Reisverslag: Een prachtige motorreis door de Balkan

Een motorvakantie door de Balkan betekent enorm afwisselende motorroutes: rijden door de Bosnische binnenlanden, over de Montenegrijnse panoramische routes en langs de Kroatische kust. Afgelopen zomer ging ik op pad en reisde vier weken lang met de motor door de Balkan. Voor mij was dit de eerste keer op lange motorvakantie en nu kan ik zeggen dat dit zeker niet de laatste keer was. Ik deel graag mijn highlights en tips om andere Motormeiden te inspireren!

Redactie en foto’s: Tessa Bron / rijdt: Honda NC700X

De Bosnische binnenlanden

Het binnenland van Bosnië is uitgestrekt en je kunt er kilometers rijden zonder iemand tegen te komen. Onderweg kom je door dorpjes waarvan je je afvraagt of de huizen bewoond zijn, verlaten of niet afgebouwd. En terwijl het asfalt onder je door rolt, wisselt het landschap zich af van bergen naar uitgestrekte vlaktes naar weelderig groen aan weerszijden van de weg. Het viel me op dat het asfalt over het algemeen in best goede staat is. 

Durmitor National Park

In het noorden van Montenegro ligt het Durmitor National Park en dat is echt een aanrader! Mooie slingerwegen langs imposante bergen maakt het perfecte recept voor een mooie motorrit. Als bonus leer je hier goed je bochten door te kijken, doe je dat niet, dan kijk je recht een ravijn in. Af en toe is het dus even billen knijpen. 

Panoramische routes

Montenegro kent veel verschillende panoramische routes, zoveel zelfs dat ik me afvroeg of het land een grote panoramische route is. Het Durmitor National park is ook een van deze routes die je kunt rijden. Langs de weg staan bruine borden met ‘Panoramic Roads’ en voeren je door allerlei verschillende landschappen. Langs helderblauw water, door tunneltjes door de bergen, over uitgestrekte vlakten en meer. Soms voelt het alsof je meerdere dagen in één stopt doordat er zoveel verschillende landschappen aan je voorbij gaan. Kijk voor alle informatie over deze routes op see.montenegro.travel

 
Haarspeldbochten oefenen

Heb je nog niet genoeg gekregen van de haarspeldbochten, dan kun je je techniek verder perfectioneren op de Kotor Serpentine. De Serpentine bestaat uit zestien elkaar snel opvolgende haarspeldbochten die je het mooiste uitzicht over de baai van Kotor geven. Wanneer je deze uitdaging hebt overwonnen, kun je verder rijden naar het nationaal park Lovcén. Eenmaal op de top van de berg kun je genieten van het uitzicht – als het niet bewolkt is – en het mausoleum van Petar bezoeken.   

Vier je overwinning met een lekker ijsje in Kotor, een mooie oude havenstad met nog originele stadsmuren. Tegen zonsondergang kleuren de witte gebouwen prachtig roze en oranje. 

Langs de Kroatische kust

Kroatië heeft een lange kustlijn met mooie routes, waarbij je uitkijkt over de Adriatische Zee. Vooral het stuk tussen Prizna en Senj is leuk rijden met een kronkelweg en af en toe tussen hoge uitstekende rotsen door. Het blijkt een populaire route te zijn onder motorrijders, aangezien we er talloze tegenkwamen. Onderweg kom je af en toe door een dorpje waar je bijvoorbeeld kunt stoppen om een traditioneel Kroatische lekkernij te halen bij een bakker voor de lunch. 

Eilandhoppen

Wist je dat Kroatië 1.185 eilanden rijk is? De grotere eilanden zijn gemakkelijk te bereiken met een ferry, waarvan je de kaartjes van tevoren gemakkelijk online kunt bestellen. Het leuke van de eilanden is dat ze allemaal net een beetje anders zijn, de een kaal en rotsachtig, zoals het schiereiland Pag, en de ander begroeit met olijfbomen, zoals jetset-eiland Hvar. Allemaal met leuke slingerwegen en mooie uitzichten.

Plitvice meren

De kans is groot dat je weleens van de Plitvice meren in Kroatië hebt gehoord. Het is een groot nationaal park met prachtige blauwe meren en heel veel watervallen. Echt de moeite waard om te bezoeken en een dag door te brengen. Er zijn verschillende lange en korte wandelingen die je kunt maken. Wil je je voeten even rust geven, dan kun je ook met een bootje het meer oversteken naar de volgende watervallen. En het voordeel van met de motor gaan? Je mag er de hele dag gratis parkeren, pluspunt!

 

Het Velebit-gebergte

Wil je een dagje wandelen en ben je niet vies van een beetje avontuur op de motor? Dan is een wandeling in het Velebit-gebergte een échte aanrader. Het gebied is onderdeel van de Dinarische Alpen en de lichtgrijze karstrotsen steken kaarsrecht omhoog uit het groene gras. Een bijzonder gezicht. Vanaf Zadar is het een paar kilometer rijden naar de start van de route om naar de top Tulove Grede te gaan. De wandeling op zich is relatief makkelijk, maar vergt hier en daar wel wat klim- en klauterwerk. In totaal duurt de wandeling zo’n 1,5 tot 2 uur.

Om er te komen heb je ofwel off-road skills nodig ofwel stalen zenuwen. Op mij was vooral dat laatste van toepassing, hoewel je ‘stalen’ best achterwege mag laten, haha. Ongeveer de laatste kilometer naar de parkeerplaats vanaf waar de wandelroute begint is onverhard. En dan onverhard in de zin van kleine en grote losse stenen waar je overheen moet zien te komen, inclusief een aantal haarspeldbochten. Spannend, maar de moeite waard! 

Citytrips

De motor een dagje laten staan en wat cultuur opsnuiven? Tijdens deze rondreis kun je makkelijk stops in verschillende leuke steden inplannen. Omdat dit deel van de Balkan een rijke geschiedenis heeft, heeft ook elke stad zijn eigen verhaal. Steden om op je lijstje te zetten zijn Zagreb, Sarajevo, Mostar, Kotor en Dubrovnik. 

Vooral Sarajevo heeft mij verrast. Dit was een stad waar ik totaal geen beeld bij had en een bijzondere mix blijkt te zijn. De ene helft van de stad doet Oosters aan met smalle straatjes met allerlei kleine winkeltjes, de andere helft waan je je in een Oostenrijkse stad. En ben je een echte koffieleut? Dan kun je hier je hart ophalen. Bosnië heeft namelijk een rijke koffiecultuur, waarbij koffie langzaam en met zorg gebrouwen en genuttigd wordt in mooie handbewerkte koffiekannetjes en -kopjes. 

Sarajevo heeft ook een verlaten bobsleebaan, een overblijfsel uit 1984 toen ze de Olympische Spelen hosten, die je kunt bezoeken en nu vol is met kleurrijke graffiti.

Laatste tip als je in Sarajevo verblijft. De stad is omringd door en gebouwd op bergen, waardoor sommige straten heel erg steil zijn en niet zonder gaten. Het is handig om voor het boeken van je accommodatie te kijken waar en hoe je moet parkeren, zodat je je daar op kunt voorbereiden – en niet met de motor omligt voor je het weet (ja, ik spreek uit ervaring).

Conclusie: een rondreis door deze landen is écht een aanrader en een goede mix tussen lekker rijden, genieten van de omgeving, bijzondere steden en een beetje strand. 

Meer lezen en foto’s zien? Kijk dan eens hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *