AllesRijtesten

Review: Benelli Imperiale 400 | De retro motor voor een betaalbare prijs

Wie op zoek is naar een motor met een vintage uitstraling, moet zeker deze ‘cutie’ overwegen. Benelli heeft de retro bike Imperiale 400 uit de jaren ’50 weer tot leven gebracht en Motormeid Valerie June wilde deze maar al te graag testen. 

Redactie: Valerie June Smit | 1.63 m | rijdt zelf: Kawasaki Ninja 650 tourer | Instagram @valeriejune6 

Foto / video credits: Anja Filak Instagram @anja.moto | Anja Filak Photo

Benelli herinneringen

Benelli brommers stonden vroeger bij ons in de garage, waaronder een City bike 90. Een zuurstok roze/gifgroene mini bike. De kleuren deden pijn aan je ogen, maar toen ik als 10-jarig meisje er op kon rijden vond ik het geweldig, regelmatig pakte ik de brommer om door de straat rondjes te rijden. 

Samen met mijn broer Duane (12) op de Benelli City Bike 90 toen ik 7 jaar oud was.
Testen van de Imperiale 400

Toen ik hoorde dat wij de Benelli Imperiale 400 mochten testen, stond ik meteen vooraan. Nu wat jaartjes ouder, ga ik niet meer voor brommers, maar natuurlijk voor de Benelli motoren. Bringing back the good old memories.

Check de video  Benelli Imperiale 400

Benelli dealer Selling Motorbikes

De Imperiale 400 stond mij op te wachten bij de Benelli dealer, Selling Motorbikes in Amsterdam. De hulpvaardige medewerker deed nog even de BRAVOK controle en pompte mijn banden op, zodat ik vervolgens kon opstappen om en een lekker ritje te maken.

Maxxis Promaxx banden

De motor brengt je terug naar de jaren ’50, maar heeft de huidige technologie. De Imperiale 400 heeft 19 ” voor- en een 18 ” achterwiel, waarop Maxxis Promaxx 100/90 banden voor en 130/80 achter zijn gemonteerd. Deze banden garanderen de maximale betrouwbaarheid in alle omstandigheden op de weg. Voor nog meer veiligheid is de motor met ABS uitgerust. Het stuurt lekker door de bochten en met die banden zit de grip wel goed.

Imperiale 400 klassiek dashboard

De Imperiale is retro en heeft dus een klassiek dashboard waar de basis informatie kan worden afgelezen. Wat heel fijn is, is de benzinemeter.  

Waarschuwingsknipperlichten

Dit is bij lang niet alle motoren standaard, dat er waarschuwingsknipperlichten op zitten. Het is niet verplicht op een motor. Iets om op te letten als je daar waarde aan hecht.

Benelli’s driedimensionale logo

De 2021 versie heeft een zilveren driedimensionaal Benelli-logo gekregen, dit geeft de tank net wat meer uitstraling, dan de sticker die hier voorheen op zat. Ook de nieuwe textuur op de tank pads is typerend.

 

Zadel details

Laat de details maar over aan de Italianen. In het zadel is het logo gestanst. Het is een zwevend zadel met aparte vering voor extra comfort. En comfortabel is die zeker, persoonlijk vind ik de zithouding heel fijn, je zit hoog en hebt daardoor goed overzicht tijdens het rijden.

 

Brullende leeuw

Het is een 1 cilinder viertakt, trekt lekker op en het geluid mag er zijn. De motor heeft vijf versnellingen.

De verstelbare hendels vind ik ideaal . Alleen was het verschil bij de voorrem moeilijk te merken. Het remmen zelf vond ik ook minder soepel, je moet goed kracht zetten. Dit kun je overigens naar eigen wens, laten verstellen bij de garage. De achterrem heeft een fijn voetblok om te gebruiken bij het afremmen.

  

Tankdop

Het sleutelgat is afgedekt met een lipje. Deze wil je automatisch omhoog trekken, dat lukt dus niet, je moet het lipje opzij schuiven, zodat je de tankdop kan openmaken met je sleutel. Wat heel handig is dat de tankdop aan de tank vast zit, zodat deze niet op de grond valt. Je kan zo’n 12 liter in de tank gooien.

Dolce far niente

Tijdens mijn ritje met de Benelli geef ik gelijk gehoor aan de manier van leven, zoals de Italianen dat kunnen, ‘Dolce far niente’, het zoete nietsdoen / het zorgeloos genieten! Het was Benelli, ik, lekker rijden en afsluiten met goed ijs. Enne, dat zoete nietsdoen, ik ben erachter gekomen dat ik daar wel erg goed in ben.

Mooie prijs

Rijklaarprijs € 4.649,-

Wat je nog meer wilt weten…

Leverbaar in de kleuren Silver, Black & Red metallic

TYPE
Lucht-/oliegekoelde eencilinder, viertakt, vier kleppen, enkele bovenliggende nokkenas, Euro 5

CILINDERINHOUD
374 cc

GESCHAT VERMOGEN
15 kW (21 pk) @ 5500 t/min

MAX. KOPPEL
29 Nm (2,95 kgm) @ 4500 t/min

ZITHOOGTE
780 mm

RIJKLAARGEWICHT
205 kg

LENGTE/BREEDTE/HOOGTE (MM)
2170 mm / 820 mm / 1120 mm

Accessoires

  • Battery tender en conditioner
  • Telefoonhouder

Bravok wat was dat ook alweer?

Controleer voordat je de weg op gaat even je…

B: banden en brandstof

R: remmen

A: accu

V: verlichting en vering

O: olie

K: ketting en koeling

 

https://www.benelli-motoren.nl/nl/models/imperiale-400.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *