AllesMotorkleding

Review: Dainese D-air Street airbagvest- ‘al meer dan 100.000 km ‘plofloos’ rijplezier’

Airbagvesten voor op de motor zijn heel actueel. Heel leuk, maar wat heb ik eraan zou je denken? In 2015 koos ik, als een van de eersten, voor een Dainese D-air Street airbagvest. Een herenmodel, destijds was er geen verschil in een dames- of herenvest, maar is het de investering waard? Lees mijn eerlijke ervaring hierover in dit artikel!

Motormeiden testteam: Julia 

Waarom een airbagvest?

Een leren pak en een Goretex pak had ik al. Ik wilde meer bescherming. Een paar van mijn argumenten voor een airbagvest; ik rijd heel veel solo kilometers en heb ervaring met lelijke verwondingen die met een airbag wellicht minder waren geweest. Het belangrijkste argument was om mezelf net dat stukje extra veiligheid op motor te geven. Dat stukje bescherming is nog steeds relatief in vergelijking met een koekblik natuurlijk.

Dainese D'air Street vest
Werking

In 2015 bestonden de stand-alone vesten en jassen, zoals we die nu kennen, nog niet. De montage van sensoren op je motor was onvermijdelijk, zodat je airbagvest niet met een kabel aan je motor wordt gekoppeld. Voor de montage hebben we de motor behoorlijk uitgekleed. Sensoren op de voorvork, onder het zadel, een module onder het zadel en ook nog een ‘kleine’ controlemodule op het stuur. Hierop zie je de acculading van je vest, de status van de motor-en vestsensoren. Deze controlemodule communiceert met de stuurmodule in het vest. Als er een buitengewone situatie is, zoals abrupt stilstaan of te steile hellingshoek, wordt de airbag door die stuurmodule geactiveerd.

Uiterlijk

Het D-air Street vest van Dainese is een bodywarmermodel en weegt ongeveer 4 kg. Bij dit model zijn je rug, borst, heupen en je nek beschermd door de airbag. De voorkant is glad, op het borstzakje na. Op de achterkant aan de binnenkant zit een stevige rugprotector en de stuurmodule. Onderaan zit de usb-aansluiting om het vest op te laden. Bij een volle accu kun je 5 dagen rijden met het vest.

Dainese D'air vest Dainese D'air Street vest

Dragen

Het is even wennen om de jas aan te doen, doordat deze zwaarder is door het airbagvest. Het vest dien je, voordat je het dicht ritst, naar beneden op zijn plek te trekken en als laatste de heupband dicht te klikken. Het is niet aan te raden om voorwerpen in je jas te dragen. Als de airbag toch een keer ploft, heb je de afdruk van de voorwerpen op je lichaam, of ze kunnen zelfs de airbag lekprikken. Een klein tasje op de tank of achterop het zadel lost dit op. Het borstzakje is ideaal voor je key-less entry sleutel. Loop je met jas en al van de motor weg, kun je die nooit vergeten!

Warm

De airbag zelf laat geen lucht door. Er is voldoende ruimte tussen het vest en de jas om te ventileren. Een beetje warmer is het wel, maar ik ervaar dit niet als echt storend. Tot 25 graden merk ik weinig verschil tussen het met of zonder airbagvest rijden. Met temperaturen die daarboven gaan is een goed geventileerde jas onder het vest een aanrader.

Conclusie: Dainese D-air Street airbagvest

Ik kijk terug op 5 jaar en bijna 100.000km ‘plofloos’ rijplezier met een veilig gevoel onder alle omstandigheden. Ik heb heel Europa gezien en met regen, zon en sneeuw, in min 5 tot plus 40 graden gereden. Over verschillende soorten wegdek en zelfs het ontbreken van wegdek. Tip: off-road wel even het airbagvest uitzetten. Off-road gaat niet samen met de Street software. De snelheden en valhoeken zijn heel anders, waardoor het vest te snel of te traag zal afgaan. Het vest is drie keer voor service bij Dainese in Italië geweest. De USB-aansluiting en de accu zijn een keer (kosteloos) vervangen, omdat ze volgens Dainese niet voldeden aan de te verwachten levensduur. Het vest heeft geen enkel defect of error gegeven; behalve dat het, door de ritten in de zon, van diepzwart naar donkergrijs is verkleurd. De verkleuring heeft geen invloed op de werking en de kwaliteit van het materiaal. Het vest kan nog jaren mee. Kortom; de investering van € 1400,- is het absoluut waard.

De losse vesten, zonder stuurmodule op de motor, die je over of onder de motorkleding kunt dragen zijn inmiddels goed beschikbaar. Ik begrijp dat het een hele investering is, laat je eens door een van onze ambassadeurs voorlichten over jouw (on)mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *