Recept #4: Zelf zuurkool maken doe je zo!

Laura de Grave crost met haar motor door Gelderland, waar ze leert hoe simpel het is om je eigen zuurkool te maken! Christian Weij geeft haar deze week een mini-college over zuurkool. Nu ze alles weet over de gefermenteerde kool, maakt ze zelf een flinke portie om er een heerlijke stamppot van te maken. Tussendoor gaat ze langs bij Bakkerij Hilvers om Arnhemse meisjes te halen. 

Over Laura

Culinair journalist, kookboekenauteur en presentator Laura de Grave croste voor haar Nederland kookboek op een elektrische motor van Zero Motorcycles door Nederland, op zoek naar lokale producten en gerechten. Nu laat zij voor het programma Lekker Lokaal – voor 24Kitchen en het Algemeen Dagblad – op beeld zien wat voor mooie producten en gerechten we in eigen land allemaal hebben.

Benieuwd wat Laura heeft meegemaakt? Bekijk de aflevering hier.

Recept – Zuurkool met Gelderse rookworst van Het Smaakpark
HOOFDGERECHT – 4 PERS. 40 MIN. + 5 DAGEN WACHTTIJD

Ingrediënten
• 600 g witte kool*
• 9 g zout
• 1 gedroogd laurierblaadje
• 3 jeneverbessen
• 6 zwarte peperkorrels
• 1⁄4 tl karwijzaad
• 1⁄2 tl korianderzaad
• 1 kg kruimige aardappelen
• 2 Gelderse rookworsten
• 150 g ongezouten roomboter

Keukenspullen
• schone weckpot met een inhoud van 750 ml
• pureestamper

*Eventueel kun je ook meer zuurkool maken, zodat je er vaker van kunt eten. Reken altijd 1,5% zout, dus 15 g zout op 1 kg kool. Pas de overige specerijen op deze hoeveelheden aan. Let op: je hebt dan een grotere weckpot of meerdere weckpotten nodig.

Dag 1
1 Snijd de kool in kwarten en snijd vervolgens zo fijn mogelijk. Weeg de kool af tot 600 gram (of meer) en doe samen met het zout in een grote kom. Sla of knijp met schone handen in de kool, tot er sap ontstaat. Dit duurt ca. 10 min. Hoe meer sap, hoe beter.

2 Voeg de kruiden en specerijen toe en meng door de kool. Doe het mengsel in de weckpot, duw stevig aan en sluit hem af. Laat de weckpot minimaal 5 dagen op kamertemperatuur staan. De zuurkool is nu jaren houdbaar.

Dag 5 (of de dag dat je wilt gaan eten)

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in een pan ruim water in circa 20 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten de Gelderse rookworsten toe. Haal ondertussen de jeneverbessen en laurierblad uit de zuurkool. Knijp eventueel het sap eruit voor een iets minder zure variant.

Giet de aardappelen en de rookworsten af en doe de aardappelen terug in de pan. Voeg de boter toe en stamp fijn met een pureestamper. Zet het vuur uit. Voeg de zuurkool toe en meng door de puree. Serveer de zuurkoolstamppot met de Gelderse rookworst.

Variatietip: Met zuurkool kun je eindeloos variëren. Rodekool geeft bijvoorbeeld roze stamppot en andere kruiden en specerijen geven een nieuwe dimensie. Ook kun je variëren met de zuurtegraad. Door de kool langer te laten staan, worden er meer suikers omgezet in melkzuur, waardoor de zuurkool zuurder wordt. Als je de zuurkool te zuur vindt, kun je er wat sap uit knijpen. Spoel het echter nooit af, dan ben je het zout én smaak kwijt.

Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: redactie@motormeiden.tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *