Rijtesten

Review: Honda CB 600 F Hornet ‘iedereen moet een keer op deze motor hebben gereden!’

Mocht je geen ervaring hebben met het motorleven of juist heel veel, dan zeg ik ‘iedereen moet een keer op een Hornet hebben gereden!’. Voor de beginnende Motormeiden zal de Honda CB 600 F Hornet even wennen zijn. Het is anders dan de lesmotor die je gewend bent, maar laat je absoluut niet tegenhouden om het toch te proberen.

Review door: Pooja Chakauri (Motormeiden Testteam) – 1.58 meter

Eerste indruk

De Hornet is een naked bike die makkelijk stuurt, zuinig is en met een aanpassing ook geschikt is voor A2 rijders. Een motor voor beginnende Motormeiden maar ook als gevorderde motormeid kom je hiermee uit de voeten.

Ze is snel, ze is stoer en ze is compact. Deze CB 600 F Hornet beschikt over een 4-cilinder motorblok met 599cc wat ervoor zorgt dat je snel weg bent als je gas geeft. Dit is mijn eerste motor en ik rijd er nu zelf bijna 1 jaar mee. Na de eerste proefrit was ik verkocht. De Honda Hornet is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Zo heb je de: Honda CB 250 F Hornet, Honda CB 600 F (S) Hornet, Honda CB 900 F Hornet en de Honda CB 110 F Super Hornet 

Een klein stukje geschiedenis

Het auto- en motormerk Honda is opgericht door Soichiro Honda in 1946. De eerste motorfietsen die van de band af rolden waren een stevig staaltje copy-paste. Ze werden bijna identiek nagemaakt van Europese en Amerikaanse motoren. De Honda C100 Supercub (50cc) werd uiteindelijk de meest verkochte motorfiets ter wereld! Honda is tegenwoordig de grootste motorfabrikant ter wereld. 

Rijervaring

‘Wat een pit!’ was mijn eerste reactie na een proefrit op de Hornet. Ik was opslag verliefd en heb de motor meteen meegenomen. De rit van Haarlem naar Delfgauw was heerlijk, maar ook spannend. Mijn eerste rit zonder een motorinstructeur die in m’n oor tettert.

Je stuurt de motor met gemak door alle situaties, van heuvels tot bergen en van lange uitgestrekte wegen tot bochten waar je U tegen zegt. Naast het bochten werk en het optrekken biedt deze Honda CB 600 F Hornet nog veel meer. Het is een echte allemansvriend. Circuit, motorvakantie of een blokje om, het gaat prima met deze motor.

Overzicht en windscherm

Zoals bij de meeste naked bikes heb je goed overzicht op de weg, dit komt dankzij de vrij rechte zithouding. Wel zou ik kiezen voor een extra windscherm, deze heb ik er ook opgezet en zou ik voor geen goud willen missen. Wanneer je het windscherm eraf laat vang je ontzettend veel wind.

Zadelpijn?

De motor is ook zeer geschikt om lange stukken mee te rijden, dat komt ook door het comfortabele zadel. Het leren zadel is breed, voor mij is dat perfect. Een te smal zadel vind ik voor lange ritten niet fijn omdat je lichaam geen volledig zitvlak kan gebruiken. Kortom, je zit prettig, rijdt makkelijk en ziet er ook nog stoer uit.

honda hornet

Snelle, compacte motorfiets

De CB 600 F Hornet heeft een zithoogte van 790 mm, gewicht 198 kg (leeg) en compacte bouw. De viercilinder stuurt de motor soepel door kleine straatjes, heerlijke slingerbochten en je kunt er met gemak lange afstanden mee afleggen.

De motor trekt snel op en zit strak op het gas wat voor een beginner af en toe wel een beetje intimiderend kan zijn. De bochten nemen vergt ook wat oefening vanwege het gewicht wat ik niet gewend was. Voor de rijders die een vier cilinder motor niet gewend zijn zal dit zeker even aanvoelen en oefenen worden. Bij de 4-cilinders heb je bovenin de toeren meer power en daarom ligt de focus ook meer op vermogen.

Mogelijkheden om te verlagen

De zithoogte is perfect voor mij. Ik ben 1.58 meter en de motor is niet verlaagd. De optie om hem extra te verlagen is wel beschikbaar. Dat kan door middel van een verlaagd zadel of met aangepaste vering.

Ook geschikt voor A2 rijders

De Honda Hornet is verkrijgbaar in vol vermogen (A-rijbewijs) en als begrensde A2 motor (code 80). Ideaal voor Motormeiden die na hun code 80, op vol vermogen willen rijden. Mijn Hornet is begrensd, dit heeft de vorige eigenaar laten doen. 

Helaas kwam ik er na de koop pas achter dat de begrenzing niet volgens de RDW standaarden is gebeurd. Dus let goed op wanneer je een begrensde motor koopt, dit ook op de juiste manier is gedaan. Laat je de motor zelf begrenzen, zorg er dan voor dat dit bij een gecertificeerd bedrijf gebeurt.

Specificatie Hornet 2000
 • CB 600 F Hornet heeft 100 pk, 67 Nm koppel en een motorblok van 599 cc.
 • Beschikbaar in 35 kW voor A2/A-code 80 rijbewijs
 • 4-takts, vloeistofgekoeld, DOHC, vier-in-lijn.
 • De zithoogte is 790 mm en een nettogewicht van 198 kg
 • En met een tankinhoud van 16 liter (1/20) kom je een aardig eindje.
 • Gemiddelde occasionprijs: € 2.400,-
Plus en minpunten

Minpunten

 • Wanneer de motor niet begrensd is, maar je wilt dat wel komen er extra kosten bij kijken
 • Is redelijk zwaar 

Pluspunten

 • 4-cillinder motor
 • Ideaal voor beginners en gevorderde Motormeiden
 • Voor de wat kleinere motormeid
 • Stuurt makkelijk
 • Vol vermogen en te begrenzen voor A2
 • Stoer geluid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *