AllesRijtesten

Motor voor lange benen: Review Triumph Tiger 800 uit 2011

Op zoek naar een allround comfortabele motor? Met power maar niet te zwaar en binnen een betaalbaar budget? Dan is de Triumph Tiger uit 2011 een mooie motor om mee te starten! Nikki vertelt de voor- en nadelen van deze stalen ros.

Redactie: Nikki Stoltenkamp (motormeiden testteam), lengte 1.78 m
Foto’s: Anja Filak – Anja.moto

 

De zoektocht naar de juiste motor

Stoer en comfortabel, daar begon de zoektocht mee. Na het behalen van mijn rijbewijs heb ik eerst 2.5 jaar met veel plezier op de Honda Magna uit 1989 van mijn vader gereden. Echter is deze chopper leuk voor korte afstanden maar niet voor lange afstanden waardoor ik toe was aan meer comfort. Na een zoektocht op google naar allround tourmotors, het lezen van verschillende reviews en uitzoeken wat er binnen een betaalbaar budget viel kwam de Triumph Tiger uit 2011 naar voren.

Triumph Tiger

De Tiger is voor alledaags gebruiksgemak

Deze Tiger 800 heeft Triumph doorontwikkeld vanuit de Speed triple om naast de Tiger 1050 allroad ook een motor met een “kleiner” blok te hebben. Door de ontwikkeling van de Tiger 800 kwam Triumph in een nieuw marktsegment terecht met een motor die geschikt is voor het alledaags gebruiksgemak, een weekend weg of een vakantie. Met een 800cc motorblok en een grote 19 liter benzinetank gaat deze driecilinder de strijd aan met de middenklasse adventurebikes als de BMW F800 GS maar ook de Suzuki 650 V-Strom of Kawasaki Versys.

Triumph Tiger

Zithoogte is verstelbaar!

De motor is met zijn 210 kg en 2215 mm lengte x 1350 mm hoogte een prima motor voor vrouwen die een wat grotere motor willen, om comfortabel langere afstanden mee af te leggen. Het zadel heeft een prettig zitvlak die zacht genoeg is om er meerdere uren achtereen op te zitten. Het is makkelijk in hoogte verstelbaar, je kunt kiezen uit een zithoogte van 81 of 83 cm. Onder het zadel zit een stang die met een handomdraai naar voren te verplaatsen is, waardoor het zadel hoger komt te staan. De voetensteun is niet ver naar voren gekanteld waardoor je ontspannen kan zitten. De Tiger 800 is een allrounder die heerlijk op de weg ligt maar niet terugdeinst voor een onverharde weg.

Triumph Tiger

Tijger ervaring – offroad

Mijn geliefde stalen ros heb ik in bezit sinds juni 2020, sindsdien heb ik er zoveel mogelijk ritjes mee gemaakt. Een test weekend naar Duitsland om de motor te leren kennen werd opeens wel heel spannend. Ik belandde opeens op een onverhard bospad belandde. Oeps… dat ging niet helemaal goed met de navigatie, maar dat was meteen een goede test hoe de Tiger hierop reageert. Door de wat stugge voorvork is de vering op een onverhard pad wat minder goed, maar het geeft wel stabiliteit.

Woon-werk verkeer

In mijn dagelijks werk als Geriatrie fysiotherapeute gebruik ik de motor voor mijn huisbezoeken. Mijn patiënten vinden het altijd erg leuk als ik op de motor aan kom zetten, daar is de motormuis weer! Verder is mijn doel om een aantal weekenden naar het buitenland te gaan en in het weekend met motorvrienden te rijden. Een paar vriendinnen hebben ook hun motorrijbewijs of zijn er mee bezig, waardoor we leuke ritjes kunnen gaan maken. Ik rijd eigenlijk wel het hele jaar door mits er pekel op de weg ligt of als het hard regent dan laat ik hem binnen staan.

Triumph Tiger

The looks

Het dashboard is goed af te lezen en voorzien van twee tripmeters. De tripmeters tonen een aantal informatieve waardes als de afstand die je hebt afgelegd, de tijd waarin dit is afgelegd, het gemiddelde brandstofverbruik, het actuele brandstofverbruik en de gemiddelde snelheid. Deze waarden worden doorberekend totdat de tripmeter met een reset op 0 wordt gezet. Ook is eraf te lezen hoeveel km je nog op de tank kan rijden totdat deze leeg is.

Het dashboard

De knoppen om door het dashboard te navigeren zijn gemakkelijk in te drukken, ook met handschoenen aan! Op het dashboard is af te lezen in welke versnelling je motor zich bevindt. Geen overbodige luxe gezien het niet altijd duidelijk voelbaar is in welke van de 6 versnellingen de motor zit. Er zit standaard een bagagedrager achterop met twee handgrepen voor de passagier. Aan de zijkant van de motor bevindt zich voldoende ruimte om zijkoffers te bevestigen zodat er genoeg plaats is om bagage mee te kunnen nemen voor op reis. Er is een mogelijkheid om accessoires zoals een navigatie of usb input voor de telefoon aan te sluiten in de elektrische aansluiting naast het contactslot, de 550W accu is daar sterk genoeg voor.

Triumph Tiger

Nooit meer koude handen

Deze Tiger 800 is voorzien van handvatverwarming waardoor op de koudere dagen prettig doorgereden kan worden zonder dat je het koud krijgt. De warmte is in te stellen op 5 standen waardoor verschillende type handschoenen de warmte op zich kunnen nemen. Met een laag windscherm is de Tiger goed bestand tegen wind op de snelweg zonder dat je hoofd alle kanten opgeslingerd wordt.

De (kleine) minpuntjes

Ik heb nog niet veel verbeterpunten van mijn motor gevonden maar er zit geen ABS ingebouwd. Dit kan met plotseling remmen nog weleens leiden tot het blokkeren van de remschijven waardoor je de band weg voelt slippen. Wellicht had ik beter een motor met ABS kunnen kopen voor de veiligheid. Ook is de voorvork redelijk stug waardoor de motor weinig vering heeft. Op het asfalt merk je hier niets van maar op onverharde wegen is dit niet altijd comfortabel, wel geeft het een stabiel en veilig gevoel.

Overtuigd?

De Triumph Tiger 800 uit 2011 valt met zijn stoere uiterlijk in een betaalbaar budget van rond de 6700 euro waardoor het een mooie motor is om mee te beginnen. Ikzelf heb voor mijn Tiger 6500 euro betaald. Door de comfortabele zitting, de driecilinder 800cc motorblok, 19 liter tank en voldoende ruimte om uitrusting mee te kunnen nemen is de Tiger 800 uitermate geschikt om mooie lange afstanden mee te rijden!

 

Heeft de Triumph Tiger 800 je aandacht getrokken maar rijd je liever een nieuwer model? Lees dan hier de review over de Triumph Tiger 900 GT en wie weet is dat jou nieuwe stalen ros!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *