InspirerendLifestyle

Hoe leer je nóg beter motorrijden?

Wil jij graag leren hoe je beter kan reageren op bepaalde verkeerssituaties? Of wil je gewoon je rijvaardigheid verbeteren? Dan is het leerzaam en leuk om te kiezen voor een aanvullende training of cursus met je motor. Er is voor ieder wat wils: Kneedown-training, off-road rijden, regentraining en rijden bij duisternis. Of je kunt ervoor kiezen om een VRO (Voortgezette Rijopleiding) te volgen. Motormeiden legt je graag uit waarom dat handig is.

Redactie: Annemieke Jansen

Verbeter je motorskills!

Na het behalen van je motorrijbewijs is het de kunst om je rijvaardigheden te optimaliseren! Onder VRO vallen verschillende vaardigheidstrainingen. Daarnaast zijn er volop andere mogelijkheden om jouw motorskills te verbeteren. Er bestaat zelfs een wheelie-cursus!

Wat is een VRO?

Vaardigheidsoefeningen bestaan onder meer uit rijden op de openbare weg, bochtentraining, bijzondere verrichtingen en over voorwerpen heen rijden. Een bochtentraining vindt meestal plaats op het circuit. Onder bijzondere verrichtingen vallen onder andere de snelle en langzame slalom, de noodstop en precisiestop. Zeker als je al een poosje je rijbewijs hebt is het goed om dit weer eens te doen, want hoe behendig ben je eigenlijk? Het leuke hiervan is dat je het nu kan doen met je eigen motor in plaats van met een lesmotor. Zo leer je je eigen motor beter kennen en het is een kans om je eigen grenzen te verleggen. Je kan altijd meer dan je denkt!

Noem eens wat voorbeelden?

Denk bij het rijden over voorwerpen aan een halve autoband of balkje met een bepaalde snelheid. Je hebt niet altijd de mogelijkheid om op tijd te remmen of om uit te wijken voor iets dat op de weg ligt en dan weet je wat er gebeurt als je erover heen rijdt.  Elke oefening wordt duidelijk uitgelegd en daarna krijg je opbouwende feedback. Daarnaast worden er tips gegeven over bepaalde verkeerssituaties en hoe je het beste kan reageren. Je zult zien dat je motorskills al verbeterd zijn na een dagje oefenen. 

Waar kun je een VRO volgen?

Er zijn diverse instanties die vervolgtrainingen- en cursussen verzorgen. Verschillende rijscholen bieden een (basis)cursus VRO aan en de KNMV heeft een uitgebreid aanbod: van de VRO op Maat tot een VRO-zijspancursus. De ANWB biedt onder meer motor slipcursussen aan en bij onze ambassadeurs Moto Maestro en Moto Style kan je terecht voor een gave bergtraining over de grens.

Bochtenbootcamp

Wist je dat Moto Style samen met Motormeiden de bochtenbootcamp in de Eifel organiseert? 

VRO: een echte aanrader!

Onlangs heb ik zelf een VRO-cursus met mijn Yamaha MT-09. Deze motor heb ik nog niet zo lang, dus ik was heel benieuwd hoe ik het er vanaf zou brengen. Eerst gingen we met de groep de openbare weg op en daarna kregen we feedback over onze rijstijl. En leer je wat de regels zijn als je in groepsverband gaat rijden. Bij het slalommen merkte ik hoe wendbaar mijn motor is. Na een paar keer oefenen lukt het mij om in een vloeiende beweging (foutloos) tussen de pionnen door te manoeuvreren. Met de noodstop kon ik mijn remmen eens goed uitproberen. Ik kwam erachter dat deze heel goed reageerden, de achterkant van de motor kwam zelfs een stukje omhoog (!). Om over de verschillende voorwerpen heen te rijden was een aparte ervaring. Na een paar oefenrondjes durfde ik steeds sneller en zelfverzekerder over onder meer een halve band heen te rijden. Ik vond het meedoen aan de VRO-cursus een hele leuke ervaring, en ik heb mijn MT-09 beter leren kennen. Ik heb mijn grenzen verlegd en zit met een nóg beter gevoel op mijn motor. Een echte aanrader dus!      

Tips voor ons?

Heb jij ervaring met een (spectaculaire) motorcursus of -training en handige tips voor ons? Laat het ons weten via redactie@motormeiden.tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *