AllesMotornieuws

Met deze allroad kun je de wereld aan, op avontuur met de Yamaha Ténéré 700!

Wie de gebaande paden wil combineren met zand, modder en rotsen moet eigenlijk altijd concessies doen. De meeste motoren zijn ofwel comfortabel op asfalt en niet zo geschikt om offroad mee te rijden, óf andersom. Wij hebben de Yamaha Ténéré 700 getest tijdens een offroad training van Adventure Ride, waarbij we zowel on- als offroad hebben gereden. Zou de Ténéré het antwoord kunnen zijn voor wie ook wel eens een avontuurlijk pad kiest?

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn | 1.64 m | Rijdt zelf: Yamaha Tracer 900 GT | Instagram @sonyamaha1
Foto’s: Rene Roelofs
Offroad-training: Peter Grootendorst | Instagram @adventureride
 

Op 21 mei is de Yamaha Experience Day op TT Assen – Schrijf je in voor deze gave beleving!

Rally look

Door het smalle kuipwerk, de 4 LED-koplamen en het brede stuur met handkappen, ziet de Yamaha Ténéré er uit als een stoere Dakar rally motor. De Ténéré heeft een 21 inch voorwiel en 18 inch achterwiel met spaken. De Japanner blijkt perfect comfortabel op de meest ruige ondergrond, door de lange veerweg. Verder wordt de motor standaard met blokbescherming geleverd.

Het windscherm geeft comfort en door de slanke tank en zadel heb je als rijder zowel zittend als staand een goed gevoel van controle over de motor. De tank heeft een inhoud van 16 liter waarmee je meer dan 350 kilometer kunt rijden. Hierdoor kun je met een gerust hart ook eens door een wat meer afgelegen gebied rijden.

We testen de motor tijdens de offroad training van Adventure Ride

Ondanks het smalle zadel is deze motor met een zithoogte van 879mm helaas niet voor elke rijder weggelegd. Gelukkig kan de Ténéré zo’n 3 centimeter verlaagd worden, maar zelfs dan is het nog geen kleintje. Ik kom met mijn de bal van mijn voet net aan de grond.

Stof happen

Dat de Ténéré het naar zijn zin heeft op offroad terrein, merk je meteen. Het brede stuur geeft veel controle en in combinatie met de brede voetsteunen en het smalle zadel, nodigt de motor uit om staand te rijden. Het stuur is instelbaar, zodat je ook staand alles goed kunt bedienen. Verder is de motor enorm wendbaar door de grote stuuruitslag en de korte wielbasis en heb je ook niet door dat je ruim 200 KG onder je hebt zitten.

De hoge zit heeft als voordeel dat je lekker ver vooruit kunt kijken, je kijkt gemakkelijk over de meeste obstakels heen. Nadeel voor beginnend of kleinere offroad rijders is dat het zwaartepunt van de motor hoog ligt. Al rijdend merk je dat eigenlijk niet. Op asfalt rijdt de Ténéré erg vloeiend, hij laat zich makkelijk sturen en voelt stabiel aan.

Koppie erbij houden!

Offroad moet je wel je koppie erbij houden. Rijdend op mul zand heeft een verkeerde houding als resultaat dat je door het hoge zwaartepunt plots de grond van dichtbij mag inspecteren. Met zijn 205kg blijkt de Ténéré ook nog niet zo makkelijk op te tillen. Wij kunnen ons voorstellen dat voor beginnende offroad rijders een lichtere motor fijner is om op te leren.

Tijdens de Motormeiden training lukte het maar een aantal dames  om de motor van de grond te tillen, ondanks de verschillende til-technieken.

Twins

Het tweecilinder motorblok van de Ténéré is nagenoeg hetzelfde als het blok van de MT-07 en van de Tracer 7. Het vermogen voelt erg prettig, de motor schakelt makkelijk en rijdt soepel. Wat ons opviel is dat de Ténéré zowel in zijn 1 als in zijn 2 bij lage toeren super vriendelijk is. De parallel-twin begint niet te bokken als je langzaam rijdt, wat erg veel vertrouwen geeft in het langzamere werk.

De Ténéré heeft 689cc en 68Nm koppel bij 6500 toeren. Daarbij 73,8PK bij 9000 toeren. Ondanks dat dat niet heel veel is, voelt de motor snel.

Klaar voor het avontuur

De Ténéré heeft ABS welke je uit kunt schakelen voor offroad gebruik. Verder zit er eigenlijk geen elektronica op. Op het dashboard zie je of de offroad stand is ingeschakeld. Verder zie je naast je snelheid ook de toerenteller, brandstofniveau, motortemperatuur, gereden kilometers en de versnellingsindicator.

De Ténéré heeft een middenbok en een zijstandaard met brede voet, zodat je de motor ook op zachter terrein goed weg kunt zetten zonder dat deze direct omvalt. Er zijn ontzettend veel accessoires verkrijgbaar om deze motor helemaal naar smaak verder aan te kleden. Denk aan valbeugels, beschermkappen, bagagesystemen en handvatverwarming.

Minpunt?

De koppeling en rem zijn met een paar vingers te bedienen, wat de dosering ten goede komt. Dit is vooral offroad van belang. Jammer is wel dat de koppelingshendel niet instelbaar is, deze stond voor ons wat te ver van het stuur. Minder praktisch is ook dat de Ténéré een losse tankdop heeft, je tilt de dop er echt uit en moet je dus opzij leggen of vast houden tijdens het tanken.

Verder blijkt het standaard zadel niet heel comfortabel voor lange ritten waarbij je veel zit. Zittend en staand (onroad en offroad) rijden afwisselen is dus het advies en laat deze motor daar nou juist uitermate geschikt voor zijn!

Ik ga op reis en neem mee.. de Yamaha Ténéré?

Voor ons heeft de Ténéré bewezen van alle markten thuis te zijn. Zowel op asfalt als op ruw terrein laat deze vriend zich super gemakkelijk sturen. Buiten het hoge zwaartepunt, de zithoogte en dat het een vrij zware motor is om als ongeoefende rijder offroad mee te gaan, zien wij absoluut waarom deze motor geliefd is om het avontuur mee tegemoet te rijden!

Wat kost de Yamaha Ténéré 700?

De Yamaha Ténéré 700 is verkrijgbaar vanaf € 12.099,- waarvan de nieuwste in de kleuren Icon Blue en Midnight Black. De Rally Edition koop je vanaf € 13.599,- in Heritage White. De Ténéré World Raid is nog beter uitgerust voor wie echt ruig en afgelegen wil gaan rijden en is verkrijgbaar vanaf € 14.499,-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *