Motortest: Yamaha Tracer 7 is de lichtste tourmotor in zijn soort!

Veel rijders die op zoek zijn naar een lichte en wendbare motor richten zich al snel op naked bikes. Toermotoren worden vaak gezien als zwaar en eigenlijk vooral geschikt voor mensen die woon-werkverkeer, of lange afstanden rijden. De Yamaha Tracer 7 profileert zich als lichtgewicht. Is het rijden op deze SportTourer echt zo’n feestje?  Motormeid Sonja neemt de proef op de som en onderwerpt ‘tracy’ aan diverse testen!!

Redactie: Sonja Sinot-de Bruijn | 1.64 m | Rijdt zelf: Yamaha R1 en Yamaha TDM 900 | Instagram @sonyamaha1
Foto’s: Jane Stella Duursma | Instagram @bikesbyjane

Klaar voor actie!

Zodra je opstapt ben je meteen klaar om in actie te schieten! De zithouding is sportief, doordat je iets met je voeten naar achteren zit. De afstand tot het stuur is niet heel groot, waardoor ook Motormeiden met wat kortere armen zich lekker zullen voelen op de motor. Doordat je armen automatisch licht gebogen zijn, heb je een actieve zithouding. Verder geeft het voorgevormde zadel wat steun en heeft het ook onze duurtest succesvol doorstaan.

Beast mode on

De looks zijn agressief, maar is de Tracer dat ook? Het eerste wat opvalt wanneer je met de Tracer op pad gaat is hoe licht de motor aanvoelt. Met maar 196 kilo rijklaar gewicht mag de Tracer zich met recht de lichtste motor uit zijn klasse noemen.

 

De LED-contourverlichting aan de voorzijde volgt de lijnen van het kuipwerk. Om ook ’s nachts goed zicht te hebben en gezien te worden heeft de Tracer daaronder nog 2 LED-verstralers. Bijzonder detail zijn de handkappen die niet aan het stuureinde vast zitten. Ondanks het nieuwe brede stuur lijkt de motor daardoor toch slank.

Licht is langzaam?

Als je nu denkt dat zo’n slanke, lichtgewicht motor truttig rijdt, dan heb je het mis. Het tweecilinder blok heeft niet heel veel koppel en PK, maar rijdt ontzettend soepel. Ook onderin rijdt deze parallel-twin rustig zonder te bokken. Heb je zin om sportief te sturen? Het crossplane blok (CP2) zorgt er voor dat de Tracer in alle versnellingen fijn vermogen afgeeft. De motor reageert goed op het gas en laat zich zeker niet kennen.

Agressieve look

Het uiterlijk van de Tracer 7 is vorig jaar al flink op de schop gegaan. Ten opzichte van eerdere modellen is de look strakker en agressiever geworden. Het kuipwerk is compact en strak. Niet alleen het blok van de Tracer 7 is heel toegankelijk, maar hij laat zich ook nog eens gemakkelijk sturen. Doordat de Tracer zo licht en wendbaar is voel je je al snel erg vertrouwd met de motor en ga je moeiteloos dansend over het asfalt door de bochten.

Goodies

Oké, hier zijn we snel uitgepraat. Buiten handmatig instelbare vering en een verstelbaar kuipruitje heeft de Tracer 7 geen extra’s. Het kuipruitje laat zich prima met één hand verstellen tijdens het rijden en is absoluut comfortabel als je op de snelweg of in slechter weer rijdt. Verder heb je een TFT display met gear indicator. Optioneel heb je het aantal gereden kilometers, de lucht- of motortemperatuur, huidig of gemiddeld verbruik in beeld op het display. Je scrollt hier gemakkelijk doorheen door middel van een knop op je stuur.

Eindoordeel

De Tracer 7 heeft ons positief verrast door zijn wendbaarheid en omdat hij zo lekker licht is. Dit maakt de motor makkelijk de baas te zijn en dat geeft onwijs veel vertrouwen. Op het stuur zit een stang waar je bijvoorbeeld je navigatie of telefoon op kunt monteren. Wat opviel is dat we ons de eerste kilometers nog wel eens hebben vergist bij het uit zetten van de richtingaanwijzer, we drukten dan per ongeluk op de claxon. Goed excuus om onderweg naar een leuke man of vrouw te toeteren.

Doordat de Tracer ook motorisch erg soepel is blijkt de motor een allemansvriend. Wij kunnen ons voorstellen dat de Tracer 7 voor beginnende rijders, maar ook zeker voor gevorderde rijders een erg leuke motor is om te rijden.

Prijs Yamaha Tracer 7 en meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *