leert beheersen.

Denk hierbij aan het oefenen van de halve draai op een helling, meerdere helling proeven en ik stuur mensen door heftige avondspitsen heen. En dat heeft een extra gevolg: doordat je dit beter kunt, heb je meer tijd om je te kunnen richten op de zaken die echt belangrijk zijn: andere verkeersdeelnemers die ons niet zien bijvoorbeeld.

Zien en gezien worden

Wist je dat in 70% van de gevallen je slecht gezien wordt? Toen ik dat voor het eerst hoorde dacht ik: waarom heb ik dat niet geleerd bij mijn opleiding? Ik ga dus met cursisten op kruispunten staan en laat ze kijken naar het kijkgedrag van andere weggebruikers. Echt, je schrikt je rot!

En dit pas ik dus ook toe in mijn voortgezette rijopleidingen. Behalve leren hoe je je motor in een crisissituatie beheerst (of eigenlijk ‘niet’) leer ik mensen dat de grootste winst zit in het vroegtijdig herkennen van de crisis. Nooit meer in een noodsituatie terecht komen! En dat betekent met je brein aan het werk.

Doe mee met een gave motortraining bij Movica

Robert geeft motorrijles met heel veel passie en plezier. Ben je enthousiast geworden? Motorrijschool Movica heeft naast motorrijles ook een aantal hele handige trainingen! Boek een plekje of vraag naar de mogelijkheden, Motormeiden kan het jullie absoluut aanraden!

4 mei – Remmen en uitwijken 

Hoofddorp –  Een super leuke training met: remmen en uitwijken, ongevallen top-7, rijden bij duisternis en rijden in de file met een ochtendgedeelte waar we aan jouw voertuigbeheersing schaven en in de middag een educatieve rit doen.

28 mei – Motorrijvaardigheidstraining

Hoofddorp: supercool programma met in de ochtend veel vaardigheidsoefeningen op het terrein van de IJsbaan in Hoofddorp, in de middag gaan we de weg op met als thema ‘zien en gezien worden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *