MotornieuwsRijtesten

Test: Peugeot Metropolis SW – Kun je deze motorscooter vergelijken met een motor?

Kun je een motorscooter vergelijken met een motor? Deze keer in de motortest een motorscooter, de Peugeot Metropolis SW. Gezien de motorscooter onder vele motorrijders een ‘negatieve reputatie’ heeft gaan wij kijken of deze driewieler het tegendeel bewijst! Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een motor?

Redactie: Nikki Stoltenkamp / 1.78m / rijdt zelf: Triumph Tiger 800 / Instagram: @motorkrul
Fotocredits René Roelofs / Instagram: 
reneroelofs54
Prijs: De Peugeot Metropolis SW is verkrijgbaar v.a. € 12.999  

Waarschuwing vooraf

Deze motorscooter kun je besturen met je auto rijbewijs B (behaald voor 19 januari 2013). We willen niet als je moeder klinken, maar raden nadrukkelijk aan om rijlessen te nemen voordat je op een motorscooter stapt! Er gebeuren regelmatig ongelukken met  motorscooters en dat heeft vooral te maken met de onervarenheid van de bestuurder. 

De Peugeot Metropolis SW is geen lullig ding

Bij het zien van de Peugeot Metropolis SW, valt je meteen op dat deze scooter geen kleine jongen is! Hij is kolossaal in vergelijking met mijn eigen Triumph Tiger 800. Door de twee wielen aan de voorkant en de standaard topkoffers die erop zitten is het geen lullige motorscooter om te zien.De Peugeot Metropolis SW is volledig vernieuwd met een nieuwe stijl afgeleid van de Peugeot 508 en uitgebreid met een i-Connect systeem. Hiermee kun je je mobiel verbinden en heb je toegang tot talloze functies, maar daarover later meer.

Peugeot Metropolis SW

Log door de bochten maar….

In het begin voelt het rijden wat log door de bochten, je kunt het niet vergelijken met een motor, dat doen we vanaf nu ook niet. Daarentegen trekt de Peugeot Metropolis soepel op naar de 100 km/h en voel je bijna niet dat je 100 rijdt door het verstelbare kuipruitje. Bij hardere wind en een hogere snelheid verliest de Metropolis echter wel wat stabiliteit vooral bij het tegenkomen van een vrachtwagen.

Stabiliteit & Veiligheid

Voor de luxepoezen onder ons; bij de Peugeot Metropolis SW zitten je benen lekker warm en beschut achter de voorkant van de motor, daarnaast kun je je ‘handtas’ aan een haak tussen je benen hangen en er is heel veel opbergruimte! Het windscherm is handmatig verstelbaar door de knoppen aan de voorzijde in te drukken, waardoor je het scherm omhoog en naar beneden kan schuiven. De scooter geeft een veilig en stabiel gevoel doordat de motorscooter drie wielen heeft.

Naast een gecombineerd remsysteem (SBC) zit er ook standaard ABS op. Wanneer je een noodstop zou maken waarschuwt de motorscooter het overige verkeer middels de knipperlichten.

Peugeot Metropolis SW

Zet de motorscooter op de handrem

Er zit een handrem op waarbij je het Peugeot teken op het stuur naar je toe trekt, ik vind dit overigens een leuk detail. Bij het stilstaan voor een stoplicht of in de file, kun je het stuur vastzetten met een knopje op de rechterkant van het stuur, zodat je niet je voeten op de grond hoeft te zetten en je lekker kan stretchen met losse handjes.

Parkeren en geruisloos rijden

Om te parkeren heeft de Peugeot Metropolis ook een dubbele standaard waar je hem op kan zetten maar door de handrem en de stuurblokkade is dit niet eens nodig. Bij het aan- en uitzetten van de knipperlichten en het gevarenlicht maakt de motorscooter geluid, zodat je deze niet vergeet uit te zetten tijdens het rijden.

Opbergen maar!

Bij koud weer hoort natuurlijk warme chocolademelk! De supermarkt had de chocolademelk pakken met letters weer in het schap waardoor er meteen getest kon worden hoeveel liter pakken er in de opbergruimte van de Peugeot paste. Ruimte voor 11 pakken voor het woord Motormeiden was geen probleem! Dat is wel een voordeel van deze motorscooter, de standaard opbergruimte die erop zit.

Peugeot Metropolis SW

Een topkoffer met een inhoud van 54 liter zorgt ervoor dat je veel mee kunt nemen, hierin passen onder andere een full-face helm en een jet helm. Ook in de buddyseat onder je zadel zit best wat ruimte voor spullen. De Koffer en buddy zijn te openen met 2 druk knoppen aan de linkerzijde van de motorscooter. Bij de benen zit een opbergkastje en een haak voor een tas zodat deze tussen je voeten blijft zitten.

Zeer comfortabel touren met iemand achterop

Een ergonomische rugsteun achterop zorgt ervoor dat je mede-passagier echt comfortabel mee kan rijden. Het comfortabele zadel en de grote topkoffer zorgen ervoor dat je ook prima een lange rit kunt rijden. Het zadel is helaas niet waterafstotend, waardoor je natte billen krijgt als je de motorscooter zonder hoes buiten laat staan.

Telefonisch verbonden

De Peugeot Metropolis SW heeft een i-Connect Systeem waarmee je een telefoon aan de motorscooter kan koppelen. Hiervoor moet je een app downloaden en kan je routes starten voor navigatie die zichtbaar zijn op het dashboard. Ook komen berichten en belletjes binnen op het dashboard, uiteraard niet tijdens het rijden, en kan je bluetooth verbinden.

Het is mogelijk om de paioli gasdruk schokdempers af te stellen naar eigen wens waardoor je net wat comfortabeler kan rijden. Links onder het stuur is een dashboardkastje met USB-aansluiting waar je bijv. je mobiel kan opladen. Mijn Samsung S20 Ultra paste er gemakkelijk in!

Peugeot Metropolis SW

Dashboard 

Het dashboard is analoog en digitaal, op het digitale scherm zie je onder andere de benzinemeter, motortemperatuur, tripmeter, afstand tot tanken, snelheidsmeter, bandenspanning en het tijdstip.

Eindoordeel Peugeot Metropolis SW

De Peugeot Metropolis SW is een stabiele comfortabele motorscooter die perfect is voor in de stad of voor korte stukjes zoals met mijn huisbezoeken voor werk. Het grote voordeel is dat de Metropolis te besturen is met een B-rijbewijs (behaald voor 19 januari 2013), wat het een stuk toegankelijker maakt om mee te rijden. Het grote verschil met een motor is dat je toch wat flexibiliteit mist zoals het schuin oprijden van een hobbel en het maken van scherpe bochten, toch viel het rijden op deze driewieler niet tegen.

Voordelen Nadelen
Je kan niet omvallen Je mist wat flexibiliteit door de bochten
Door de handrem is stilstaan op een berg geen probleem Schuin een hobbel oprijden vindt de motorscooter niet leuk
Standaard veel opbergruimte Je mist wel het ‘echte’ motorrijden gevoel
Je kan erop rijden met een B-rijbewijs Je billen worden nat als het zadel nat wordt

Technische Specificaties

De motorscooter is 2152 (L) x 775 mm (B stuur) x 1450 mm (H), vloeistof gekoeld, 399 cc, koppel van 38.1 Nm a 5750 tr/mn en start elektrisch zonder sleutel. Er zit een draaiknop met stuurslot functie en knop die je indrukt waardoor de Metropolis aan gaat, starten gaat middels het in knijpen van de rem en startknop.  De Peugeot Metropolis SW heeft een tankinhoud van 13.5 liter waarbij de tankdop onder de buddyseat zit, de voorvering is DTW (Dual Tilting Wheels) horizontaal geplaatste hydraulische schokdemper en achter zit een dubbele hydraulische schokdemper.

2 gedachten over “Test: Peugeot Metropolis SW – Kun je deze motorscooter vergelijken met een motor?

 • Ronald Ritstier

  Ik twijfel nog steeds omdat ik 1.93 mtr lang ben ben ik bang dat ik mijn benen niet kwijt kan en niet goed recht op kan zitten.

 • Ik heb een maand geleden mijn Piaggio mp3 500ie ingeruild voor de Peugeot metropolis sw omdat ik deze uitvoering mooier vind.
  Ik rijd nu 4 jaar een mp3 en het toeren is gewoon heerlijk.
  De onnatuurlijke aversie van motorrijders tegenover dit soort motorscooters is ronduit vooringenomen. Men voelt zich schijnbaar minder de ‘ muis ‘ echter het gaat om het rijgenot. Ik ga regelmatig rijden met mijn zwager die een BMW 1300 heeft en de combinatie gaat perfect. Ook ben ik er 3x mee 1 week in de Eifel wezen toeren. Top!
  Mijn tip: niet zeuren over 2 of 3 wielen en niet nadenken over wat een ander vindt.
  Het is een geweldig vervoermiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *