Een opvallend leuk duo; Natasja en haar motorhond Juno

Als je bikerdog Juno en haar bazin onderweg tegenkomt, is de kans groot dat je je eigen ogen niet gelooft. Maar het is toch écht een labradoodle op de motor! Dit fenomeen zie je niet iedere dag, dus overal waar deze motormeiden komen hebben ze veel bekijks.

Redactie: Annemieke Jansen
Fotocredits: Frank Klein Nulent

Stel jezelf even voor, wie zijn jullie? 

Ik ben Natasja en Juno is mijn labradoodle. Op 1 mei jl. is ze bij ons gekomen en de volgende dag ging ze al mee op de motor. Zij was toen nog maar een pup van acht weken oud. Wij zijn 24 uur per dag samen omdat ik aan huis werk. Ik ben al 21 jaar werkzaam als gastouder en op zaterdag ben ik molenaar. Ik rijd een Yamaha Dragstar 650 Classic.

Hoe ben je op het idee gekomen om Juno mee te nemen op de motor?

De motor is mijn hoofdvervoersmiddel en ik heb graag een hond om mee heen. Alles is leuker met een hond en zeker met Juno. Bovendien is Juno is een makkelijk hondje. We gingen samen op de motor naar puppycursus. Daar kregen we veel mooie reacties van de instructrice en onze medecursisten. Mijn man en ik hebben nog een andere hond, een die gered is uit Tsjechië. Die wil absoluut niet mee op de motor en dat is ook prima. Als Juno aangeeft het niet meer fijn of leuk te vinden, hoeft zij ook niet mee.

Hoe neem je Juno mee op de motor?

Toen Juno nog heel klein was, ging ze mee in een afgesloten rugzak speciaal voor kleine honden en puppy’s. Daarnaast heeft ze een bril en helm op. Omdat ze hard groeit en een grote hond wordt, ben ik op zoek gegaan naar een andere tas. Juno kan een schofthoogte bereiken van ongeveer 55 cm en een gewicht van 20 kilo. In Nederland was zo’n grote rugzak niet te krijgen, dus die heb ik in Amerika besteld. Daar is het wellicht wat gebruikelijker dan hier. Juno heeft een liggende houding in de tas en ze zit goed ingesnoerd. Haar poten gaan door de twee vakjes en daarmee steunt ze op mijn schouders. De bril is een medische zonnebril met uv-filter speciaal voor honden. En zo krijgt Juno geen vliegjes in haar ogen. Zelf rijd ik met een jethelm en een zonnebril op, zodat ik dezelfde beleving heb als Juno. Dan weet je wat je je hond aandoet.

Is het veilig om Juno mee te nemen op de motor?

Veiligheid is heel belangrijk, ik rijd niet harder dan 80 km/u op de snelweg. Samen met mijn man, die achter mij aan reed, hebben we het uitgeprobeerd. Ze bleek heel relaxt achterop te zitten, maar vanaf 90 km/u leek ze het niet prettig meer te vinden. Maar of ik nu 40 km/u of 80 km/u ga, dat maakt geen verschil. Wij rijden maximaal een half uur, drie kwartier. Ze is inmiddels vijf maanden oud, maar nog steeds in de groei. Daarom mag ze niet te lang in de tas zitten, als we een rit van anderhalf uur hebben dan houden we na drie kwartier even pauze. 

Kan je aan Juno merken dat ze graag mee gaat op de motor?

Ze went zo snel en het enthousiasme straalt er vanaf. Juno staat altijd te popelen om mee te gaan. Ze kwispelt niet alleen met haar staart, maar met haar hele lichaam. Onderweg is het een groot feest voor haar, ze ziet en ruikt van alles. Als we voorbij de Aviko-fabriek in Steenderen rijden, dan gaat haar neus die richting op omhoog. Ze hangt mee in de bochten en kijkt niet meer op van zware landbouwvoertuigen. Ze weet niet beter. Als Juno niet mee mag, blijft ze zo lang mogelijk bij de motor staan tot ik wegga. Wanneer ik dan weer thuis kom, dan kijkt ze mij niet meer aan. Juno gaat dan liggen mokken in de tuin. Onderstaande foto heb ik gemaakt toen ik de rugzak opendeed en ze er na dat motorritje niet meer uit wilde. 

Hoe reageren mensen als ze jullie samen zien op de motor?

Op de snelweg komen automobilisten naast me rijden, dan gaan de raampjes open en de mobieltjes komen tevoorschijn. Er worden vaak filmpjes en foto’s van ons gemaakt. Waar we ook komen, we krijgen altijd positieve reacties. Bij een pompstation bij ons in de buurt, staat altijd een bakje met hondenkoekjes klaar. Als ik op zaterdag naar de molen ga dan begroeten mijn collega’s eerst Juno en daarna pas mij! Juno en ik zijn zelfs op TV geweest bij Omroep Gelderland, dat was heel erg leuk. 

Wat een geweldig gezicht, zo'n motorhond! ?

Geplaatst door Omroep Gelderland op Zondag 2 augustus 2020

Wat zijn jouw ambities met Juno?

Juno is in huis gekomen voor de oppaskinderen, wij hadden een goede ervaring met onze vorige labradoodle. Je merkt dat als een kindje heel verlegen is, de hond ervoor zorgt dat hij of zij uit die schulp kruipt. Ik ga in oktober beginnen met de opleiding Assistentiehond Begeleider. Vanwege mijn werk als gastouder wil ik een pilot gaan doen met Juno als zorghond. Hier is zij speciaal op uitgekozen, Juno komt uit een nest van zorghonden. Ze heeft een koppie met een open blik. Na de puppycursus volg ik nu met Juno de A-cursus voor gehoorzaamheid. 

De motoravonturen van Natasja en Juno zijn te volgen via Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *